Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Lex 'Tomát' javasol az MSZP

2001.04.06. 17:13
Toma András kárpótlása érdekében törvénymódosítást javasolt az MSZP. Zuschlag János képviselői indítványában mindazokra kiterjesztené a jóvátételt, akik önhibájukon kívül, például a hosszúra nyúlt hadifogság miatt nem nyújthatták be kárpótlási igényüket. Közéjük tartozik Toma is, aki csak tavaly nyáron tért haza a hadifogsága utáni pszichiátriai otthonból, ahol több évtizedet töltött. Az igazságügyi miniszter viszont közölte: a volt hadifogoly éppen a kárpótlási törvény alapján kaphat nyugdíjkiegészítést.
Zuschlag János szocialista országgyűlési képviselő azt javasolja, módosítsa a parlament az életüktől és szabadságuktól politikai okokból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló 1992-ben született törvényt. A honatya szerint erre azért van szükség, mert a nagy figyelmet kiváltó, a volt Szovjetunió területéről hazatért Toma András a jelenlegi szabályozás szerint nem jogosult kárpótlásra, mert nem adhatta be kérelmét az előírt határidőig.

tamasandrasarc
A szocialista képviselő azt javasolja: a kényszerű távollét után hazaérkező volt hadifoglyok, megérkezésük után egy évig benyújthassák kárpótlási igényüket. Zuschlag javaslatában abból indul ki, hogy esetleg élhetnek még hasonló körülmények között volt hadifoglyok, mint Toma András. A képviselői indítvány szerint a kérelmezőknek az igazságügyi miniszterhez kellene fordulniuk, miután a kárpótlási hivatal már rég megszűnt.

Az utolsó magyar hadifogolynak tartott Toma András családja hiába adott be kárpótlási igény iránti kérelmet, azt a Honvédelmi Minisztérium az érvényes törvényekre hivatkozva elutasította, noha korábban éppen ennek a tárcának a politikai államtitkára, Homoki János ígért jóvátételt Tomának. Jóvátétel azonban csak törvénymódosítással lehetséges.

A Fidesz Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes tájékoztatása szerint később alakítja ki álláspontját a kérdésről.

Kárpótlás
Az utolsó magyar hadifogolyként ismert Toma András az egyéb ellátásokon felül 2000 novemberétől a folyósításig egy összegű, ezt követően pedig havi 17100 forint nyugdíj-kiegészítésben részesül - ismertette az illetékes kárrendezési iroda határozatát Dávid Ibolya igazságügy-miniszter pénteken közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a hatályos kárpótlási jogszabályok alapján Toma András egyedi, több szempontból speciális esete nem kezelhető, azonban az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedések hatálya alatt állt személyek juttatásáról rendelkező kormányrendelet alapján - a már folyósított juttatásain túl - nyugdíj-kiegészítésben részesülhet.  • Vennék
  • Bankszámla