Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Torgyán nem tart menesztésétől

2001.01.19. 00:07
Torgyán József szerint két kisgazda alapszerv sem áll ,,azon személyek mögött", akik aláírásgyűjtésbe kezdtek leváltásáért és akiket a pártelnök visszatérve dél-amerikai útjáról, még néven nevezni sem kívánt a Ferihegyi repülőtéren tartott kedd esti tájékoztatóján. A pártelnök úgy vélte: el kell beszélgetni a kisgazdapártot gyalázó személyekkel, akiknek két választása van: beállnak a sorba, vagy nem. Érzékeltette: nem kizárt, hogy a ,,rendcsinálás" csupán egyetlen személyt érint majd. Torgyán szerint nincsen válsághelyzet és a választási megállapodásra is sor fog kerülni, mert Orbán Viktor erre egyszer már a kezét adta, márpedig a miniszterelnök Torgyán szerint szavatartó ember.
Nincsen válsághelyzet a kisgazdapártban, csupán a liberális média ijedt meg a párt erejétől - vélekedett Torgyán József pártelnök, vidékfejlesztési miniszter, a Ferihegyi repülőtéren tartott kedd esti tájékoztatóján. A politikus szerint minden valóságot nélkülöz az, hogy a párt nem egységes. Liebmann Katalin ténykedéséről csupán annyit közölt: azt hitte eddig, csupán szélkakasok vannak, de kiderült számára, hogy legalább egy széltyúk is van.

Torgyán József élménybeszámolóját nagy érdeklődés övezte
Torgyán többször is kiemelte: azok, akik a pártegység ellen ténykednek nem voltak még egyetlen kisgazdagyűlésen, de még egy helyi alapszervnél sem. Utalt arra: a párt tagsága és a megyei elnökök követelik a renitensek kizárását, de a további lépésekről csupán azután lehet beszélni, hogy összeült a párt elnöksége, frakciója és tanácskoztak a megyei elnökök is. Torgyán képtelenségnek nevezte elmozdítását, mert ahhoz az országos nagygyűlés kétharmada kellene. A pártelnök arra sem lát semmi esélyt, hogy összegyűjthető nyolcszáz küldött aláírása. Szerinte mindössze három-négy ember nyilatkozgat két hete össze-vissza, pedig még két kisgazda alapszerv sem áll mögöttük.

Torgyán nem kívánja összehívni az országos választmányt

Torgyán éppen ezért nem kívánja összehívni a párt országos választmányát, s nem tartja szükségesnek, hogy megerősíttesse pozícióját. Leszögezte: az ellene indított támadások mögött az áll, hogy a ,,liberalizmus pártja" rájött, csak a kisgazdák víz alá nyomásával kerülhet az elkövetkezendő negyven évben kormányzati pozícióba. Torgyán többször is megemlítette Bauer Tamás szabaddemokrata képviselő nevét, arról azonban nem tett konkrét említést, hogy szerinte a honatyának milyen szerepe lehet a támadásokban.

Pocskondiázó poncsósok parádéja
Torgyán jelezte: a ,,rendcsinálásra" nem kerülhet sor berlini útja előtt, mert péntek délelőtt ,,egy percnyi szabad időm nincs, délután pedig indulok Németországba". Lányi Zsolt esetleges elnöki szerepvállalásával kapcsolatban kijelentette: a képviselőnek ő szerzett mandátumot és ő volt az, aki Kossuth Lajos egykori székébe is beleültette, de nem foglalkozik ezzel igazán, miután a ,,sas nem vadászik legyekre".

Hazánk ,,beszáll" Kolumbia kokainellenes harcába

Torgyán sajtótájékoztatójával egy időben az SZDSZ Új Generáció tagjai a kormányváró előtti buszmegállóban vártak több órát a kisgazda pártelnökre, mert latin-amerikai zenével és cseresznyebefőttel kívánták üdvözölni az ,,ideiglenesen hazánkban tartózkodó Torgyán Józsefet". A pártelnök azonban nem kért a magyar cseresznyéből, viszont zavaros fejűnek nevezte a fiatalokat, akik a mínusz két fokban várták.

Torgyán József csaknem egy teljes órán át sorolta el, hol járt és ki fogadta. Megismételte: a Chilében tartott vizit legfontosabb eredménye lehet a két ország cseresznyekereskedelmének fellendülése. Jelezte, hogy a tervek szerint hazánk valóban ,,beszáll" Kolumbia kokainellenes harcába.