Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Torgyánt korábban értesítették a 'merénylet' tervéről

2001.06.07. 11:22
Torgyán József már a Kis Újságban írt arról, hogy megkereste őt egy férfi, aki azt állította: a pártelnököt bizonyos körökhöz tartozó személyek meg akarják ölni. A harcművészetekben kiemelkedően jártas mester május elején azt mondta a politikusnak: tudomása van arról, hogy egyesek mindenképpen el akarják távolítani őt a ceglédi nagygyűlésről, s ha máshogy nem megy, akkor megölik. Torgyán újságcikkében feltehetően Sabjanits István, a Köztársasági Őrezred volt parancsnoka szerepelhetett, aki az Indexnek nem akarta kommentálni a Kis Újságban megjelenteket.
Sokdanos cselvetés
Torgyán újságcikkében feltehetően Sabjanits István, a Köztársasági Őrezred volt parancsnoka szerepelhetett, aki az Indexnek nem akarta kommentálni a Kis Újságban megjelenteket, csupán annyit mondott: már nagyon régen beszélt Várhelyi Andrással, az FKGP képviselőjével.
A kisgazdák között csak egy Várhelyi András létezik, aki országgyűlési képviselő. Várhelyi András a Torgyán likvidálásáról szóló írásról az Indexnek kijelentette: nevetségesnek és szánalmasnak véli a "torgyáni" fantázia termékét, s azt javasolta a politikusnak, hogy folytassa a kalandregényt, írjon belőle egy könyvet, hátha akad egy kiadó, amelyik fölkarolja.
Torgyán József a két héttel ezelőtti Kis Újságban Sokdanos cselvetés címmel már írt arról, hogy megkereste őt egy férfi, aki azt állította: vannak olyan alvilági körök, akik likvidálni akarják őt . Írása szerint a május 5-i ceglédi nagygyűlés és nagyválasztmányi ülés előtt néhány nappal megkeresték őt a Független Női Szövetség vezetői. Vendégeivel együtt érkezett egy, "a harcművészetekben kiemelkedően jártas, sokdanos mester" is.

A "mester" (mivel "őszintén tiszteli és becsüli Torgyánt") felajánlotta szolgálatait a pártelnöknek, hogy megóvja életét a Ceglédi Sportcsarnokban. A "mester" szerint a rendőrség korrupt, ezért ne számítson a segítségükre. Tudomása szerint a pártelnök ellenségei meg akarják akadályozni, hogy bejusson a sportcsarnokba, ellenkező esetben olyan botrányt okoznak, ami miatt be kell rekeszteni a gyűlést. A mester ezt követően felhívta Torgyán figyelmét arra is, hogy a rendzavarók paranccsal érkeznek, s ha kell, akkor megölik a pártelnököt. "Ezért a valóságos tét az én életem"- írja Torgyán a Kis Újságban.

Saját magának nem kért pénzt a 'mester'

Torgyán József
A sokdanos férfi kért egy megbízólevelet a politikustól, hogy őt akár a rendőrséggel szemben is megvédhesse. Szolgálataiért saját magának nem kért pénzt, de 15 - ilyen feladatokra kiképzett - embere számára már igen. A mester azt is mondta: csoportjával, ha kell, akarata ellenére is kimenekítené a sportcsarnokból Torgyánt, aki azonban visszautasította a férfi szolgálatait.

A pártelnök szerint ezután a mester felvette a mobiltelefonját, s közölte Torgyánékkal, hogy Sabjanits tábornokkal beszél. A tábornok állítólag "Várhelyi Andris"-ra való hivatkozással el akarta érni, hogy a mester ne vállalja el Torgyán személyes védelmét. A pártelnök előtt ekkor vált világossá, hogy mindaz, amit a férfi elmondott, nem más, mint egy sanda terv, amely révén el akarják őt távolítani a Ceglédi Sportcsarnokból, hogy így ellehetetlenítsék az FKGP nagygyűlését, az ő eltávolítását pedig megfutamodásaként tűntették volna fel. Ám mivel Torgyán ismételten visszautasította a "mester" felajánlkozását, az - a Kis Újságban megjelentek szerint - "megalázva kullogott el".