Konrád
8 °C
26 °C

Torgyán hosszú politikai jövőre számít

2001.05.17. 15:54
A Fideszen belüli egyes erőcsoportosulások a szabad demokraták szövetségével kívánják az FKGP-t felcserélni - jelentette ki Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke az Index Törzsasztalában. Véleménye szerint Orbán Viktor az ő akaratuk ellenére vitte kormányzati szintre az FKGP-ben keletkezett kívülről gerjesztett belső vitákat, ugyanakkor megerősítette, pártja mindenképp kitölti a Fidesszel a kormányzati ciklus hátralevő idejét. A kisgazdapárt elnöke nagyra értékelte Berlusconi olaszországi győzelmét, mint kiemelte, a médiacézár korábban különrepülőgépet akart küldetni érte, hogy mindenképp ott legyen pártja kongresszusán. A politikai pályájának végét firtató kérdésre Torgyán kijelentette: még sokat kell várni, amíg a pályafutását összegző műve megjelenik.

Kobbold: A zeneakadémiai tanulmányokat jogra cserélte. Nem bánkódik most kicsit?

Tisztelt Kobbold!

Mindenekelőtt szeretném a kérdez-felelek játékunkban résztvevőket tájékoztatni arról, hogy nem én választom ki azokat a kérdéseket, amelyekre válaszolok, hanem az Index szerkesztői.

Ami most már a kérdésének lényegét illeti, én azt hiszem, hogy a Zeneakadémiai tanulmányaimnak a hatása a mai napig tetten érhető az én szónoklataimban, az átlagosnál jobban kifejlődött memóriámban. Ugyanis a hegedű főtanszakon nekem már fiatal gyerekként többórás zeneműveket kellett memorizálnom, így most politikusként sem okoz gondot, hogy nagyobb lélegzetű beszédeimet illetően is a memóriám ne hagyjon cserben.

Természetesen sosem hagytam volna abba a hegedű főtanszakon végzett tanulmányaimat, ha a Jassa Heifech vagy David Oifracz tehetségével rendelkeztem volna, de úgy gondolom, hogy a Zeneakadémiai tanulmányaim még mindig hozzásegítenek ahhoz, hogy a politikai ellenfeleimnek elhúzhassam a nótáját.

Vickie: Komolyan érdekel, hogy ennyi támadás és a politikai életben történt teljes lehetetlenné tevés után, miért nem veszi komolyan fontolóra a visszavonulását. Hiszen maradtak még követői, szebb zárszó lenne, ha legalább őket nem vesztené el. Elég tartalmas volt a pályafutása, nem tudom megérteni, hogy miért fontos Önnek az utolsó szó, még önmagából hülyét csinálva is. Ha mást nem nézünk, csak az ország érdekeit, egyáltalán nem vet jó fényt rá, hogy a kormánypártokon belül ilyen kicsinyes csatározások zajlanak.

Kedves Vickie, köszönöm a Független Kisgazdapárt iránti érdeklődését és az észrevételeit is. Én természetesen nem azért maradtam az FKGP elnöke, hogy az "utolsó szó" az enyém maradjon, hanem azért, mert a hozzávetőlegesen 120 ezres tagságunkat lefedő mintegy 2400 alapszervezetünk hisz bennem, és úgy gondolja, hogy az FKGP 2002-es országgyűlési választásokon az én vezetésem mellett tud eredményesen szerepelni.

Ami a kormánypártokon belüli csatározásokat illeti, szeretném felhívni a figyelmét arra a tényre, hogy az FKPG elnökeként 82 esélyes képviselőjelöltünket léptetettem vissza, hogy a polgári kormányzás létre jöhessen Magyarországon. Én voltam az, aki a szinte egyhangú jelölésem ellenére a köztársasági elnöki megmérettetésére nem vállalkoztam, hogy az ország közvéleményét ne osszam meg, és noha jól tudtam, és Orbán Viktor miniszterelnök úrnak meg is mondtam, hogy világosan látom, hogy a kétéves költségvetés elfogadása után a Fidesznek nem lesz szüksége a Független Kisgazdapártra, mégis, hogy az ország számára egy stabil kormányzást biztosíthassunk, elfogadtuk a kétéves költségvetést.

