Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Torgyán félti a parlamenti demokráciát

2002.02.07. 15:03
Az ellenzék parlamenti munkája nélkül nincs és nem is lehet többpárti demokrácia Magyarországon. Torgyán József kisgazda pártelnök fordult ezzel a megállapítással Kovács László MSZP-elnökhöz, arra kérve a szocialistákat, hogy az Országgyűlés választásokig hátralévő idejében vegyenek részt a munkában.
Torgyán érvei szerint a T. Ház csak így fejezheti be méltósággal négy éves ténykedését és a választások után összeülő Országgyűlés is csak a közös részvétel esetén szervezhető meg demokratikusan.

Eldurvult a hangnem Torgyán szerint

Torgyán, aki a kisgazda frakcióból történt kizárása óta nem jelent meg az Országgyűlésben, levelében azt állítja: elfogadhatatlanul eldurvult az ülések hangneme. Sőt, az FKGP-elnök szerint az utóbbi időben ellehetetlenült a kisebbségi jogok gyakorlása is, "de ha így fejeződne be a ciklus, az rendkívül negatívan hatna ki a többpárti parlamenti demokrácia fenntarthatóságára.

Saját felelősségét nem vitatja

A kisgazda vezető saját felelősségét sem vitatja. Az volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter korábban ugyan támogatta a háromhetenkénti ülésezési rend bevezetését, most azonban nyílt levelében a parlament "állandó ülésezése" mellett áll ki. A függetlenek között helyet kapott Torgyán hangsúlyozza: a Független Kisgazdapárt teljes súlyát latba vetve" munkálkodik majd az Országgyűlés méltóságának és hatékony működésének helyreállításáért. Levelét befejezve Torgyán azt írja, hogy nem a közeledési szándék diktálta azt, csupán a demokráciába vetett hit és az ország sorsának jobbra fordítása vezérelte.