Ágnes
-1 °C
2 °C

'Nagyon boldog vagyok, kiváló a hangulat'

2005.10.19. 16:23
Toller László pécsi polgármester szerint a szép csapatmunkának köszönhető a város győzelme, Kósa Lajos pedig csalódott hangvételű közleményben sajnálkozik, hogy a kormány megint megfeledkezett az elmaradott keletről.

A Világörökséggé nyilvánítás óta ez a város történetének egyik legnagyszerűbb pillanata, mondta Toller László az Indexnek azután, hogy a kormány eldöntötte, Magyarország Pécset javasolja a 2010-es Európa kulturális fővárosa címre.

A Baranya megyei megyeszékhely szocialista polgármestere szerint a "szép csapatmunkának" köszönhető a győzelem. "Összefogott a pécsi értelmiség" - mondta, és köszönetet mondott a pályázat előkészítésén munkálkodó 20-30 embernek, akikkel szerdán szűk körben ünneplik meg a győzelmet.


Toller László

Toller kifejezetten örül annak, hogy a győzelemmel a keleti városrész fejlesztése megvalósulhat és megemlítette a többfunkciós zeneközpont létrehozását is. "Nagyon boldog vagyok, kiváló a hangulat" - mondta Toller László.

Kósa Lajos, Debrecen főpolgármestere közleményben gratulált a pécsieknek, ugyanakkor bírálta a kormány döntését.

"A szocialista kormányzat újra bebizonyította, hogy bármikor képes az ország érdekeit figyelmen kívül hagyó döntést hozni. Szemben az összes általa eddig hangoztatott lózunggal újra kimarad az a nagyszerű lehetőség, hogy az ország legelmaradottabb keleti részei is esélyt kapjanak a felzárkózásra." - áll a csalódott hangvételű közleményben.

Kósa szerint a döntést megelőző pályázati feltételek tisztázatlanok és zavarosak voltak, és a kormány "hű maradt ahhoz a gyakorlatához, hogy kifejezetten gátolja az ellenzéki városok fejlődését".

A főpolgármester szerint nem baj, hogy nem Budapest nyert, a főváros pályázatában szereplő dolgok közül így is megvalósítanak pár dolgot. Ide sorolta az óbudai gázgyár és a zsidónegyed felújítását, illetve a dél-budai Duna-partra tervezett fejlesztéseket.

"Budapest Magyarország egyértelmű kulturális fővárosaként ténylegesen már ma is Európa egyik kulturális fővárosa és a jövőben még inkább azzá fejlesztjük" - mondta.

Sasvári Szilárd fideszes fővárosi képviselő szerint viszont a városvezetés 14 éves tehetetlensége vezetett ahhoz, hogy még a vidéki városok is megelőzték a budapesti pályázatot. Utalt arra, hogy a Demszky féle városvezetés az expót is meghiúsította, az olimpiáért sem tett meg mindent, és ezáltal a kormány előtt is hiteltelenné válhatott.