Mi tehát a kormányzaton belül semmiféle csatározásba nem fogtunk, hanem azzal, hogy Orbán Viktor a koalíciós szerződésben foglalt kötelezettségeit nem teljesítette, tehát nem abból a tényből indult ki, hogy minket illet meg a megállapodás szerinti tárcákra vonatkozó miniszteri delegálási és visszahívási jog, Orbán Viktor a mi akaratunk ellenére kormányzati szintre vitte be az FKGP-ben keletkezett kívülről gerjesztett belső vitákat.

Azért, hogy világos legyen Ön előtt az egész folyamat háttere, szeretném felhívni a figyelmét arra a tényre, hogy a Fideszen belüli egyes erőcsoportosulások a szabad demokraták szövetségével kívánják az FKGP-t felcserélni, hogy a kétpólusú politikai rendszert hozhassák létre. Még egyszer megköszönöm megtisztelő kérdéseit és észrevételeit.

Ibolyka: Most már belátja, hogy a Fidesznek addig volt szüksége Önre, amíg a 2 éves költségvetést megszavaztatja a kisgazdapárttal? Ha nem mennek bele ebbe az elvtelen szavazásban, ma minden frankó lenne önnek is, és nem támadnák még családtagjait is. Ameddig nyeregben volt, most meg politikai hullát csinál Önből a Fidesz. Ma is megszavazná a kétéves költségvetést?

A lényegében egybecsengő két kérdést illetően azért Ibolyka kérdésére válaszolok, mert ez szélesebb kört érint, mint Egon kérdése.

Természetesen nyomban átláttam a Fidesz lehetséges mozgásterét az FKGP-tól való elszakadás lehetőségét illetően a kétéves költségvetés megszavazásánál, tehát nem beugrottam ebbe a helyzetbe, hanem megfontoltan döntöttem a kétéves költségvetés mellett. Ennek a döntésemnek az alapvető oka az volt, hogy én függetlenül a Fidesz állította csapdáktól nép-nemzeti politikusnak tekintem magam, akinek kötelezettségei nemcsak a pártjával szemben vannak, hanem mindenekelőtt az országáéval szemben, hiszen amikor engem az FKGP elnökévé választottak, félreérthetetlenül lerögzítettem, én mindenekelőtt magyar vagyok, s csak azután kisgazda. A kétéves költségvetés kapcsán rendkívül jelentős eredményt értünk el a vidékfejlesztés és az agrárszerkezetváltás területén is. Miután a magyar költségvetésben pozitív szaldót a turizmus mellett csak az agráriumhoz, mindenképpen elő kellett segítenem az agrárium és a vidék fejlesztését, amely 2001 óta az Európai Unió agrárpolitikájában is ezt az irányt vette át. Önnek az a feltételezése, hogy belőlem bárki politikai hullát csinálhat, megalapozatlan. Én úgy gondolom, hogy a vezetésem alatt az FKGP tovább erősödik, és a 2002-es választásokon a mérleg nyelvét fogja betölteni..

Ern0: Torgyán úr, hogyan ítéli meg pártja, az FKGP, illetve saját népszerűségének alakulását az elmúlt 3 év alatt? Nőtt, esett avagy nagyjából állandó maradt? Az FKGP lesz a mérleg nyelve az elkövetkezendő választásokon is, vagy képes lesz akár önállóan is kormányt alakítani?

