Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Díszpolgári címet adnának Toller Lászlónak a pécsi szocialisták

2007.06.21. 17:18
A szánalom és az együttérzés szép emberi érzés, de Pécsnek nem ezek alapján kell díszpolgári címet adományoznia, reagált a szocialisták kezdeményezésére a helyi Fidesz. De a címet néálkülük is meg lehet szavzni.

Díszpolgári címet kíván adományozni a tavaly nyári autóbalesete óta kómában fekvő Toller Lászlónak a pécsi közgyűlés szocialista frakciója, a jobboldali képviselők azonban nem támogatják a javaslatot. A szocialisták szerint Toller László állapota már sohasem lesz olyan, hogy száz százalékban visszakerüljön a közéletbe.

"Éppen ezért azt gondoltuk, mivel ő példa Pécs város életében és nagy eredmények köszönhetők neki, a frakció egyhangúlag úgy döntött: idén Toller Lászlót javasolja Pécs díszpolgárának" - mondta el Kablár János frakcióvezető csütörtökön újságíróknak, a közgyűlés szünetében.

El fogják fogadni

Az előterjesztés elfogadásához elég a minősített többség, így azt a baloldali többségű közgyűlés még a csütörtöki, várhatóan éjszakába nyúló ülésén meg fogja szavazni, és azt Toller László szeptember elsején, a város napján meg fogja kapni. Kablár János szólt arról, hogy a döntést nem kifejezetten politikai megfontolásból hozták meg, "Toller László ma is nagy tekintélyű vezető politikusa Pécsnek".

Révész Mária, a városi közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője, ugyancsak a szünetben nyilatkozva, hangsúlyozta, hogy nem támogatják a javaslatot. Toller László polgármesteri értékeit a történelem dönti majd el. Lehet, hogy értékes volt a munkája, lehet, hogy nem, de minket elbizonytalanított Tasnádi Péter hivatalban lévő polgármester azon, közelmúltban tett sajtónyilatkozata, melyben a város gondjairól szólva, tulajdonképpen arra utalt, hogy jönnek ki a csontvázak a szekrényből és ezzel az örökséggel ő nem tud mit kezdeni - mondta.

Révész Mária hozzátette: "a szánalom és az együttérzés szép emberi érzés, de Pécsnek nem ezek alapján kell díszpolgári címet adományoznia". Olyan pécsi polgárokat kell az emberek elé példaként állítania, akik teljesítményére, életművére mindenki büszke lehet. Kablár János erre reagálva azt mondta, hogy a város életéért, annak gondjaiért viselt felelősség közös.

Nem cukorkázták el

Pécs nehéz helyzetben van anyagilag, de a Fidesz is tudja, hogy a pénzt nem elcukorkáztuk, hanem fejlesztésekre fordítottuk, ennek pedig a város hasznát látja - mondta a frakcióvezető a város hitelállományára utalva, amely korábbi tájékoztatás szerint év végére elérheti a 17 milliárd forintot.