Ágnes
-1 °C
2 °C

Tölgyessy: Az SZDSZ a koalíció tagjának tűnik

2008.05.14. 14:39
Tölgyessy Péter szerint az SZDSZ nagyokat mond, szépeket beszél, és utána a szavazásnál ellenkezően cselekszik. A párt még mindig úgy viselkedik, mintha a koalíció tagja lenne, pontosan azt teszi, amivel felmorzsolódott a támogatottsága, mondta. Az elemző szerint a Fidesz konstruktív bizalmatlansági indítvány formájában erős eszközt birtokol, és előállhatna egy nem fideszes miniszterelnök-jelölttel, akire az SZDSZ nehezen tudna nemet mondani.

Szinte bizalmi szavazás volt a Gyurcsány-kormányról kedden a parlamentben a kormányszerkezet átalakításáról szóló döntés, aminek az volt az üzenete, hogy az SZDSZ valamivel nem ért egyet, mégis megszavazza, vagyis mintha az SZDSZ továbbra is tagja lenne a koalíciónak, mondta az Inforádiónak Tölgyessy Péter. Az elemző szerint ez azt igazolja a szocialisták számára, van esély akár két évig is a kisebbségi kormányzásra - aztán meg majd segít valami.

Tölgyessy nem érti, miért jó az SZDSZ-nek, hogy bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek. Az SZDSZ újra tipikus értelmiségi pártnak tűnik, amely nagyokat mond, szépeket beszél, és utána a szavazásnál ellenkezően cselekszik - csakhogy pont ezzel morzsolódott fel az SZDSZ támogatottsága. A kérdés az, hogyan lesz az SZDSZ-nek így új identitása, hiszen nem az a dolguk, hogy nagy pártként valahogy elevickéljenek a következő választásokig, hanem hogy a jelenlegi 3 százalékos támogatottságról 5 százalék fölé kerüljenek, vélekedett.

Tölgyessy Péter szerint az SZDSZ-nek látnia kell, ez számára vergődés lesz, ennél még az előre hozott választás is jobb. Nem lopakodhat vissza csendben Gyurcsány Ferenc háta mögé. Ha újra akarja kötni a koalíciót, akkor elemi érdeke, hogy őszre a szocialisták új miniszterelnököt keressenek, ehhez pedig ismételten világossá kellene tennie számukra, hogy Gyurcsánnyal nem megy, fejtette ki.

Az elemző kiemelte, a Fidesz kezében igazán csak egy erősebb eszköz van, a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtása. Enélkül a koalíció, tehát a baloldal térfelén fog eldőlni a dolog, és minden afelé megy majd, ha megjön az eszük, hogy újrakötik a koalíciót, tette hozzá.

Szerinte a Fidesz bölcsen cselekedett, hogy hagyta az ellenfelet hibázni, így az utóbbi 2-3 hónapban a baloldal teljesen lepusztította magát, elképesztő károkat okozott saját magának. Mostanra azonban bebizonyosodott, hogy a helyzet vergődéssel, de fenntartható. Ez az út teljesen egyértelműen afelé visz, hogy valamikor elindul újra az állami túlköltekezés, mondta.

Ha a Fidesz előállna egy olyan, hangsúlyozottan nem fideszes jelölttel, akire az SZDSZ nehezen tud nemet mondani az előélete alapján, akkor legalább egy dologban világosan látnánk, hogy az SZDSZ hol áll, hangsúlyozta. Tölgyessy Péter szerint egy konstruktív bizalmi indítvány esetén az SZDSZ-nek egyértelműen igennel vagy nemmel kéne szavaznia Gyurcsány Ferencre.

Ha a jelenlegi kormányfőre szavaz, akkor fölösleges már a további beszéd, ha pedig mégiscsak megszavazná a Fidesz jelöltjét, akkor másnap már Gyurcsány Ferenc nem miniszterelnök. Tölgyessy ugyanakkor azt tartja valószínűnek, hogy az SZDSZ ismét Gyurcsány Ferencet választja, de ennek bizony meg is fizetné az árát.