Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A bíróságon vallott Torgyán József

2006.02.07. 17:58
Az FTC reklámszerződéseivel és Szabai Béla volt államtitkár, jelenleg vádlott utazásaival kapcsolatban kellett tanúként vallomást tennie Torgyán Józsefnek a bíróságon. Az egykori agrárminiszter állítja, ő csak elvi irányítást végzett, és beosztottai elsőosztályú utazásait tiltó rendeletről sem tudott.

Tanúként hallgatta meg kedden a bíróság Torgyán József volt földművelésügyi minisztert Szabadi Béla és társainak büntetőperében. Az Orbán-kormány minisztere vallomásában többször hangsúlyozta, hogy szerinte egykori politikai államtitkára nem követett el törvénysértést.

Torgyán kijelentette, hogy ő maga miniszterként minden esetben csak az elvi irányítást végezte, gazdasági, pénzügyi döntésekben nem vett részt. A volt agrárminisztert a minisztérium, valamint a tárca tulajdonába tartozó társaságok működéséről kérdezték. Nyilatkoznia kellett az Oroszországba irányuló kukoricaexportról, államtitkárainak külföldi útjairól, valamint a Ferencvárosi Torna Club és az Agrárinnovációs Kht. minisztersége alatti működéséről egyaránt.

Huszonhárom vagyon elleni bűncselekmény

Szabadi Béla, az FVM egykori politikai államtitkára ellen 2002. február elsején emelt vádat a Fővárosi Főügyészség 23 vagyon elleni bűncselekmény alapos gyanúja miatt, melyek az ügyészség szerint összesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak. A vádpontok jórészt két ügycsoporthoz: az FTC reklámszerződéseihez és az államtitkár utazásaihoz kapcsolódnak.

Szabadi Béla külföldi útjaival kapcsolatban a bírónő egy 1997-es kormányrendeletet idézve azt hangsúlyozta, hogy az államtitkároknak nem jár első osztályú repülőjegy külföldi útjaik során. Torgyán József szerint minisztersége idején kivétel nélkül minden államtitkár a legjobb helyre szóló jegyekkel utazott. "Ha tudtam volna erről a rendeletről, akkor én kezdeményeztem volna ennek megváltoztatását a magyar köztársaság kormányában" - jelentette ki.

A Szabadi-perben előreláthatólag őszre várható ítélet.