Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Torgyán-ellenes csoport alakult az FKgP-n belül

2000.11.05. 17:43
Már csak a párt egyik meghatározó vezetőjének támogatására várnak azok a magas állami pozíciókban lévő kisgazdák, akik Torgyán József leváltását szorgalmazzák - értesült az Index. A főként a kisgazda minisztériumokban dolgozó hivatalnokok szerint Torgyán Józsefnek mennie kell annak érdekében, hogy a 2002-es választáson eséllyel induljon a mára botrányt botrányra halmozó kisgazda párt. Ezért iratokat gyűjtenek, hogy ezek kényszerítő erejével távolítsák el a pártelnököt. Ugyanez volt a célja annak a tüntetésnek is, amelyet vasárnap délelőtt rendeztek a most épülő Torgyán-villa előtt.

Az épülő Torgyán-villa
Információnk szerint elindult a belső szervezkedés a kisgazda párt és szimpatizánsaik csoportjain belül, amelynek célja Torgyán József pártelnök leváltása. A főként magas rangú hivatalnokok (egykor a párt vezetői közé tartozó kisgazdák) által kezdeményezett akció már csak egy markáns kisgazdavezető támogatására vár, hogy kellő háttérrel tudjanak megalapozott támadást indítani a jelenlegi pártelnök ellen.

- A Környezetgazdálkodási Intézet frissen kinevezett igazgatója, Mujzer János, valamint Tímár György ellen indított támadások adták meg az utolsó lökést a szervezkedésnek - fogalmazott informátorunk. Sajtóértesülések szerint jelenlegi kisgazdavezetői körökben már felmerült Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter távozásának lehetősége is, amely szintén ellenérzést váltott ki a most formálódó csoportban.

Gyűjtik az iratokat az elnök ellen

-A kisgazda párt két hónapon belül szét fog robbanni - mondta egy neve elhallgatását kérő informátor. A kisgazda érdekeltségű intézményekben hónapok óta olyan papírokat, iratokat gyűjtenek, amelyekkel ,,rá lehet venni az elnököt a távozásra". Az utóbbi időkben kitört botrányok is ,,kisgazda kezektől" származnak, nem pedig az SZDSZ-től - mondta egy másik forrás. Az egyelőre csak rejtett találkozókon megjelent több megyei kisgazdavezető is, akik szintén teljes megújulást szeretnének a párt vezetésében, amely Torgyán leváltását is jelenti.

Nincs lehetőség az elnök elmozdítására

Bánk Attila, az FKgP elnökségi tagja kizártnak tartja, hogy lennének ilyen törekvések. Bánk a pénteki, közös elnökségi frakcióülésre utalt, ahol - mint mondta - pontról pontra átvették a vitatott kérdéseket, és ,,a párt vezérkara tisztázta az ügyeket".

-Soha senkiben fel sem merült a pártelnök leváltása. Sem szándék, sem mód, sem lehetőség sincs arra, hogy változtassunk a jelenlegi helyzeten - mondta Bánk Attila. A kisgazdáknak azonban a párt belső szabályzata értelmében sincs lehetőségük elmozdítani a pártelnököt. Az elnököt ugyanis négy évre választja a tagság (utoljára 1998-ban), és megbízatása csupán lemondással, a megbízatási idő lejártával, valamint a tisztség betöltőjének halálával szűnik meg. Ennek értelmében a tagság nem válthatja le Torgyán Józsefet.

Tüntetés a Torgyán-villa előtt

Mintegy ötvenen vonultak fel a Tállya utcai Torgyán-villa előtt, hogy így tiltakozzanak a pártelnök tevékenysége ellen. A vidékről előre beharangozott több busznyi gazda azonban nem érkezett meg, bár a szervezők előzetes nyilatkozataikban megígérték, hogy tömegtüntetéssé teszik a felvonulást.

Melyik az igazi?
Ellenzéki politikusok - többek között Szekeres Imre, Kuncze Gábor - házánál szervez ellentüntetést az önmagát legitimnek tartó Független Ifjúság. Ezt Gulyás Balázs főtitkár közölte az MTI-vel vasárnap.

A főtitkár hozzáfűzte, hogy a Független Ifjúság országos elnöksége tiltakozik az immár nyolc hónapja leváltott korábbi vezetőinek azon akciója ellen, amely során a ,,battonyai búzaégetőkkel" közösen demonstrációt szerveztek Torgyán József épülő háza elé. Gulyás úgy fogalmazott, hogy aggályosnak tartják, hogy ,,az egyesület nevével és presztízsével visszaélve tették ezt". A főtitkár szerint a Független Ifjúság vasárnap tüntető volt vezetőit a tagság február 19-én leváltotta, amely döntést a Fővárosi Bíróság is megerősítette. Ezzel szemben Balog Richárd, a tüntetést szervező Független Ifjúság elnöke a 2000. augusztus 19-én Ópusztaszeren megtartott FI-nagygyűlésre hivatkozik, ahol ők kaptak bizalmat.

