Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felszólítás a könnygáz előtt

2006.09.21. 07:07
A tömegoszlatás rendje: előbb felszólítás és kiemelés, ha nem megy, akkor könnygáz, lovasrendőr és vízágyú.

A tömegoszlatás előtt a rendőrségnek háromszor kell felszólítania az egybegyűlteket arra, hogy "szüntessék be a jogellenes cselekedeteket" és hagyják el a területet - írja a Népszabadság.

A rendőrségi törvény pontosan így fogalmaz: "Ha a jogellenesen összegyűlt, illetőleg a jogellenes magatartást tanúsító tömeg a szétoszlatásra irányuló rendőri felszólításnak nem tesz eleget (_) a tömeggel szemben a kővetkező eszközt, illetőleg intézkedést alkalmazhatja: vízágyút, pirotechnikai eszközt, gumilövedéket, ingerlőgázt, elfogó hálót, lóháton vagy járműkötelékben végzett kényszeroszlatást. Tilos a tömeget korlátozni a helyszínről történő távozásában. Tilos a tömegoszlatásra lőfegyvert használni."


Az újonnan bevetett könnygázgránát címkéje

A törvény szerint be kell tartani a fokozatosság elvét. Ha ez lehetséges, előbb csak testi kényszerrel kell eltávolítani a területről az emberekkel, ilyenkor a rohamrendőrök a maguk elé tartott pajzzsal tolhatják maguk előtt a tömeget.

A tömegoszlatáskor a rendőrök igyekeznek kiemelni a tömegből a hangadókat. Radikális tömeg esetén a lovasrendőröket és a vízágyút kell előreküldeni.

A törvény szerint a tömeg szétoszlatására irányuló csapaterő alkalmazása során a rendőrség a helyszínen lévők egyéni felelősségét nem vizsgálja.