Közpénzből vesztegették meg Torgyán Attilát

2001.01.31. 10:08
A Népszava birtokában lévő dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy költségvetési forrásból származik az a pénz, amelyet a lap birtokában lévő hangfelvétel szerint Torgyán Attilának, a földművelésügyi miniszter fiának juttattak el. Az ügy koronatanújának állításai szerint a hárommillió forint kenőpénz abból a pénzből származik, amit az Agrárinnovációs Kht.-től kaptak egy tanulmány elkészítéséért. Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli interjújában kijelentette, amennyiben az ügy igaznak bizonyul, úgy az érintetteknek, amennyiben nem, akkor a nyilvánosságra hozóknak kell jogi felelősséget vállalniuk azért.
Az Agrárinnovációs Kht. Irodahelyiségeiben rögzített beszélgetésből kiderül, a megbeszélés két résztvevője agroparkok létrehozására kért állami támogatást, illetve közbenjárást ifjabb Torgyántól. A bűncselekmény gyanújára utaló felvételt készítő koronatanú állítása szerint a Torgyán Attilának átadott hárommillió forint abból a pénzből származik, amit az Agrárinnovációs Kht.-től kaptak egy tanulmány elkészítéséért. Az Agropark Kht. tavaly áprilisban vállalkozási szerződést kötött az FVM botrányairól elhíresült cégével, az Agrárinnovációs Kht.-val. A szerződés szerint az Agropark Kht.-nak összesen 7,5 millió forint plusz áfát fizetett egy tanulmányért. A pénz első részletét, 2 millió 812 ezer 500 forintot tavaly május 11-én utalta el az Agrárinnovációs Kht. az Agropark Kht. Konzumbanknál vezetett számlájára. A hangfelvételt készítő koronatanú megerősítette, hogy ezt a 2,8 millió forintot pótolták ki, s ebből lett az a három "küldemény", amelyet a felvétel szerint az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának kisgazda delegáltjának, Benczéné Tóth Juditnak kellett eljuttatnia Torgyán Attilához.

Az Agropark nem kapta meg a kért támogatást

Az Agropark Kht. az első agroparkot Nagykállón akarta létrehozni, ez azonban nem valósulhatott meg, mivel a társaság a kenőpénz ellenére sem kapta meg a kért támogatást. Az ügy koronatanújának állításai szerint ugyan a cég felügyelőbizottságába a térségből választottak vezető személyiségeket - Fodor Jánost, Nagykálló szocialista polgármesterét, Sarka Bélánét, a Szabolcs megyei közgyűlés kisgazda tagját, és Tóth Andrást, a Fidesz parlamenti képviselőjét – annak összehívására nem kerülhetett sor támogatás híján. A Népszava megpróbálta kedden elérni az érintett felügyelőbizottsági tagokat, ám kísérletük kudarcba fulladt, mivel azok elérhetetlenek voltak.

Juditka, aki mind két oldalon érdekelt volt

Az ominózus rögzített beszélgetésen résztvevő Agrárinnovációs Kht. és Agropark Kht két-két vezetőjén kívül jelen volt a postás szerepével megbízott Benczéné Tóth Judit is, akit a hangfelvételen csak Juditkának hívnak. A Torgyán család bizalmasának tartott ügyvédnőt a Népszava birtokában lévő dokumentumok szerint jól jövedelmező kapcsolat köti mindkét közhasznú társasághoz. Benczéné ugyanis olyan megbízási szerződést kötött az Agrárinnovációs Kht-vel, amely szerint többek között az Agropark projekttel kapcsolatos ügyvédi munkáért kevesebb, mint nyolc hónapos időszakra 7,5 millió forintra volt jogosult.

Még nem tudni, ki fog nyomozni a kazetta ügyében

A Népszava az ügyet bizonyító hangfelvételt - amely teljes terjedelmében szöveges és letölthető formátumban is fent van a napilap honlapján – eljuttatta a Legfőbb Ügyészség nyomozásfelügyeleti főosztályának, ám az keddig még nem fejezte be annak vizsgálatát. A napilap információi szerint a felvétel napokon belül a Fővárosi Főügyészségre kerülhet. Ha úgy döntenek, hogy az ügyészség nem illetékes az ügyben, akkor az ügyet a Fővárosi Főügyészség átadja a rendőrségnek. Az egyelőre még kétséges, hogy a jövendőbeli vizsgálat kizárólag a felvétel tartalmi részére korlátozódik vagy esetleg kitér annak hitelességére is.

Orbán szerint valakinek felelnie kell

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában a Torgyán József fiát korrupció gyanújába keverő hangkazettáról úgy nyilatkozott, hogy az ügynek mindenképpen súlyos jogkövetkezményekkel kell járnia, ha igaznak bizonyul, akkor az érintettek, ha pedig koholmány, akkor a nyilvánosságra hozók tekintetében. Értékelése szerint amennyiben egy kormánytag hozzátartozója kormányzati szervekkel összefüggésben követ el törvénysértést, akkor minden érintettnek viselnie kell a felelősséget, ha pedig a kormánytól teljesen függetlenül, akkor az illető miniszternek erkölcsi alapon kell levonnia a következtetést, mint ahogyan adott esetben ő így is cselekedne.

Szabadi szignálta a szerződéseket

Az Agrárinnovációs Kht. volt igazgatója, Osváth László a Világgazdaságnak nyilatkozva elmondta, tavaly áprilistól júniusig - az ő igazgatósága idején - kétszáz tanulmányt rendelt meg, egyenként 200 ezertől 7,5 millió forintig terjedő nettó összegekért. Minden, egymillió forint feletti szerződést Szabadi Béla, az FVM politikai államtitkára hagyta jóvá. Azonban a megrendelt több száz millió forint értékű, mintegy kétszáz tanulmány egyikét sem valósították meg.  • Tippek
  • Bankszámla