Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Torgyán félti a parlamenti demokráciát

2002.02.07. 15:03
Az ellenzék parlamenti munkája nélkül nincs és nem is lehet többpárti demokrácia Magyarországon. Torgyán József kisgazda pártelnök fordult ezzel a megállapítással Kovács László MSZP-elnökhöz, arra kérve a szocialistákat, hogy az Országgyűlés választásokig hátralévő idejében vegyenek részt a munkában.
Torgyán érvei szerint a T. Ház csak így fejezheti be méltósággal négy éves ténykedését és a választások után összeülő Országgyűlés is csak a közös részvétel esetén szervezhető meg demokratikusan.

Eldurvult a hangnem Torgyán szerint

Torgyán, aki a kisgazda frakcióból történt kizárása óta nem jelent meg az Országgyűlésben, levelében azt állítja: elfogadhatatlanul eldurvult az ülések hangneme. Sőt, az FKGP-elnök szerint az utóbbi időben ellehetetlenült a kisebbségi jogok gyakorlása is, "de ha így fejeződne be a ciklus, az rendkívül negatívan hatna ki a többpárti parlamenti demokrácia fenntarthatóságára.

Saját felelősségét nem vitatja

A kisgazda vezető saját felelősségét sem vitatja. Az volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter korábban ugyan támogatta a háromhetenkénti ülésezési rend bevezetését, most azonban nyílt levelében a parlament "állandó ülésezése" mellett áll ki. A függetlenek között helyet kapott Torgyán hangsúlyozza: a Független Kisgazdapárt teljes súlyát latba vetve" munkálkodik majd az Országgyűlés méltóságának és hatékony működésének helyreállításáért. Levelét befejezve Torgyán azt írja, hogy nem a közeledési szándék diktálta azt, csupán a demokráciába vetett hit és az ország sorsának jobbra fordítása vezérelte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?