Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Toller László önállóan tud lélegezni

2006.08.01. 17:22
Gép segítsége nélkül, önállóan lélegzik Toller László pécsi polgármester, akit júniusi autóbalesete óta intenzív osztályon kezelnek - közölte a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának igazgatója.

A június 19-én A Toller László több mint három napja nem szorul gépi lélegeztetésre, azaz teljesen önállóan képes lélegezni" - írta közleményében Dóczi Tamás professzor. A beteg állapota stabil, semmilyen szövődmény nem veszélyezteti intenzív osztályos rehabilitálását.


Föl a levegőre
A klinikaigazgató sem Toller László sérüléseiről, sem arról nem közölt információkat, miként halad a polgármester fokozatos ébresztése, amelynek megkezdéséről július 11-én tájékoztatott.

Akkor azt írta, hogy a képalkotó vizsgálatok alapján megszüntethető a politikus művi altatása, koponyájából pedig eltávolíthatók a koponyaűri nyomást mérő érzékelők.

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a fokozatos ébresztés akár több hetet igénybe vehet, s előre jelezhető, hogy Toller Lászlónak azt követően is bizonyosan tartós intenzív terápiára lesz szüksége.

Az orvosi szakvélemények tudatában a közelgő önkormányzati választásokra tekintettel az MSZP pécsi küldöttértekezlete július 22-én úgy döntött, Toller László helyett Tasnádi Pétert, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnökét jelöli Pécs polgármesterének.

Toller László szocialista országgyűlési képviselő június 19-én, a 61-es úton Tamási és Dombóvár között szenvedett balesetet, gépkocsiját olyan autó szorította le az útról, amelyik egyszerre két teherautót előzött meg.

A pécsi polgármestert szállító szolgálati kocsi sofőrje, Szőke János megpróbált kitérni, eközben leszorult az útpadkára, amely megdobta a járművet. A politikust és gépkocsivezetőjét, akik súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek, mentőhelikopter szállította Pécsre. Szőke János július 7-én belehalt sérüléseibe.