Stefánia
0 °C
3 °C

Ki szavazott Toller László helyett?

2003.06.02. 23:47
"Nemet szavazok, nyomd már meg, mert nem érem el" - kérte képviselőtársát Toller László hétfőn egy fideszes indítvány tárgysorozatba vételekor.
Szili Katalin vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy mi történt azon a szavazáson, amikor a Ház hétfőn egy fideszes indítvány tárgysorozatba vételéről döntött. A parlament elnöke ezt hétfő este közölte újságírók előtt, a házbizottság rendkívüli ülése után. A tanácskozás összehívását Áder János, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezte, mert közlése szerint Toller László (MSZP) helyett más szavazott a kérdés eldöntésénél. Szili Katalin hangsúlyozta, hogy végleges választ az esetről készült videofelvétel elemzése után lehet adni.

Áder János Fidesz-frakcióvezető reményét fejezte ki a házbizottság rendkívüli ülése után, hogy a Szili Katalin által indított vizsgálat mihamarabb választ ad a feltett kérdésekre a hétfő esti szavazási ügyben, Mandur László házalelnök pedig azt emelte ki, hogy amíg nem válik egyértelművé, mi történt, addig egyik képviselőt sem szabad rossz hírbe hozni.

MSZP: akadályoztatva volt a fizikai odaérésben

Az MSZP-frakció szerint etikai vétség nem történt azzal, hogy más nyomta meg a gombot Toller László helyett, mert a képviselő az ülésteremben volt a szavazás pillanatában; szándékát egyértelműen jelezte, és szavazata a határozathozatalban hasznosult.

"A ma esti parlamenti szavazási procedúra közben Toller László képviselő úr a helyére igyekezett, de torlódás miatt úgy érezte, már nem ér a szavazás lejártáig a helyére, és onnan körülbelül egy lépésre volt, amikor 'Nemet szavazok, nyomd már meg, mert nem érem el' kéréssel mellette ülő társát, Tompa Sándort kérte meg a gomb megnyomására" - áll az MSZP-frakció elnökségének hétfő esti közleményben.

Az MSZP kéri a parlament ügyrendi bizottságát, hogy foglaljon állást abban a kérdésben: a parlamenti ülésteremben, a szavazás pillanatában tartózkodó képviselő akaratkifejezéséhez jogosan vette-e igénybe képviselőtársa segítségét, tekintettel arra, hogy "fizikai odaérésében akadályoztatva volt".

"Az ügyrendi bizottság állásfoglalására azért is szükség van, mert már több esetben előfordult, hogy más képviselők szándékkal, vagy véletlenül nyomták meg képviselőtársuk gombját. Az elmúlt ciklusban utoljára Rogán Antal gépét Gyürk András, Orbán Viktor gépét Harrach Péter nyomta meg. De ezekben az esetekben az említett képviselők nem tartózkodtak az ülésteremben, így nem az ő akaratnyilvánításuk segítéséről volt szó" - olvasható a közleményben.