Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Szemtanúkat keresnek az újlipótvárosi tömegsírok ügyében

2004.03.30. 15:47
Akár a honvédség gépei is kutathatnak a jövőben a II. világháborús feltételezett újlipótvárosi tömegsírok után. Előtte azonban újabb szemtanúkat keres a fővárosi főjegyző a tömegsírok meglétének bizonyításához. A főpolgármester a Mazsihisztől, a Hadtörténeti Múzeumtól is segítséget vár, eddig csupán egyetlen tanú állította, léteznek a tömegsírok.
Eddig semmiféle adatot nem találtak annak igazolásához, hogy valóban tömegsírokat rejt az újpesti Duna part. Egy szemtanú szerint a rakparton több száz embert, zsidókat és magyar katonaszökevényeket temettek a tömegsírokba 1944-ben a nyilasok.

Felhívás a szemtanúkhoz

A múlt héten Demszky Gábor főpolgármester Tiba Zsolt főjegyzőt bízta meg azzal, hogy találjanak adatokat, és újabb szemtanúkat a feltételezett tömegsírok meglétének bizonyításához. Szabó László, a főpolgármesteri hivatal által az üggyel megbízott közműosztály vezetője az Indexnek elmondta, nagyon sok idő telt el azóta és nagyon hosszú szakaszról, a Szent István parktól a Vizafogóig terjedő rakparti szakaszról van szó. A felhívást ma tették közzé.

A honvédség is kutathat

A főjegyző közlemény adott ki, amelyben "szükségesnek nevezte a valóság lehetőségek szerinti teljes kiderítését", s a főpolgármester felkérésére elrendelte a tömegsírral összefüggő kérdéskör teljes kivizsgálását. Tiba Zsolt kifejtette, hogy mindenkinek lelkiismereti kötelessége elősegíteni azt, hogy a végtisztességet megkapják az újpesti rakparton esetleg tömegsírban nyugvó legyilkoltak, a holokauszt közvetlen áldozatai, valamint a hóhérok által katonaszökevénynek minősített emberek.

Amennyiben a sírok léte bizonyítást nyer, úgy a hivatal a honvédség műszaki segítségét kéri, mert nekik vannak olyan műszereik, amelyek exhumálás nélkül is megállapítják a tömegsírok helyét.