Melinda, Vivien
-4 °C
3 °C

Tompa nyomott Toller helyett

2003.06.03. 18:01
Tompa Sándor MSZP-s képviselő szavazott Toller László, ugyancsak szocialista honatya helyett a parlament hétfői ülésén, áll abban a levélben, amelyben Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke közli a vizsgálat eredményét.
"Toller László MSZP-s képviselő megsértette a házszabályt a parlament hétfői ülésén azzal, hogy az egyik szavazásnál egy frakciótársát kérte meg: voksoljon helyette" - állapítja meg a Szili Katalin által az üggyel kapcsolatban lefolytatott vizsgálat, amelynek eredményéről a házelnök kedden levélben tájékoztatta Lendvai Ildikót, az MSZP frakcióvezetőjét.

A helyükön ülők akadályozták

Az MTI-hez is eljuttatott levélben az Országgyűlés elnöke emlékeztet arra, hogy a parlament hétfői ülésén Áder János, a Fidesz frakcióvezetője jelezte, hogy Toller László egy szavazásnál nem személyesen vett részt a határozathozatalban; ezért a frakcióvezető kezdeményezte a házbizottság összehívását. Jelzi, hogy a házbizottság ülésén a frakciók kifejtették álláspontjukat, majd ezt követően az ügy kivizsgálását rendelte el.

A vizsgálatról, amelynek eredményéről hétfő este írásban tájékoztatták, Szili Katalin közli, hogy a jegyzők a televízió stúdióban megtekinthették a videofelvételt és ennek többszöri tanulmányozása után megállapították, hogy Toller László megkésve érkezett az ülésterembe, és az üléshelyétől mintegy két méterre tartózkodott, amikor az elnök elrendelte a szavazást. "A helyükön ülő képviselők megakadályozták őt abban, hogy személyesen szavazni tudjon" - áll a levélben. Szili Katalin hozzáteszi, a jegyzők megvizsgálták az egyidejű listás szavazás név szerinti számítógépes naplózását, és megállapították, hogy a gép Toller László szavazatát regisztrálta.

Nem tartotta be

A közlés szerint a videofelvételt többször megnézték, de nem tudták megállapítani, hogy ki nyomta meg a szavazógombot; ezért Toller László és a környezetében ülők meghallgatását tervezték. Erre azonban nem volt szükség. Toller László ugyanis nyilatkozott az MTI tudósítójának a következők szerint: az ülésteremben tartózkodott, de nem ért a helyére, ezért szólt Tompa Sándornak, hogy nyomja meg a szavazógombot - tartalmazza a levél.

Szili Katalin rámutat, hogy az Országgyűlés házszabályának vonatkozó bekezdése úgy rendelkezik, hogy szavazni csak személyesen lehet. "A vizsgálat alapján megállapítottam, hogy Toller László nem tartotta be a házszabálynak ezt a rendelkezését" - írja a parlament elnöke. Hozzáteszi ugyanakkor, a vizsgálat során megállapítást nyert, hogy ez az eset lényegesen eltér a Fidesz frakcióvezetője által ismertetett korábbi esetektől, azokban ugyanis az érintett képviselők nem tartózkodtak az ülésteremben, míg Toller László bizonyíthatóan részt vett az ülésen, és a szavazáskor az ülésteremben tartózkodott. (Áder János, amikor a házbizottság rendkívüli ülését kezdeményezte, jelezte, ilyen eset utoljára 1990 és 1994 között fordult elő az Országgyűlésben; akkor az érintett MSZP-s képviselő nem, egy másik esetben viszont egy MDF-es honatya lemondott mandátumáról.)

"A precedensteremtés elkerülése, továbbá a házszabály maradéktalan betartása, az Országgyűlés tekintélyének és a szavazások hitelességének megőrzése érdekében kérem, hogy a frakció tegyen meg mindent a hasonló esetek elkerülésére, hogy azzal ne zavarják a határozathozatali eljárást" - olvasható a Lendvai Ildikónak írott levélben.