Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Az FVM 'ezerszázalékos kontroll' alatt működött

2001.08.31. 16:52
Zsúfolásig megtelt teremben, minden érdeklődő médium jelenléte mellett zajlott Torgyán József meghallgatása a miniszterelnöki felelősséget vizsgáló ellenzéki munkacsoport előtt. A volt földművelésügyi miniszter csak tíz percre akarta beengedni az ülésre azokat a televíziókat, amelyek nem kívánták vágatlanul közzétenni annak történéseit. A testület azt szeretné tisztázni, milyen felelősség terheli a Szabadi-ügyben a kormányfőt. Az ülés után a bizottság elnöke, Keller László úgy fogalmazott, hogy nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a meghallgatásból.
A kancellária ezerszázalékos kontroll alatt tartotta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot (FVM) - hangoztatta pénteki meghallgatásán a Keller-féle "rész bizottság előtt" Torgyán József, a tárca korábbi irányítója. Hozzátette: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által későbbb bírált szervezeti és működési szabályzat is a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) referatúráinak tudtával lépett hatályba. Az ellenéki honatyákból álló munkacsoport azt hivatott feltárni, hogy milyen felelősség terheli Orbán Viktor kormányfőt a Szabadi-ügyben.

"Szabadi hetente egyeztetett a MeH-hel"

Torgyán meghallgatása
Torgyán József teljes meghallgatása megtekinthető az Indexrádió oldalain. Klikkeljünk.

A volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint Szabadi Béla politikai államtitkár és Tamás Károly ex-közigazgatási államtitkár minden héten egyeztett a MeH-hel. Arra felvetésre, hogy bírálta-e a kormányfő Szabadi Béla ténykedését, Torgyán azt felelte, idén januárig nem volt ilyesmire példa, sőt Orbán Viktor általában elismerően szólt a jelenleg előzetesben ülő államtitkárról.

Az első alkalommal sem komoly visszaéléseket említett Orbán, hanem a külföldi utazások kapcsán bírálta a minisztériumi vezetőt - jelezte az FKGP elnöke. Torgyán nem tudta megerősíteni Stumpf Istvánnak azon állítását, miszerint a miniszter idén februári távozásáig 36 KEHI-vizsgálat folyt a tárcánál.

A meghallgatás teljes nyilvánosság mellett, zsúfolásig telt tanácsteremben zajlik, és jelen vannak a média képviselői is. Pedig arról, hogy ki tudósíthat, még péntek délelőtt is vita folyt az ülést összehívó Keller László és Torgyán József között. A pártelnök csak azokat a televíziós forgatócsoportokat engedte volna be, amelyek vállalták, hogy vágatlanul közlik a meghallgatás anyagát, míg a testület szocialista elnöke elfogadhatatlannak nevezte ezt.

Leosztottak mindent

Torgyán József, a miniszterelnökkel folytatott négyszemközti tárgyalásairól elmondta: még a kolíciós szerződés aláírása előtt megállapodtak abban, hogy az erőviszonyaiknak megfelelően foglalhatják el az állami tulajdonú gazdasági társaságok vezető beosztásait. Egy rövid ideig ennek eredményeképen a Bábolnát is a kisgazdapárt embere irányította. A kisgazda pártelnök szerint a gazdasági társaságok "elosztását" írásban nem rögzítették, mert az volt az álláspontjuk, hogy nem lehet mindent leírni. Torgyán József úgy gondolta akkor: nincs elég jó megállapodás, csak jó felek vannak, ennek jegyében a pártelnök bízott Orbánban.

A kisgazda pártelnök többször hangsúlyozta, hogy munkába állásának az volt a feltétele, hogy gazdasági ügyekkel nem kell foglalkoznia. Szavai szerint el se vállalta volna a megbizatást, ha neki kellett volna a pénzügyekkel foglalkoznia, mivel állítása szerint két számoszlopot sem tud rendesen összeadni.

Torgyán nem szeretett kormányülésre járni, és a Fradival se foglalkozott

Torgyán József nem szeretett kormányülésre járni, mert állítása szerint nem lehetett megfelelő módon felkészülni a kabinet üléseire, hiszen a tárgyalt anyagok egy részét csak az ülés alatt kapták meg a miniszterek.

Torgyán szerint a Ferencváros ügyeibe sem szólt bele soha, a sportklubot is Szabadi Béla menedzselte. Cáfolta, hogy egy forint közpénz is a Fradihoz vándorolt volna. Allítása szerint Szabadi Béla olykor eldicskedett neki, hogy egyre több a reklámmegrendelés, de ezen túlmenően nem foglalkozott a klub ügyeivel. Elismerte, hogy Orbán Viktor, illetve Deutsch Tamás nem pártolta a Fradiban betöltött posztját, a vezető kormánypárt politikusai ugyanis attól tartottak, hogy számos támadás érheti majd e miatt Torgyánt.

Torgyán bánja a háromhetes ülésézés támogatását

A politikus önkritikát gyakorolva kijelentette: elvtelenül támogatta a kisgazdapárt a Fideszt abban, hogy egyetlen parlamenti vizsgálóbizottság se jöhessen létre. Jelezte, hogy felelősséget érez azért is, hogy a Fidesz átverte a háromhetes ülésezési rendet.

Keller László szerint egy meghallgatás alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de az azért kiderült számára, hogy elfogadhatatlan módon működik a kormányzati gépezet. Példaként említette, hogy Torgyán József kivonta magát a gazdasági ügyek intézése alól, noha egy miniszter ezt nem teheti meg.

Érdekesnek találta a szocialista politikus, hogy Torgyán egy lefolytatott vizsgálatról, míg a kancellária harminchatról beszél. Keller szerint ezeket is tisztázandó írásbeli kérdésekkel fordulnak az illetékes miniszterekhez. Tervbezik Stumpf István, Boross Imre és Orbán Viktor "kikérdezését" is.