Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Torgyán nem siet haza

2001.01.14. 18:41
Lányi Zsolt kisgazda politikus szerint akár több aláírás is összegyűlhetett már mint kétszáz annak érdekében, hogy hívják össze a kisgazdapárt nagyválasztmányát, de az sem kizárt, hogy ennél eddig kevesebben látták el kézjegyükkel az íveket. Lányi úgy gondolja, nem az a fontos, hogy ő pártelnök legyen, hanem, hogy Torgyánt leváltsák, ,,mert a Jóskával már nem képzelhető el a párt felvirágoztatása". Bernáth Varga Balázs főtitkár ugyanakkor komolytalannak nevezte a korábbi budapesti vezetőség szombaton alakult válságstábját. Ennek ellenére az Inforádiónak nyilatkozó Turi-Kovács Béla szerint elképzelhető, hogy Torgyán a tervezettnél két nappal korábban, tehát már szerdán hazatér.
A tisztségeiről éppen egy hete lemondott Lányi Zsolt, kisgazda politikus nem tartja kizártnak, hogy immár többen is aláírták az országos választmány összehívását kezdeményező ívet mint kétszázan. Igaz az Indexnek nyilatkozva elismerte, hogy ennél kevesebb is lehet az összegyűjtött szignók száma. Pontos adatok azért sem állnak rendelkezésre, mert az egész országban gyűlnek a nagyválasztmány összehívásához szükséges kézjegyek. Torgyán Józsefnek akkor lenne kötelessége még a rászabott pártalkotmány ellenére is összehívnia a gyűlést, ha a legutóbb részt vett 2400 küldött egyharmada felsorakozna a Torgyánt leváltani szándékozók mögé, igaz, a pártelnök elmozdításához már a választmányi tagok kétharmada szükséges.

Lányi Zsolt úgy látja: teljesen mindegy ki lesz a kisgazdák következő elnöke, ha az illetőt nem Torgyán Józsefnek hívják majd. Lányi szerint ugyanis ,,abban igaza van a Csúcsnak, hogy a Jóskával már nem képzelhető el a kisgazdapárt felvirágoztatása". A lemondott alelnök szerint a reformerőknek egy célja van: demokratikus európai párttá szeretnék formálni a kisgazdapártot.

Lenézett ellenzék

Komolytalannak nevezte a szombaton alakult válságstábot Bernáth Varga Balázs, az FKGP főtitkára. Erről a Torgyán József pártelnököt távollétében helyettesítő kisgazda politikus beszélt vasárnap az MTI-nek. A válságstábot a Független Kisgazdapárt felfüggesztett fővárosi vezetősége alakította meg Budapesten. A megbeszélésen részt vett Molnár Róbert országgyűlési képviselő, legfelsőbb vezetői szinten képviseltette magát tíz megye. Utóbb bejelentették, hogy elkészítették operatív programjukat Torgyán József leváltására.

Torgyán már Kolumbiában
Venezuelai látogatását befejezve vasárnap Kolumbiába utazott Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Az előzetes program szerint Kolumbiában a magyar minisztert fogadja Andrés Pastrana Arango köztársasági elnök, valamint tárgyal Guillermo Fernandez de Soto külügyminiszterrel, Rodrigo Villalba Mosquera mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel és Marta Lucia Ramirez külkereskedelmi miniszterrel. Látogatása során Torgyán József találkozik a kolumbiai mezőgazdasági vállalkozók és az állattenyésztési szövetségek vezetőivel - közölte az MTI.

Torgyán József január 18-ig tartózkodik Kolumbiában.

Bernáth Varga Balázs "mesedolognak" minősítette a történteket, leszögezve: a kisgazdapártot még azoknak sem sikerült feldarabolni, akik tíz éve ezen dolgoznak. Bernáth Varga Balázs hangsúlyozta, hogy Torgyán Józsefet folyamatosan tájékoztatják a magyarországi helyzetről. - A pártelnöknek pontos információi vannak arról, hogy mi történik idehaza, és ő is komolytalannak tartja a válságstábot - közölte a főtitkár.

Ha Torgyán József péntek helyett már szerdán visszaérkezik Budapestre, azt azért teszi, hogy részt vegyen a kisgazdapárt fővárosi szervezetének új vezetőinek ülésén - nyilatkozta az Inforádiónak Turi-Kovács Béla, környezetvédelmi miniszter.

Torgyán: maradok

Az előre eltervezett program szerint folytatja dél-amerikai utazását Torgyán József kisgazda pártelnök, aki súlytalannak tartja az ellene indult támadásokat. Ezt maga a pártelnök mondta tv2 Tények című hírműsorának. Torgyán József leszögezte: a megyei elnökök írásban is tudatták vele, hogy mögötte állnak, az őt támadók viszont semmilyen kisgazda erőt nem tudhatnak maguk mögött.

Erősebb vagyok, mint voltam, ha ez nem így lenne, akkor nem lennék a világ másik felén, miközben támadnak engem - fogalmazott a hírműsorban Torgyán József.

Hazavárja a Fidesz a kisgazda pártelnököt

Érthetetlen, miért nem szakítja félbe Torgyán József dél-amerikai útját - mondta a Fidesz frakcióigazgatója. Mátrai Márta súlyos belső válságnak nevezte az Független Kisgazdapárton belüli ellentmondásos helyzetet.

A politikus szerint ez fokozott terhet jelent a koalíció másik két pártja számára, és rányomja bélyegét a 2002-es választási előkészületekre is. Mátrai Márta bízik benne, hogy Torgyán József még januárban rendet tesz pártján belül.