Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Magyar katonák a Szabadság téri tömegsírban?

2002.05.08. 08:41
Elképzelhető, hogy szovjet katonák helyett 15-20 magyar katona holttestére bukkantak a Szabadság téri mélygarázs építés során, a szovjet katonai emlékmű alatti tömegsírban. A Népszabadság beszámolója szerint az exhumálást követő azonosítás még tart, ezért a földi maradványokat egyelőre nem tudják eltemetni.
A tervekkel ellentétben nem tudják a győzelem napján újratemetni a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű alatt talált katonák holttestét, mert egyelőre az elesettek száma és nemzeti hovatartozása is bizonytalan - értesült a Népszabadság. Az exhumálást végző Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Rt. illetékese továbbra is tizenöt-húsz földi maradványról beszél, és arról sincs meggyőződve, hogy a katonák a szovjet hadsereg tagjai voltak: az exhumáláskor talált tárgyi relikviák - például derékszíjmaradványok, gombok - alapján valószínűsíthető, hogy magyar katonák feküdtek a Szabadság téri tömegsírban.

Két héten belül azonosíthatják az áldozatokat

Somogyi Tibor, a temetkezési intézet főosztályvezetője a Népszabadság érdeklődésére közölte: hétfőn összeültek a Szabadság téri épitkezést végző Strabag, az orosz követség, a Hadisírgondozók Szövetsége és az intézet képviselői és úgy határoztak, hogy szakértőt kérnek föl az elhunytak azonosítására. Az illetékes szerint két hétbe telhet, míg kiderül, kiket rejtett a sír. Ha szovjet katonákat, akkor a holttesteket az új köztemető 215-ös parcellájában helyezik végső nyugalomra, ha magyarokat, újratemetésükről a honvédelmi tárca gondoskodik.

Június helyett novemberben lesz átadás

A vártnál hamarabb lezajlott a földi maradványok exhumálása, a kegyeleti eljárás alig néhány napig hátráltatta a négyszáz férőhelyes mélygarázs építési munkálatait - tudta meg a Népszabadság Márta Juliannától, a Mélygarázs 2000 Kft. ügyvezető igazgatójától. A beruházás az emlékmű körüli huzavona miatt amúgy is késésben van, a tervezett júniusi határidő helyett legkorábban novemberben adhatják át a létesítményt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!