Gusztáv
-4 °C
1 °C

Torgyán: Nem engedek a Fideszes-ÁVH-s módszereinek

2001.07.14. 13:39
A többpárti demokráciát nem engedjük Fidesz-demokráciává silányítani - jelentette ki Torgyán József. A kisgazdák elnöke keményen bírálta a legnagyobb kormánypártot, amely szerinte "az egypártrendszerként működő kétpártrendszert" akarja kialakítani.
Torgyán úgy látja: Antall József hiteles konzervatív elkötelezettségével szemben Orbán Viktor liberálisból magát népnemzetivé átképző politikus, aki a néhai kormányfőtől "leginkább az intrikusi képességeket tanulta el, s ebben még tanítómesterét is túlszárnyalta".

Torgyán József
Az FKGP elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz közös kormányzásuk első három évében semmit sem tartott be az ígéreteiből. Ugyanakkor a Népszabadságnak már keményebben fogalmazott: "A politikában nincsenek örök igazságok, nincsenek sohák. De tudván, hogy az ártatlan gyermekemmel szemben a büntetőjogi hajszát a Fidesz indította, pillanatnyi érzésem szerint már semmiképpen sem mennék be velük egy kormányba." Torgyán az FKGP és a személye, illetve a családtagjai elleni támadások irányításával a Fideszt vádolja. Mint mondja "annyi kést döftek a hátunkba, hogy ott már egy négyzetmilliméternyi helyet nem találni".

Torgyán emlékeztetett arra, hogy a vidék felemelését ő vezette be sikerrel a politikába, s ennek óriási lehetőségeit és hatalmas szavazótáborát látva indították az FKGP ellen a hajtóvadászatot. Miközben koalíciós partnere azért támadja őt, mert nem mindig pályáztatott minisztériumában, a Fidesz éppen közbeszerzési eljárások nélkül építi az autópályákat - mutatott rá Torgyán, hozzátéve: jó volna nem csupán a kényelmetlenné vált kisgazdák környezetében kutatni bűncselekmények után.

A pártelnök biztos abban, hogy ő nem juthat volt államtitkára, Szabadi Béla sorsára. "Engem semmivel sem tudnak megfogni" - fogalmazott, jelezve: nem azért küzdött a kommunizmus ellen, hogy 69 éves korára "ÁVH-s Fideszes-módszerek szenvedő alanyává váljék". Torgyán leszögezte: ha a Fidesz nem tér észhez időben, eldől a 2002-es választások kimenetele. Torgyán a Népszabadságnak adott nyilatkozatában ismét kiállt Szabadi mellett, akinek előzetes letartóztatását valószínűleg újabb hatvan nappal hosszabbítják meg, miután az ügyészség ezt pénteken kezdeményezte.