Elemér
0 °C
10 °C

Közbeszerzési döntőbizottság vizsgálja Medgyessy tolmácsának megbizatását

2003.05.24. 11:07
A közbeszerzési törvénnyel nem igazolható, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a nemzeti fejlesztési terv fordítására meghívott cégeknél megkövetelte a Magyarországi Fordítóirodák Egyesületének (MFE) tagságát - állapította meg Bárándy Péter igazságügy-miniszter a fideszes Répássy Róbert megkeresésére. A Magyar Nemzet információi szerint vizsgálatot kezdeményezett az igazságügyi tárca a Közbeszerzési Döntőbizottságnál a miniszterelnök tolmácsának odaítélt pályázat kapcsán.
Bárándy szerint a tagság megkövetelése nem igazolható a közbeszerzési törvény alapján. A Népszabadságnak adott interjújában a miniszter megjegyzi, hogy "a sérelmes ajánlatkérői magatartás" miatt az érintetteknek joga lett volna jogorvoslatot kérni. A miniszter kijelentette: sajnálattal állapítom meg, hogy az érintettek ezen jogukkal nem éltek.

A Közbeszerzési Döntőbizottságnál a labda

Mint ismert, az uniós fejlesztési források megszerzéséhez szükséges dokumentum fordítására nem írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot a MeH, meghívott cégeket versenyeztetett. A kiválasztott cégek közül mindössze egy - a kormányfőnek rendszeresen tolmácsoló Bereczky Tamás vállalkozása - felelt meg a MeH által támasztott követelménynek, hogy a fordítóirodák egyesületének tagja legyen. A 90 millió forintos munkát így vetélytárs nélkül szerezte meg Bereczky cége.

A Magyar Nemzet információi szerint az igazságügyi tárca vizsgálatot kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál a miniszterelnök tolmácsának odaítélt pályázat kapcsán. Az ügy a közelmúltban a parlamentben is terítékre került, és Szekeres Imre, a kancellária politikai államtitkára Répássy Róbert fideszes képviselő interpellációjára adott válaszában úgy fogalmazott: a minisztériumban lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a közbeszerzési törvény előírásainak, szellemének, betűjének, alapelveinek teljes mértékben való betartásával zajlott a döntéshozatal, ezért nem indokolt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálatának elrendelése. A Magyar Nemzet szerint Répássy Róbert várhatóan a miniszterelnökhöz fordul majd, kérve a Kehi-ellenőrzés kezdeményezését.