Judit
2 °C
7 °C

Toma András találkozott féltestvéreivel

2000.10.05. 15:32
A DNS-vizsgálat eredményei minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy a Nyíregyháza közelében élő Toma János és Toma Anna a féltestvérei az utolsó hadifogolyként ismerté vált Toma Andrásnak. Az idős férfi legkésőbb két hónap múlva, már mint tiszt térhet haza családja körébe, ám az ügy ezzel még koránt sem zárul le, hiszen Veér András stábja október végén újabb hadifoglyok keresésére indul a tatárföldi elmegyógyintézetekbe.
,,Toma András számára ma ért véget a második világháború, hiszen végre megtalálta rokonait'- jelentette be Veér András csütörtökön, miután a DNS- és az antropológiai vizsgálatok ismeretében bebizonyosodott, hogy az utolsó magyar hadifogolyként ismertté vált Toma András féltestvére a Nyíregyháza közelében élő Toma Jánosnak és Toma Annának.

Veér András
Október 23-án újabb túlélők vagy eltűntek megkeresésére indul Tatárföldre
Mint ahogy arról az Index is beszámolt, Toma András augusztus 11-i hazatérését követően több mint kétszáz család jelentkezett, mert a volt oroszországi hadifogolyban rég eltűnt rokonát vélte felismerni. A Toma Andrással foglalkozó, részint orvosokból, részint újságírókból álló stáb azonban már a kezdetektől azt a stratégiát követte, hogy nem a beérkezett levelekre, hanem az idős ember fokozatosan visszatérő memóriájára hagyatkozva találja meg a valódi rokonságot.

Végül a Toma Andrással heteken át tartó beszélgetésekből kiszűrt huszonegy adat alapján találták meg a Nyíregyháza környékén élő családot. A DNS- és antropológiai vizsgálatok elvégzésére, amelyek alapján a biológiai rokonság valószínűsége már 99,9 százalék, a családi kötelék minden kétséget kizáró bizonyítása miatt volt szükség.

Az antropológiai vizsgálat során megállapították, hogy a féltestvérek ujjlenyomata, a kezek, az ujjak, a körmök formája, orruk, fülük hasonló, felső szemhéjuknál pedig mindhármuknál a jellegzetes hottentotta redőt figyelték meg a szakemberek -osztotta meg a nyilvánossággal a vizsgálatok eredményét Bujdosó Györgyi.

Toma András tiszt lesz

Toma András vázlatos életrajza
Toma András 1925. december 5-én született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón, és a Nyíregyháza melletti Sulyánbokorban élt. Négy éves volt, amikor édesanyja meghalt.
A hadtörténészek bevonásával végzett vizsgálatok alapján a férfi 1944-ben leventeoktatásban vett részt, majd az első magyar hadseregbe került, amellyel az egykori Csehszlovákián átvonulva a lengyelországi Auschwitz és Krakkó környékén eshetett hadifogságba 1945 elején, január közepén. A hadifogságba esett férfit Ukrajnán és Fehéroroszországon keresztül szállították a mai Szentpétervár közelében lévő bogszitogorszki táborba. Innen az erről szóló dokumentumok tanúsága szerint 1945 márciusában vakbélgyulladásra utaló tünetekkel a tábori kórházba került, ahonnan hamarosan kiengedték. A bogszitogorszki tábortól mintegy 1500 kilométerre keletre található Bisztrjagba szállították át. A megerőltető úton a vagonokban összezsúfolt hadifoglyok mintegy fele életét veszítette. Toma András ezután a tábori kórházba került, ahonnan 1947 januárjában beutalták a Tatárföldön található kotyelnyicsi elmegyógyintézetbe. Itt élt 53 évig, amikor egy fiatal, magyarul is tudó orvos felfigyelt az idős férfira. Ezután Veér Andrást bízták meg azzal, hogy vizsgálja meg a férfit, és az orvos a vizsgálatok eredményét követően azt javasolta, hogy a minden kétséget kizáróan magyar származású volt hadifoglyot gyógykezelés céljából szállítsák Magyarországra. Toma András idén augusztus 11-én több mint ötven éves távollét után érkezett haza.
A Honvédelmi Minisztérium, Szabó János döntésének értelmében az idős hadifoglyot 56 évi helytállásért előlépteti, és elmaradt illetményét alapul véve anyagi támogatásban részesíti- számolt be a tárca kezdeményezéséről Erdős László alezredes. Toma András nyugdíjat már kap, ami a jövőben még kiegészülhet a hadirokkantsági pótlékkal is.

Toma András, teljes felépüléséig még másfél-két hónapot tölt el a Hűvösvölgyi úti pszichiátrián, azután pedig frissen megismert családja gondoskodik az ellátásáról.

Újabb foglyokat keresnek

Toma András hazahozatalának sikerén felbuzdulva Veér András stábja október 23-án újabb túlélők vagy eltűntek megkeresésére indul Tatárföldre. A tervek szerint egy hét alatt öt olyan elmegyógyintézetet keresnek majd fel, ahol voltak vagy vannak még a második világháborúban fogságba esett katonák. Az eddig nyilvánosságra hozott információk szerint már tizenhét olyan sírt találtak, amelyben magyar, olasz, osztrák vagy német hadifoglyokat temettek el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?