Balog szerint a Független Kisgazdapárt vezetősége észlelve a Független Ifjúsági Szervezet önálló véleményalkotását, a párttól független politizálását, 2000. február 19-én a Független Kisgazdapárt székházában puccskísérletet szervezett a Független Ifjúság vezetőinek leváltása érdekében. Az egyesület 11 tagú elnökségének helyére ekkor választották meg Torgyán miniszter személyi titkárát dr. Imrédy Szabolcsot, dr. Béres Béla FVM-kabinetfőnököt és Gulyás Balázst, miniszteri tanácsadót. A Balog vezette FI megtámadta a döntést, és mint fogalmazott ,,Torgyán úr személyi titkárát csupán a morálisan értékvesztett FKgP vezetői ismerik el legitim vezetőnek, a Független Ifjúság tagjai nem."

A Független Ifjúság által kezdeményezett akcióhoz többen is csatlakoztak. Ezek között volt Karsai József, battonyai vállalkozó is, aki felszólalásában szintén Torgyán József menesztését, és a párt megújulását hangsúlyozta. Balog Richárd, a FI elnöke az Indexnek elmondta, hogy nem tudnak azonosulni ,,Karsai teátrális hangnemével", és hozzátette, hogy ,,a kisgazda párt grémiuma feltehetőleg így szeretné összemosni a Független Ifjúság szervezetét a Karsai-féle vonallal. Balog a teátrális hangnemen bizonyára azt értette, hogy a Karsai által vezetett csoport hordóra állított egy Torgyán Józsefet ábrázoló bábút nyakában egy táblával, amelyen a Szathmáry név szerepelt. Karsaiék ezzel Torgyán József III/3-as ügynöki múltjára kívántak utalni, amelyet szerintük máig nem tisztázott a pártelnök-miniszter.

Sarló, kalapács, földgömb

-Ennél sokkal fontosabb, sokkal aktuálisabb problémáink is vannak - mondta Balog, aki a tüntetésen felszólalva kijelentette, hogy a FI nem az épülő Torgyán-villa ellen demonstrál, hanem azért, hogy mindenki építhessen ilyen családi házat az országban. A tüntetésen ,,bort, búzát, villát mindenkinek" transzparensek alatt felvonulók egyetértettek abban, hogy az egyszemélyes párt megjelölés alól ki kell bújni, mert ez lehet az első feltétele annak, hogy a választók előtt hitelesek maradjanak a kisgazdák. A tiltakozók sarlót, kalapácsot és malteres vödröt ajánlottak fel a Torgyán-villa építéséhez, valamint egy földgömböt Torgyán József, mezőgazdasági miniszterként való utazásaihoz.

A Torgyán Kft.

- Várjuk azokat a politikai vezetőket, akik részt vállalnak abban, hogy a kisgazda párt úgynevezett Torgyán Kft.-sítését megszüntessék. Magyarországon pillanatnyilag nem kisgazda párt van, hanem egy Torgyán-féle családi vállalkozás, a korlátlanul felelőtlenkedők társasága - fogalmazott Ládi Mihály, a szervezet egyik alapító tagja. A Független Ifjúság tagjai végül a békés demonstráció jeléül fehér virágot ajándékoztak a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőröknek.

Torgyán József a Tállya utcai - becslések szerint legalább - 100 milliós építkezésével kapcsolatban legutóbb elmondta, hogy gazdag húga és rendkívül jómódú testvére - aki egy nagy amerikai vállalat igazgatója -, segítségével vásárolta meg a Márton-hegyi telket. A miniszter az Aktuális című műsorban úgy fogalmazott, hogy véleménye szerint ő az első olyan képviselő Magyarországon, aki ilyen részletességgel feltárja vagyoni helyzetét. Ennek némileg ellentmond, hogy a kisgazda párton belül is heves támadások érik a pártelnököt az elhíresült építkezés miatt. A párt azonban látszatra egységes szeretne maradni, amelyet a frakcióvezető a költségvetés elfogadásával kapcsolatos kijelentése is fémjelez: - Ha valaki nem vesz részt a szavazáson, vagy nem voksol igennel, azt a párt és a koalíció elleni támadásnak tekintjük - emlékeztetett Torgyán József pártelnök korábbi kijelentésére Bánk Attila.