Magyarországra látogat Torgyán József

2001.01.18. 18:20
Sokkal komolyabb problémákkal kell szembesülnie a Kolumbiából ma este hazatérő Torgyán Józsefnek, mint a koka-ültetvények csattanó maszlaggal való helyettesítése vagy Liebmann Katalin mikrofonjának behangolása. Szájer József fideszes frakcióvezető ugyanis azt nyilatkozta, hogy pártja akár egymaga is nekimenne a 2002-es választásoknak. Bernáth-Varga Balázs, a kisgazdapárt főtitkára nem tulajdonít jelentőséget a nyilatkozatnak, Farkas Attila Fidesz-szóvivő pedig minden valóságalapot nélkülözőnek tartja, hogy megszakadtak volna a tárgyalások.
Amit eddig csak sejteni lehetett - például Kövér László Fidesz-elnök Magyar Nemzet-beli interjújából - az ma bizonyossá vált: a vezető kormánypárt nyíltan megfenyegette a kisgazdákat, hogy nem köt velük koalíciós megállapodást.

,,Mi továbbra is koalíciós partnerként számítunk az FKGP-re" - közölte a Népszabadságnak adott interjújában Szájer József, egy további kérdésre válaszolva ugyanakkor már azt mondta, hogy ,,a Fidesz készen áll az önálló indulásra is." A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint pártja a koalíció 2002 utáni fenntartásában bízik, de ehhez - idézve Torgyán József szavait - az FKGP most gyenge láncszem.

A Népszava ezzel összhangban arról tudósított, hogy megszakadtak a választási együttműködésről folyó tárgyalások. Ezt a napilap kisgazda forrásokra hivatkozva közölte. A kormánypárt névtelenségbe burkolózó vezetői elképzelhetőnek tartják, hogy egyáltalán nem kötnek megállapodást, vagy az végül csak néhány választókörzetre fog vonatkozni.

Bernáth-Varga Balázs, az FKGP főtitkára úgy látja: csupán azért szünetelnek a két párt közötti egyeztetések, mert a kisgazdapárt gödi elnökségi ülésén senkit nem hatalmazott föl pártközi egyeztetésekre, éppen Torgyán József külföldi útja miatt. A politikus - akinek még nem volt ideje elolvasni Szájer nyilatkozatát - nem tulajdonít jelentőséget a fideszes frakcióvezető nyilatkozatának, mert úgy látja a párt megőrizte bázisait és 2002-ben éppen ezért sikeresen szerepel majd a párt a választásokon. Szerinte Torgyán hazatérte után folytatódhatnak az egyeztetések és hamar tető alá hozható a két párt választási megállapodása.

A 2002-es választási együttműködési megállapodással kapcsolatban nincs új fejlemény, a Fidesz nem kíván reagálni azokra a minden valóságalapot nélkülöző álhírekre, amelyek egyes sajtóorgánumokban napvilágot láttak - nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön Farkas Attila, a Fidesz sajtófőnöke a Népszava hírére reflektálva. A napilap csütörtöki száma szerint a párt megszakította a választási együttműködésről szóló tárgyalásait a kisgazdákkal. Farkas Attila elmondta: ennek a megállapításnak semmi köze nincs a tényekhez. A Fidesz arra törekszik, hogy a polgári erők összefogásával győzelmet arasson a 2002-es választásokon - szögezte le a szóvivő.  • Tippek
  • Bankszámla