Megtisztelő kérdésére válaszolván mindenekelőtt rá kell mutatnom arra a tényre, hogy egy olyan hajtóvadászat után, amelyet a média folytatott az FKGP, és személy szerint ellenem, valóságos isteni csodának tekinthető, hogy a kisgazdapárt fenn tudott maradni a támadásokkal szemben. Megítélésem szerint az FKGP helyzetét és jövőjét nem láthatják világosan azok, akik nem értik meg, hogy a kisgazdapárt mindenekelőtt egy olyan nagy család, amelynek családfőjeként engem fogadtak el. Ez a család az ellene irányuló támadások kapcsán rendkívüli módon összeforrt, ezért - noha természetesen vannak átmeneti nehézségeink is - végülis az FKGP-t nemcsak szétverni nem lehet, hanem gyengíteni sem. Nem lepne meg, ha az elvtelen támadások következményeként a vártnál sokkal inkább megerősödnek az általam vezetett párt a következő általános országgyűlési képviselőválasztásokra.

Önállóan kormányt alakítani ma semmilyen párt sem lenne képes, ezért az FKGP-vel szemben ilyen elvárás eleve illuzórikus feltevés. Úgy gondolom, hogy mi a mérleg nyelve leszünk, és azok a kísérletek, amelyek az FKGP kiváltását az SZDSZ-szel képzelik el, eleve kudarcra vannak ítélve.

Ephrajim: 1,Ön szerint a Fidesz vezetésén belül kik szorgalmazták az FKgP "bedarálását"? 2, Milyen jövője van ön szerint a kisgazdáknak? 3, Lát-e esélyt arra, hogy a Fidesz, mint a polgári erőket tömörítő képződmény, szorosabbra fűzi a viszonyt a MIÉP-pel, azaz: várható-e Ön szerint MIÉP-Fidesz koalció a választások után? 4, Egészségi állapotát tekintve Ön ismét kitűnő kondícióban van - legalábbis annak alapján, mit egy közelmúltbeli interjúban mondott. Mégis, meddig bírja a harcot, a Lányi-féle táborral, illetve azokkal, akik a kormányzati oldalról támadják? 5, Mikorra fizeti vissza a kölcsönöket, amelyet bevallásában jelzett? 6, A magyar sajtót hogyan értékelné, néhány mondatban? 7. A magyar agrárium mikor lesz olyan állapotban, ahogyan Ön azt látni szeretné? 8, Magyarország mikor lesz EU-tag? Válaszait előre is mély tisztelettel köszönöm, további jó egészséget és nyugodt, politikai felhangoktól mentes életet kívánok.

Ephrajim címszó alatt hozzám intézett 8 kérdésre kérdésenként idő hiányában nem engedik meg a választ, ezért kérem megértését, hogy egy összefogottabb választ adjak.

A Fidesz politikájában bekövetkezett változás jól fémjelzi mindenek előtt a leendő szövetségesként kiszemelt SZDSZ politikájában bekövetkezett pregnáns váltást, amikor is a Szabad Demokraták Szövetsége a Fidesz ellen éles támadásokat indító Kuncze Gábort felcserélte a Fidesz-barát Demszky Gáborral, amit a Fidesz oldalán a Kövér Pokorni váltás követett. Mindazok akik ebben a politikai váltásban látják az ország jövőjének a realitását, azok szeretnék az FKGP-t arra kényszeríteni, hogy lépjenek ki a kormánykoalícióból. Ebből a válaszból is értheti, hogy amíg én leszek a párt elnöke a kormánykoalícióból kilépni nem fogunk.

A Fidesz-MIÉP koalíció szerintem elképzelhetetlen, hiszen a MIÉP-et sem az óceánon innen, sem az óceánon túl, mint a polgári koalíció tagját nem fogadnák el. Arra a kérdésére, hogy meddig fogom bírni a harcot, arról kell tájékoztatnom, hogy szerintem a Lányi Zsolt nevével fémjelzett támadás már kifulladt, Lányi Zsolt támogatóinak egyébként is rendkívül behatároltan szűk köre az elkövetkezendő hetekben teljes egészében megszűnik, és a Fidesz által támogatott Turi-Kovács Béla formáció lép Lányi Zsolt helyébe. Turi-Kovács Bélának azonban még a saját lakhelyén sincs támogatása, így ez a támadás is rövid idő alatt el fogja veszteni az erejét.

