Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Torgyán nem fél a megmérettetéstől

2001.04.19. 20:20
Nyíregyháza helyett Cegléden tartja május 5-én országos nagygyűlését és nagyválasztmányi ülését a Független Kisgazdapárt. Torgyán József pártelnök azzal magyarázta a helyszínváltozást, hogy a dunántúli küldöttek nem érkeztek volna meg időben a Nyírségbe. A politikus nem zárta ki, hogy bizalmi szavazást kérjen a gyűlésen, de mint mondta, minden Cegléden derül majd ki. A kisgazda elnökség egyébként illegitimnek tartja a reformerek budapesti gyűlését. Ennek szellemében az elnökség arról határozott: aki elmegy Lányiékhoz, önmagát zárja ki a pártból.
Torgyán József kisgazda pártelnök a média nyomásának engedett akkor, amikor úgy döntött: összehívja a párt országos nagygyűlésével egybekötött nagyválasztmányát, mert nem fél a megmérettetéstől. A politikus a pártelnökség ülése utáni tájékoztatón szigorúan technikai okokkal magyarázta, hogy Nyíregyháza helyett Cegléden rendezik meg a május 5-ei nagyválasztmányi ülést. Torgyán szerint a dunántúliak kérését vették figyelembe döntésükkor, mivel a küldöttek nem tudtak volna időben megjelenni a nyírségi városban.

Torgyán csemegéket és megmérettetést ígér Ceglédre

A pártelnök szerint a reformerek szintén május 5-ére összehívott nagygyűlése illegitim, és aki odamegy, önmagát zárja ki a kisgazdapártból. Torgyán úgy ítélte meg, nyilván a reformerek nem olvasták a pártalkotmányt, ezért hívták össze gyűlésüket maguk. A dokumentum szerint legitim nagyválasztmányt csak az elnök hívhat össze. A reformerek tanácskozását Torgyán József ahhoz a rendezvényhez hasonlította, amit még az Antall-kormány idején a kisgazda 36-ok trombitáltak össze és, amit Torgyán szerint maga a néhai kormányfő szervezett.

A volt agrárminiszter igazi csemegéket ígért a sajtónak a teljesen nyilvános választmányi ülésre, arról azonban nem kívánt részleteket elárulni, ez pontosan mit takar. Jelezte ugyanakkor, hogy az elmúlt évek koalíciós tapasztalatairól is beszél majd elnöki beszámolójában. Nem zárta ki, hogy a ceglédi gyűlésen bizalmi szavazást kérjen, mert megítélése szerint senki nem született pártelnöknek és ha azt érezné, már nem támogatják, egy percig sem kívánna tovább székében maradni. De szerinte élvezi a tagság bizalmát, így egy esetleges szavazás csupán formailitás lehet.

Szépek a Makovecz-templomok

Balogh Gyula szervező főtitkár azon felvetésére, hogy külön kellene választani a miniszterelnök-jelölti és a pártelnöki posztot Torgyán azt mondta: a nyírségi kisgazdaelnök nincs abban a helyzetben, hogy bármelyik pozícióra is esélyes volna. Úgy vélekedett, Balogh azért vetette fel a kérdést, mert saját jelöltjét, Makovecz Imrét próbálja menedzselni. Torgyán szerint gyönyörű az építész tervezte csengeri templom, de listavezetőnek mégsem fogadná el őt a pártelnök

Azzal kapcsolatosan, hogy az ügyészség keresetet nyújtott be a bíróságra a Fradinak juttatott támogatások miatt, megismételte kedvenc bölcsességét, miszerint "ügyvédet perrel, szépasszonyt kemény szerszámmal fenyegetni nem lehet". Boros Imre PHARE-minisztert várhatóan kizárják a párt soraiból - mondta a politikus, hozzátéve, hogy eredetileg csütörtökön hallgatták volna meg, de erre azért nem kerülhetett sor, mert Boros lemondta a programot.

A kisgazda miniszterek támogatását kéri Horváth Béla

Horváth Béla a polgári platform ügyvivőjeként arra kéri Szabó János és Turi-Kovács Béla kisgazda minisztereket és minden tétovázó kisgazdák, hogy sorakozzanak fel Boros Imre PHARE-ügyekért felelős tárcavezető mögé. Felszólította őket, ne forgácsolják szét a kisgazdákat, s május 5-én a reformkisgazdák gyűlésére menjenek el, ne pedig Ceglédre, a Torgyán-féle nagyválasztmányra. "A közvélemény kiáll Boros Imre mellett, ezt hűen tükrözi az, hogy a közvélemény-kutatási adatok szerint ő a legnépszerűbb politikus" - mondta az Indexnek Horváth.