Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Újra megműtötték Toller Lászlót

2006.06.22. 17:54
Csütörtökön újabb, ezúttal mellkassebészeti műtéten esett át a hétfőn balesetet szenvedett pécsi polgármester, akit továbbra is altatásban tartanak, de állapota stabil. Szintén megoperálták a politikus idős sofőrjét, Szőke Jánost. Pécs főjegyzője azt mondta idős kora ellenére bízott Toller László a sofőrjében, ezért alkalmazták a nyugdíjas gépkocsivezetőt.

Újra megoperálták Toller László pécsi polgármestert, tudatta a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának igazgatója. "A ma végzett ellenőrző CT-felvételek a sérülés után néhány nappal szokásos mellkasi szövődmény kialakulását mutatták, amely miatt kisebb mellkassebészeti beavatkozást kellett végrehajtani. Ez eredményes volt, így az altatás, lélegeztetés jól fenntartható" - írta Dóczi Tamás professzor.

Hozzátette, Toller László állapota változatlanul stabil, továbbra is intenzív osztályon kezelik és altatásban tartják. Az MTI úgy értesült, hogy csütörtökön megműtötték a politikus sofőrjét, Szőke Jánost is, aki mellkasi zúzódást, valamint láb- és karsérüléseket szenvedett.

Pécs szocialista polgármestere hétfőn a 61-es úton Tamási és Dombóvár között szenvedett balesetet, gépkocsiját egy, egyszerre két kisteherautót szabálytalanul előző személykocsi szorította le az útról. A politikust szállító szolgálati gépkocsi sofőrje megpróbált kitérni, eközben leszorult az útpadkára, amely megdobta a járművet. A polgármestert és gépkocsivezetőjét, akik súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek, mentőhelikopter szállította Pécsre. Toller Lászlót még aznap este az idegsebészeti klinikán, Szőke Jánost a baleseti és kézsebészeti klinikán megműtötték.

Az MTI még kedden megkérdezte a rendőrséget, hogy milyen sebességgel haladt a Toller Lászlót szállító autó. A rendőrség illetékese nem kívánt válaszolni, de a baleset egyik szemtanúja úgy nyilatkozott, a szolgálati autó jelentősen meghaladhatta a megengedett sebességet - tudta meg az MTI nem hivatalos forrásból. Szemtanúk szerint Toller nem használta biztonsági övét, és kiesett a gépjárműből.

Toller László országgyűlési képviselő bízott sofőrjében, a 71 éves Szőke Jánosban, aki idős kora ellenére rutinos, kiváló szakember - mondta Pécs főjegyzője az MTI-nek csütörtökön.

"Szőke Jánost nyugdíjazása után azért alkalmazta tovább az önkormányzat, mert a politikus maximálisan megbízott szaktudásában. A sofőrnek ezen a poszton eltöltött négy évtizedes munkája során egyetlen balesete sem volt" - jegyezte meg Papp Judit. Az MTI azzal a kérdéssel kereste meg a főjegyzőt, hogy bár a baleset és Toller László sofőrjének idős kora között közvetlen összefüggést eddig senki sem állapított meg, nem tartották-e kockázatosnak, hogy a férfi hivatásos sofőrként rendszeresen, állandóan siető és késésben lévő közszereplőket szállítson.

Papp Judit közölte: Szőke János a polgármester maximális bizalmát élvezte, és joga volt ahhoz, hogy megválassza azt az autóvezetőt, akivel gyakorlatilag fél életét eltölti. Hozzátette: a sofőr korábban úgy nyilatkozott, ez év őszére tervezi visszavonulását a hivatásos járművezetéstől.