A kölcsönöket illető kérdésére válaszolnám, ismételten felhívom a figyelmét arra, hogy a gyermekem és az én építkezésemet megelőzően összesen öt ingatlannal rendelkeztem, és amint azt a vagyongyarapodást vizsgáló bizottsághoz intézett beadványomban is jeleztem, a jelenlegi építkezésemet olyan áthidaló kölcsönökkel fedezem, amelyeknek ingatlanfedezete van.

A magyar sajtót értékelvén ismert az a nézetem, hogy a rendszerváltoztatás jogi lehetőséget nem mi magyar politkusok, hanem mindenekelőtt a magyar sajtó teremtette meg. Ez olyan pozitívuma a sajtónak, amiről én megfeledkezni sosem fogok. Ugyanakkor rá kell mutatnom arra, hogy nem méltó ehhez a rendkívüli érdemeket szerzett sajtóhoz olyan magatartás, mint például amelyet a személyemet és családomat támadó hajtóvadászatkor tanúsított, vagy amikor olyan mondatommal nem találkozhattam a médiában, amely az én nyilatkozatomnak megfelelt volna. Szerintem azonban a sajtónak önmagának kell megtisztulnia, mint hogy ez igaz minden társadalmi szerveződésre, orvosokra, ügyvédekre, politikusokra egyaránt.

A magyar agráriumot illetően tény, hogy én indítottam el a szerkezetváltoztatást, és én indítottam el azt a folyamatot is, amely létrehozta az agrárium mellett a vidékfejlesztést, amelyet 2001-től az EU is magáénak vall. Az agrárium tőkeszegény, nincs mezőgazdasági bank, nincs mezőgazdasági gépgyártás, a szerkezetváltásra is csak korlátozottan jut pénz, ezért mint az FKGP elnöke változatlanul szorgalmazom a mezőgazdaság tőkével való ellátottságának megvalósítását, és ennek érdekében mezőgazdasági bank létrehozását. Ez természetesen hosszú folyamat eredményeként valósulhat meg.

Magyarország EU-tagságával kapcsolatban szeretném mindenekelőtt megjegyezni, hogy tragikusnak ítélem meg azt a valótlanságokra épülő médiatámadást, amely azt a törekvésemet igyekezett lejáratni, hogy jelentős agrárdiplomáciai offenzíva kapcsán teremtsük meg a piaci hátterünket. Félő, hogy az utódaim nem merik ezt az utat vállalni, márpedig enélkül az EU-ban alárendelt szerepre fognak minket kényszeríteni, függetlenül attól, hogy az EU-s tagságunk reálisan 2006 előtt elképzelhető-e vagy sem. A kisgazdák jövőjét illetően akként vélekedem, hogy Magyarországon a vidék és az agrárium valóságos képviseletét amellett, hogy 1930. okt. 12-e óta polgári párt is vagyunk, az FKGP látja el. Miután az ország 4/5-ét teszi ki a vidék, és hozzávetőlegesen 3,5 millió ember él olyan kistelepüléseken, amelyek élete az agráriumtól elválaszthatatlan, ezért Magyarország tartós kormányzása az FKGP nélkül elképzelhetetlen. Megtisztelőnek tartom a politika ilyen széles spektrumára kiterjedő kérdéseit.

798081 Egy kérdés a szerkesztőhöz: Ugye lesz majd kép a Pubi arcáról, amikor a kérdéseket olvassa? Még egy kérdés Torgyánhoz: Mit szól Berlusconi győzelméhez?

Tisztelt 798081!

Berlusconit illetően be kell vallanom, hogy amikor 1992 körül a pártja kongresszusát tartotta, akkor az én jelenlétemet olyan fontosnak ítélte meg, hogy értem hajlandó lett volna külön repülőgépet is elküldeni. Ebből adódóan is nagyra értékelem Berlusconi győzelmét, hiszen láttam, hogy 1992 óta milyen óriási utat tett meg. Ebben a döntő szerepe a médiának volt, hiszen Berlusconi médiacézár, ezért tehát ha tetszik a magyar médiának, ha nem a média csinált miniszterelnököt Berlusconiból.

