11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27. ÉLŐ
Horvátország 2
Kanada 1
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Horn és Toller: a jog eltűnt, a mandátum marad

2008.02.19. 13:16
Egyelőre sem Horn Gyula, sem Toller László mandátumát "nem dobja piacra" a szocialista párt, noha képviselői jogait már egyikük sem gyakorolhatja. A listán bejutott volt miniszterelnök képviselői helyére csak akkor ültetne mást az MSZP, ha kritikusan elvékonyodna a koalíció parlamenti többsége. Az egyéni jelöltként mandátumot szerzett Toller mandátumát viszont a végsőkig tartja a baloldal, ugyanis egy újabb időközi nagyvárosi választási vereség sokkolná az így is nekikeseredett szocialistákat.

Stabilan búcsút inthet két többségi szavazatnak a kormánykoalíció, az Index úgy tudja, hogy a szocialista párt az autóbalesetben megsérült Toller László, és a kórházban hónapok óta betegeskedő Horn Gyula mandátumát egyaránt "lebegve" hagyja. A hivatalos verzió szerint mivel egyikük sem nyújtott be vagyonbevallást, képviselői jogaikat nem gyakorolhatják. De más sem teheti ezt, az MSZP frakció kivár, igaz, más-más indokból.

A volt miniszterelnök esete az egyszerűbb, Horn ugyanis az országos lista ötödik helyéről futott neki a 2006-os országgyűlési választásoknak, így ha nagy a baj, akkor a helye automatikusan feltölthető egy, a 2006-ban alakult parlamentből kiszorult listás jelölttel. A nagy baj pedig a szocialisták értelmezésében annyit tesz, hogy minimálisra zsugorodik a kormánytöbbség.

Ettől azonban egyelőre nincs félnivalója az MSZP-nek, hisz múlt hétfőn a koalíció harminc szavazattal (203 igen, 173 nem) nyomta keresztül a parlamenten a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött egészségügyi törvényt. (Annak ellenére, hogy egy szocialista képviselő nemet mondott a jogszabályra, illetve vagy öten nem nyomták meg az egyik gombot sem.) Szóval, amíg nem szorít a szavazási szükség Horn "kegyeleti okokból" megőrizheti mandátumát.

Az viszont szinte kizárt, hogy a szocialista párt hozzányúljon Toller képviselőségéhez, és a volt pécsi polgármester esetében nem az emberiesség szempontjai diktálnak. Toller ugyanis egyéni jelöltként foglalhatta el székét 2006-ban az országgyűlésben, így nem pótolható automatikusan a pártvonalról, mandátumáért időközi választáson kellene megmérkőzni. A szocialisták szerint viszont semmi sem hiányzik kevésbé, mint egy kiadós nagyvárosi bukta, ráadásul a Fidesz ezúttal egy vörös várost hódítana el a koalíciótól.

Mint ismert, Toller 2006 júniusában szenvedett autóbalesetet, azóta komában fekszik. Éppen ezért elsőként a Fidesz Baranya megyei szervezete nehezményezte, hogy a képviselő 2007. január 31-e után is kapja juttatásait a parlamenttől, noha járandóságára csak érvényes vagyonnyilatkozat beadása esetén lenne jogosult. (Bevallását felesége nyújtotta be, noha nem volt Pécs egykori polgármesterének törvényes gondnoka.) A kegyelemdöfést valószínűleg a Deport '56 adta meg, a szervezet ugyanis január közepén feljelentette Tollert jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. Ezután Toller felsége nem adott be vagyonnyilatkozatot, mondván, elege van a férje körüli cirkuszból.

A tavaly augusztusban kórházba kerülő Horn Gyula állapota sajtóhírek szerint fizikailag kielégítő, ám szellemi kondíciói nem túl jók, például nem ismeri meg régi párttársait. A volt miniszterelnök családja szintén lemondott a politikus képviselői járandóságiról.  • Hírek
  • Bankszámla