Torgyán gyors rendcsinálásra számít

2001.01.22. 11:47
Délelőtt fél tizenegytől ülésezik a Független Kisgazdapárt országos vezetősége, illetve a párt parlamenti frakciója, a kisgazdák Belgrád rakparti székházában. Torgyán József pártelnök elképzelései szerint a vezetőségi ülésen kizárják a pártfrakcióból a reformer kisgazdákat. Torgyán a televízió A hét című műsorában vasárnap kijelentette: dél-amerikai útja idején megzsarolták munkatársait, hogy hazatérése után káosz fogadja a minisztert. A politikus szerint a hasonló helyezetek elkerüléséért nem ártana, ha a kisebbik koalíciós párt felügyelné a titkosszolgálatokat. Simicskó István a tv2 reggeli hírműsorában megdöbbentőnek nevezte Torgyán nyilatkozatát.
Délelőtt fél tizenegyre hívta össze a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportjának, illetve országos vezetőségének ülését Torgyán József. A kisgazda pártelnök olyannyira biztos abban, hogy saját szája íze szerinti döntések születnek, hogy az ülés megkezdése után néhány perccel munkatársai közreműködésével sajtótájékoztatót hívott össze délután egy órára.

Lányi bedühödött
Lányi Zsolt a Magyar Hírlapnak nyilatkozva kijelentette: korábbi elhatározásával szemben valószínűleg mégis indul a 2002-es választásokon. "Úgy felmérgesítettek, hogy mégsem hagyom abba az aktív politizálást. Megmutatom, hogy saját erőmből is bejutok a parlamentbe. Az FKGP viszont a jelenlegi elnök irányítása alatt örülhet, ha eléri a 3 százalékot 2002-ben."
Torgyán vasárnapi bejelentése szerint a tanácskozáson a megyei elnökök követelésére várhatóan kizárja soraiból a frakció Csúcs Lászlót, Kiszely Katalint, Lányi Zsoltot és Molnár Róbertet. A tervek szerint ezen a vezetői értekezleten születik döntés a kizárt honatyák bizottsági helyeiről is.

Sajtóhírek szerint Lányi Zsolt honvédelmi bizottsági elnöki tisztét Simon Miklós, szabolcsi kisgazda honatya örökölheti, míg Csúcs Lászlót a költségvetési bizottság alelnöki székében Balogh Gyula, nyírségi kisgazda elnök követheti. Szintén Balogh szerezheti meg Kiszely helyét az Európai Integrációs Bizottságban.

Az elképzelések szerint nem kell a frakcióból távoznia Horváth Bélának és Várhegyi Andrásnak, frakcióvezető-helyettesi tisztségüket azonban Dán János és Zsikla Győző venné át, a Torgyán-villa ügyében a pártelnök mellett kiálló Szentgyörgyvölgyi Péter pedig az általános frakcióvezető-helyettesi tiszt várományosa, ez a pozíció Turi-Kovács Béla miniszteri kinevezésével üresedett meg. Megerősíthetik azt a pénteki döntést is, hogy Lányi Zsoltot, az alelnöki poszton Kávássy Sándor váltja fel, az új főtitkárhelyettes - Molnár Róbert utódja - pedig Barkóczy Gellért lesz.

Torgyán József gyors döntésre számít az FKGP kibővített elnökségi és frakció tanácskozásán a renitens kisgazdákkal kapcsolatosan. A pártelnök hétfőn reggel az MTI jelentése szerint azt mondta: az FKGP megyei elnökei és a tagság nagyon határozottan követelik, hogy a párttal szembefordulók adják vissza mandátumukat. Kérdésre válaszolva Torgyán József úgy fogalmazott: reméli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mindenben megérti a kisgazda álláspontot.

Csúcs László a hétfői Népszabadságnak úgy nyilatkozott: bár az, hogy boldog-boldogtalan ott lesz a hétfői frakciódöntéskor, a nyílt szavazás ellenére nem zárja ki, hogy végül mégsem születik elmarasztaló határozat.

Torgyán József, az M1, A hét című műsorában kijelentette : megzsarolták munkatársait, amíg õ Dél-Amerikában volt. Leszögezte: mindig a kisebbik koalíciós párt a leggyengébb láncszem. A belügyminiszter, a titoktárca vezetője, a pénzügyminiszter és az adóhatóság elnöke nem a kisebbik koalíciós párt tagja. Ennek az a következménye, hogy a támadást az ellenfél oldaláról mindig a kisebbik partner ellen indítják - vélekedett Torgyán József.

A műsorvezető kérdésére válaszolva azt mondta: nem ártana, ha az FKGP felügyelné a titkosszolgálati tárcát, mivel megzsarolták munkatársait, amíg dél-amerikai körúton járt. Megzsarolták a közvetlen környezetemet, hogy egy olyan helyzetet teremtsenek, hogy mire én visszajövök külföldről, addigra szétverjék a titkárságomat, és ennek következtében hirtelen egy káosz-helyzettel találkozzam szembe - közölte A hét című műsorban az agrártárca vezetõje.

A titkosszolgálati miniszter politikai államtitkára értetlenül és megdöbbenéssel fogadta Torgyán kijelentéseit. Simicskó István a reggeli Tényekben hozzátette, hogy szó nincs minisztercseréről, de még arról sem, hogy bármiféle vizsgálat követné a kisgazda miniszter érthetetlen vádaskodásait, hiszen Torgyánt pártján belülről támadják.  • Hírek
  • Hírek