Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Felszólítás a könnygáz előtt

2006.09.21. 07:07
A tömegoszlatás rendje: előbb felszólítás és kiemelés, ha nem megy, akkor könnygáz, lovasrendőr és vízágyú.

A tömegoszlatás előtt a rendőrségnek háromszor kell felszólítania az egybegyűlteket arra, hogy "szüntessék be a jogellenes cselekedeteket" és hagyják el a területet - írja a Népszabadság.

A rendőrségi törvény pontosan így fogalmaz: "Ha a jogellenesen összegyűlt, illetőleg a jogellenes magatartást tanúsító tömeg a szétoszlatásra irányuló rendőri felszólításnak nem tesz eleget (_) a tömeggel szemben a kővetkező eszközt, illetőleg intézkedést alkalmazhatja: vízágyút, pirotechnikai eszközt, gumilövedéket, ingerlőgázt, elfogó hálót, lóháton vagy járműkötelékben végzett kényszeroszlatást. Tilos a tömeget korlátozni a helyszínről történő távozásában. Tilos a tömegoszlatásra lőfegyvert használni."


Az újonnan bevetett könnygázgránát címkéje

A törvény szerint be kell tartani a fokozatosság elvét. Ha ez lehetséges, előbb csak testi kényszerrel kell eltávolítani a területről az emberekkel, ilyenkor a rohamrendőrök a maguk elé tartott pajzzsal tolhatják maguk előtt a tömeget.

A tömegoszlatáskor a rendőrök igyekeznek kiemelni a tömegből a hangadókat. Radikális tömeg esetén a lovasrendőröket és a vízágyút kell előreküldeni.

A törvény szerint a tömeg szétoszlatására irányuló csapaterő alkalmazása során a rendőrség a helyszínen lévők egyéni felelősségét nem vizsgálja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!