Georg: Nem gondolja úgy, kedves Torgyán úr, hogy eljött az ideje a végleges visszavonulásnak? Maga is tudja nagyon jól, hogy amennyiben most lép vissza, meg nem lesz olyan nagy baj. De akar minden hétre egy botrányt, amivel valakik (nem neveznem néven őket) a földbe tiporhatják önt, és a végletekig megalázzák.

Kérdésére az a válaszom, hogy addig, amíg a hozzávetőlegesen 120 ezer taggal rendelkező FKGP, és ehhez a Független Nő Szövetség és a Független Ifjúság 30 ezres összlétszámát is hozzászámítandó, olyan politikai háttérrel rendelkezem, amely ma a legjobban szervezett politikai erő Magyarországon, kötelezettségeim teljesítését tartom fontosnak és nem a pihenést. Az Ön helyében azon is elgondolkodnék, hogy kiknek áll érdekükben az FKGP "földbe tiprása", hiszen ha Ön ezt látná, akkor reálisabban tudná megítélni az FKGP és az én jövőmet is. Köszönöm a számomra nem hízelgő kérdéseit és felvetéseit is.

Badcard: Tisztelt Torgyán úr! Ha újra kezdhetné, ismét koalíciót alakítana a Fidesszel? Mai szemmel hogyan értékeli Orbán Viktor tevékenységét? Mit gondol Ön Orbán Viktorról? Ön szerint miért van szüksége egy ún. jobboldali pártnak, hogy úgy általában 2-3 évenként köpönyeget váltson? Ez lenne a magyar jobboldali attitűd?

Tisztelt Badcard!

Hozzám intézett kérdéseit illetően mindenekelőtt emlékeztetném arra, hogy amikor a köztársaságielnök-jelöléstől visszaléptem, kiegészítettük a Fidesszel kötött koalíciós megállapodásunkat. Ennek értelmében több cikluson keresztül kívánunk együttműködni, mégpedig akként, hogy a nagyobbik kormányzópárt fogja adni közülünk a miniszterelnököt, a kisebb koalíciós párt pedig a köztársaság elnökét. Ebből a kiegészítésből is kitűnik tehát, hogy a szándékunk több cikluson való együttműködésre terjed ki.

Ugyanakkor látnivaló az is, hogy az FKGP a jövőt illetően csak olyan koalíciós megállapodást hajlandó kötni, ahol a kisgazda eszmeiségű politika megvalósítására reális lehetősége van, és semmiképpen sem tudnánk elfogadni egy olyan helyzetet, amikor is a koalíciós partnerünk tevékenysége nem az együttkormányzásra, hanem az ellenünk való adatgyűjtésre összpontosít. Számomra azok a demokratikus alapeszmék, amelyek megvalósításáért egész életemben küzdöttem, ma legalább annyira fontosak, mint voltak korábban. Orbán Viktor tevékenységének értékelésére a közös kormányzás befejezését követően fogunk sort keríteni.

Ami az azzal kapcsolatos kérdését illeti, hogy egy jobboldali párt két-három évenként miért vált köpönyeget én nem a Fideszre, hanem az SZDSZ-re gondolok, akik a legharcosabb antikommunista jelszavakkal szereztek óriási választói bázist 1990-ben, majd választóiknak hátat fordítva olyan liberális - posztkommunista - politikát valósítottak meg, amely köszönőviszonyban sem volt a választási programjukkal. Most úgy tűnik számomra, hogy a Kuncze-Demszky váltással egy újabb váltást, most megint egy jobbraátot kívánnak előkészíteni. Ennek "eredménye" megítélésem szerint az lesz, hogy önmagukat ütik ki a politikai küzdőtérről.

Az online interjú második része >>>