Klaudia
-4 °C
2 °C

Kiutasíthatják Izraelből Torgyán volt bizalmasát

2001.11.12. 13:01
Valószínűleg hamarosan el kell hagynia Izraelt Simon Lászlónak, Torgyán József egykori bizalmasának. A nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló férfit 130 millió forint értékű hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy az izraeli rendőrség rövidesen dönt arról, hogy kiadják Simont a magyar hatóságoknak vagy nemkívánatos személyként kiutasítják az országból.
Simon Lászlót, az FKGP elnökének egykori tanácsadóját a Magyar Hírlap információi szerint megtalálták izraeli búvóhelyén. A 130 millió forint kárértékű hűtlen kezeléssel gyanúsított Simon az agrárügyekben indított büntetőeljárások során került a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság látókörébe. Ugyan tanúként már egyszer kihallgatták, de amikor már gyanúsítottként kellett volna megjelennie a hatóságok előtt, hirtelen eltűnt, többen úgy tudják, hogy Olaszországba utazott.

Izrael hamarosan dönt Simon kiadatásáról

A nemzetközi elfogatóparancsot két hónappal ezelőtt adta ki ellene a magyar Interpol-iroda 179 Interpol-tagországnak. A lap információi szerint a szeptemberben tartott budapesti Interpol-közgyűlésen egyeztettek a magyar rendőrök izraeli kollégáikkal Simon ügyében. Az izraeliek állítólag hamarosan döntenek Simon sorsáról: vagy őrizetbe veszik és kiadják a férfit, vagy nemkívánatos személynek nyilvánítják, és kiutasítják az országból, ezt viszont előre jelzik a magyar illetékeseknek.

Simon korábban ügyvédjén keresztül üzente a magyar hatóságoknak, hogy azért nem tud Magyarországra utazni, mert több műtétet hajtottak végre a lábán. Eközben több hír is fölröppent arról, hogy Simon hajlandó lenne együttműködni a magyar rendőrökkel, fontos információkkal szolgálna, cserébe persze ártatlanságot kérne.

Torgyán egykori tanácsadójánál sikeres volt a házkutatás

A rendőrség időközben őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba helyezte Korompai Nicolette-et, az FVM tulajdonában lévő Concordia Rt. volt vezérigazgatóját, aki Simon László élettársa volt. Simon Lászlónál augusztus végén tartott házkutatást az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága. Többen úgy tudják, hogy sikeres volt az akció, ugyanis számos fontos iratot foglaltak le, amelyeket bizonyítékként felhasználhatnak az FVM agrárcégeinél folyó nyomozásokban.

Garamvölgyi László az ORFK kommunikációs igazgatója nem tud semmit a két ország együttműködéséről Simon ügyében. Az Indexnek kijelentette: csak feltételezés az, hogy kiadja vagy kiutasítja Simont az izraeli hatóság, hiszen a férfi izraeli állampolgár. Ha viszont egyik sem történik meg, akkor elképzelhetőnek tartja azt, hogy egy jogsegélyegyezmény keretében az izraeliek kihallgatják Simont. Garamvölgyi szerint ezzel is megkönnyítik az agrárügyek felgöngyölítését.