Torgyán szolidaritásra kérte kisgazda minisztertársait

2001.02.02. 10:45
Torgyán József agrárminiszter lapértesülések szerint hűségnyilatkozatot kért a kisgazda miniszterektől és államtitkároktól, miután szerdán találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ugyan Torgyán akkori nyilatkozatában azt mondta, a megbeszélésen nem esett szó sem távozásáról, sem pedig menesztéséről, az FKGP hirtelen összehívott rendkívüli ülésének ténye még sem erre utal. Eközben a kazettaügy koronatanúja kijelentette, önmagát és ,,ismeretlen társait" is feljelenti ma a Fővárosi Főügyészségen. Deésy Géza ezzel egyidőben feljelenti Torgyán Józsefet is, amiért a miniszter bűncselekmények elkövetésével és zsarolással vádolta meg őt.
Az FKGP szerdai rendkívüli ülésén a Népszabadság értesülése szerint Torgyán József kifejezésre juttatta, hogy elvárja, hogy amennyiben neki távoznia kell a kormányból kövesse őt Turi-Kovács Béla környezetvédelmi, Szabó János honvédelmi és Boross Imre, a PHARE-pénzeket felügyelő miniszter, illetve Homoki János honvédelmi és Kávássy Sándor környezetvédelmi államtitkár is. Információk szerint a kérés ellen nem tiltakozott Turi-Kovács Béla és Szabó János, a két államtitkár pedig nem fejtette ki álláspontját egyértelműen. Boross Imre nem volt jelen a megbeszélésen.

Mi fontosabb a párt vagy a koalíció?

Torgyán József fiának megvesztegetési ügye miatt kirobbant botrány a miniszter szolidaritási kérelme folytán könnyen a Fidesz-FKGP-MDF koalíció szétzuhanásához vezethet. Amennyiben a kisgazda miniszterek valóban hajlandóak vezérüket követni. Egyes értesülések szerint azonban a vezető pozíciókat betötltő kisgazdák többsége fontosabbnak tartja a kormányzati stabilitást a pártérdeknél, és az is elképzelhető, hogy a koalíciós válság esetén a frakció nem támogatná Torgyánt. A Fidesz eddig a kazettaügy kapcsán visszafogottan nyilatkozott, s Orbán Viktor miniszterelnök is csak addig ment el, hogy azért valakinek - azaz Torgyánnak vagy az ügyet kirobbantó Népszavának - viselnie kell a következményeket. Sok kérdésre választ adhat azonban a Fidesz ma kezdődő országos elnökségi ülése Telkiben, ahol várhatóan foglalkozni fognak az FKGP belső válságával és ezáltal a koalíció helyzetével is.

Deésy önmagát és Torgyánt is feljelenti

Deésy Géza a Torgyán Attila megvesztegetési ügyét nyilvánosságra hozó, önmagát ,,rámenős vállalkozónak" tituláló kisgazda bejelentette, mivel tisztában van vele, hogy a megvesztegetés kapcsán ő is bűncselekményt követett el ma feljelenti magát a Fővárosi Főügyészségen. A koronatanú ezzel egyidőben feljelenti az agrárminisztert is, mivel Torgyán József tegnapi közleményében Deésyt azzal vádolta meg, hogy ellopta az Agrárinnovációs Kht. iratait és hamis banki átutalásokat állított elő. Torgyán szerint Deésy nem pártatlan koronatanú, hanem az ő ,,politikai ellenfelei által létrehozott lejárató, hamisan vádoló csoport" vezetője. Torgyán csütörtökön azt állította, Deésy volt az a személy, aki dél-amerikai útja során megzsarolta miniszteri titkárságvezetőjét. Deésy Géza ez utóbbi váddal kapcsolatban a Népszavának úgy nyilatkozott, ,,a miniszteri titkárság vezetője az unokahúgom, épeszű ember ugye nem képzeli, hogy a saját unokahúgomat megzsarolom. Sajnos, éppen fordítva történt. Torgyán és bizalmasa, Simon László fenyegette meg többször a rokonomat, hogy ha bármilyen információt kiad, neki annyi."

Még egy "hűségnyilatkozat"
Jövő kedden találkozik Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője a szakadár kisgazda csoportosulást vezető Lányi Zsolttal és Csúcs Lászlóval - tudta meg az Index. A tervezett tárgyaláson információink szerint a függetlenné vált képviselők megerősítik korábbi ,,hűségnyilatkozatukat" a koalícióhoz, és tárgyalnak a parlamenti bizottsági tisztségek újraelosztásáról is. A rendszerváltás óta ugyanis első ízben elképzelhető, hogy a parlament nem fogadja majd el a bizottsági tisztségekre jelölt kisgazda politikusok személyét.