Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Torgyán biztos a maradásában

2001.01.31. 12:58
Nem mond le Torgyán József miniszteri posztjáról és ezt a miniszterelnök sem kezdeményezte – közölte a vidékfejlesztési tárca első embere, miután másfél órát töltött Orbán Viktor miniszterelnök dolgozószobájában. Egyetértett azzal a miniszterelnöki nyilatkozattal, hogy ha kiderül, a Népszava írása megfelel a valóságnak, a miniszternek távoznia kellene a kormányból. Erre azonban a pártelnök-miniszter semmi esélyt nem lát, mivel manipulált felvételnek tartja a Népszava birtokában lévő hangszalagot és rágalomnak a lap állításait. Kijelentette: azért kérte titkosszolgálati megfigyelését, mert a Köztársasági Őrezred testi épségét megóvja ugyan, de a rágalmak ellen e szervezet tehetetlen.
Nem tervezi lemondását Torgyán József, vidékfejlesztési miniszter, és ezt Orbán Viktor sem kezdeményezte mai, másfél órás négyszemközti találkozójukon – jelentette ki a megbeszélést követően Torgyán. A politikus úgy vélte: ha minden cikkre reagálna, már legalább ezerszer lemondhatott volna.

Latin-Amerika szóba sem került

Torgyán József
Nem tervezi lemondását
Bár a kisgazda pártelnök előzetesen azért kért időpontot a kormányfőtől, hogy latin-amerikai körútjának sikerességéről tájékoztassa Orbánt, erről a találkozó után egyetlen szót sem ejtett a sajtónak.

Torgyán leszögezte: nincsen rálátása az Agrárinnovációs Kht. támogatási gyakorlatára, így nem zárta ki, hogy tanulmánykészítésre kiutalták a vitatott ötmillió forintot. Szerinte meg kell nézni, a jelzett tanulmány elkészült-e vagy volt-e szándék az anyag elkészítésére. Arra a kérdésre, ez azt jelenti-e, hogy vizsgálatot indít az ügyben azt mondta: nem foglalkozik a dologgal, mert már korábban utasítást adott a háttérintézmény felszámolására.

Torgyán távozik, ha igazolódnak a vádak

Fidesz-tárgyalások a szakadárokkal
Orbán Viktor Szájer Józsefet, a Fidesz frakcióvezetőjét jelölte ki, hogy tárgyaljon a kisgazdapártból kilépett politikusokkal. Lányi Zsolt, a szakadár kisgazdák nevében az Indexnek elmondta: független képviselőként öt társával együtt továbbra is a koalíció politikáját támogatja. Ezt hajlandó akár írásban is megerősíteni a napokon belül esedékes találkozón.

A Fidesz frakcióvezetője jelenleg külföldön tartózkodik, de mint a volt kisgazda politikus fogalmazott „akkor megvárjuk, míg hazajön. Lányi hozzátette: levélben időpontot kértek a miniszterelnöktől is. A volt alelnök szerint a közeljövőben tízre bővül majd a szakadárok száma a Torgyán-vezette párt parlamenti frakciójában ez pedig az összlétszám 20 százalékát jelenti. "Továbbra is kisgazdának tartjuk magunkat, a pártért harcolunk" fogalmazott a politikus.

Torgyán József bölcs döntésnek nevezte, hogy Orbán felkérte Szájert.

Közölte, hogy Orbán Viktor reggeli rádiós nyilatkozatával maximálisan egyetért, a kormányfő az egyetlen helyes utat választotta, amikor közölte: neki távoznia kell, ha beigazolódnak a Népszava állításai. Erre azonban semmi esély, mert a hamis vád kategóriájába tartozó cikk egy manipulált hangkazettára épül – fejtette ki. A kormányfővel egyetértettek abban, hogy az ügy mielőbbi tisztázásában érdekeltek mindketten, ezért a kormányfő kérni fogja az arra illetékes szerveket a gyorsított eljárás lefolytatására.

Torgyán megismételte azt a korábbi nyilatkozatát, hogy külföldi útja során megzsarolták titkárságának egyik hölgy alkalmazottját, akit börtönnel fenyegettek és egyúttal anyagi ellenszolgáltatást ígértek bizonyos dokumentumok kiszolgáltatásáért. Arra a felvetésre, miért nem tett feljelentést, közölte, vizsgálatot kért az ügyben a titkosszolgálatoktól.

Torgyán saját megfigyelését kérte

A rágalmaktól a Köztársasági Őrezred sem tudja megkímélni
Kijelentette, a Köztársasági Őrezred testi épségét megvédi ugyan, de a rágalmaktól még ez a szervezet sem tudja megkímélni, éppen ezért kérte még korábban a titkosszolgálatokat, figyeljék meg őt, illetve családtagjait. Hogy ezt mikor kérte arra egyelőre nem kívánt válaszolni. Titkosszolgálati részről nem kívántak reagálni Torgyán bejelentésére.

Borókai Gábor kormányszóvivő szerdán hallotta először, hogy saját megfigyelését kérte Torgyán József. Tájékoztatása szerint nem ingott meg Orbán Viktor, a miniszter iránti bizalma, a politikus továbbra is földművelési és vidékfejlesztési miniszter, a magyar kormány tagja.

Orbán: súlyos következmények várhatóak

Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Rádiónak adott szerda reggeli nyilatkozatában a napokban nyilvánosságra került, Torgyán József fiát korrupció gyanújába keverő hangkazettáról úgy nyilatkozott: az ügynek mindenképpen súlyos jogkövetkezményekkel kell járnia, ha igaznak bizonyul, akkor az érintettek, ha pedig koholmány, akkor a nyilvánosságra hozók tekintetében.

Értékelése szerint amennyiben egy kormánytag hozzátartozója kormányzati szervekkel összefüggésben követ el törvénysértést, akkor minden érintettnek viselnie kell a felelősséget, ha pedig a kormánytól teljesen függetlenül, akkor az illető miniszternek erkölcsi alapon kell levonnia a következtetést, mint ahogyan adott esetben ő így is cselekedne.

Három nap múlva döntés
A Legfőbb Ügyészség (LÜ) megvizsgálta a Népszavától kapott kazettát, valamint a csatolt feljelentést, majd továbbította a Fővárosi Főügyészségnek azzal, hogy jelölje ki a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyomozóhatóságot. A LÜ szóvivője, Horányi Miklós - arra a kérdésre, hogy a vizsgálat során találtak-e bűncselekményre utaló nyomot vagy körülményt - elmondta: a Legfőbb Ügyészség vizsgálata mindössze abból állt, hogy meghallgatták a felvételt, és elolvasták a feljelentést. Az Fővárosi Főügyészségen Nyilasi Gyula, a nyomozás-felügyeleti osztály vezetője közölte, hogy a Legfőbb Ügyészség küldeménye megérkezett, tanulmányozzák és három munkanapon belül döntenek az intézkedésről.