Emília
18 °C
26 °C

Torgyán-ellenes csoport alakult az FKgP-n belül

2000.11.05. 17:43
Már csak a párt egyik meghatározó vezetőjének támogatására várnak azok a magas állami pozíciókban lévő kisgazdák, akik Torgyán József leváltását szorgalmazzák - értesült az Index. A főként a kisgazda minisztériumokban dolgozó hivatalnokok szerint Torgyán Józsefnek mennie kell annak érdekében, hogy a 2002-es választáson eséllyel induljon a mára botrányt botrányra halmozó kisgazda párt. Ezért iratokat gyűjtenek, hogy ezek kényszerítő erejével távolítsák el a pártelnököt. Ugyanez volt a célja annak a tüntetésnek is, amelyet vasárnap délelőtt rendeztek a most épülő Torgyán-villa előtt.

Az épülő Torgyán-villa
Információnk szerint elindult a belső szervezkedés a kisgazda párt és szimpatizánsaik csoportjain belül, amelynek célja Torgyán József pártelnök leváltása. A főként magas rangú hivatalnokok (egykor a párt vezetői közé tartozó kisgazdák) által kezdeményezett akció már csak egy markáns kisgazdavezető támogatására vár, hogy kellő háttérrel tudjanak megalapozott támadást indítani a jelenlegi pártelnök ellen.

- A Környezetgazdálkodási Intézet frissen kinevezett igazgatója, Mujzer János, valamint Tímár György ellen indított támadások adták meg az utolsó lökést a szervezkedésnek - fogalmazott informátorunk. Sajtóértesülések szerint jelenlegi kisgazdavezetői körökben már felmerült Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter távozásának lehetősége is, amely szintén ellenérzést váltott ki a most formálódó csoportban.

Gyűjtik az iratokat az elnök ellen

-A kisgazda párt két hónapon belül szét fog robbanni - mondta egy neve elhallgatását kérő informátor. A kisgazda érdekeltségű intézményekben hónapok óta olyan papírokat, iratokat gyűjtenek, amelyekkel ,,rá lehet venni az elnököt a távozásra". Az utóbbi időkben kitört botrányok is ,,kisgazda kezektől" származnak, nem pedig az SZDSZ-től - mondta egy másik forrás. Az egyelőre csak rejtett találkozókon megjelent több megyei kisgazdavezető is, akik szintén teljes megújulást szeretnének a párt vezetésében, amely Torgyán leváltását is jelenti.

Nincs lehetőség az elnök elmozdítására

Bánk Attila, az FKgP elnökségi tagja kizártnak tartja, hogy lennének ilyen törekvések. Bánk a pénteki, közös elnökségi frakcióülésre utalt, ahol - mint mondta - pontról pontra átvették a vitatott kérdéseket, és ,,a párt vezérkara tisztázta az ügyeket".

-Soha senkiben fel sem merült a pártelnök leváltása. Sem szándék, sem mód, sem lehetőség sincs arra, hogy változtassunk a jelenlegi helyzeten - mondta Bánk Attila. A kisgazdáknak azonban a párt belső szabályzata értelmében sincs lehetőségük elmozdítani a pártelnököt. Az elnököt ugyanis négy évre választja a tagság (utoljára 1998-ban), és megbízatása csupán lemondással, a megbízatási idő lejártával, valamint a tisztség betöltőjének halálával szűnik meg. Ennek értelmében a tagság nem válthatja le Torgyán Józsefet.

Tüntetés a Torgyán-villa előtt

Mintegy ötvenen vonultak fel a Tállya utcai Torgyán-villa előtt, hogy így tiltakozzanak a pártelnök tevékenysége ellen. A vidékről előre beharangozott több busznyi gazda azonban nem érkezett meg, bár a szervezők előzetes nyilatkozataikban megígérték, hogy tömegtüntetéssé teszik a felvonulást.

Melyik az igazi?
Ellenzéki politikusok - többek között Szekeres Imre, Kuncze Gábor - házánál szervez ellentüntetést az önmagát legitimnek tartó Független Ifjúság. Ezt Gulyás Balázs főtitkár közölte az MTI-vel vasárnap.

A főtitkár hozzáfűzte, hogy a Független Ifjúság országos elnöksége tiltakozik az immár nyolc hónapja leváltott korábbi vezetőinek azon akciója ellen, amely során a ,,battonyai búzaégetőkkel" közösen demonstrációt szerveztek Torgyán József épülő háza elé. Gulyás úgy fogalmazott, hogy aggályosnak tartják, hogy ,,az egyesület nevével és presztízsével visszaélve tették ezt". A főtitkár szerint a Független Ifjúság vasárnap tüntető volt vezetőit a tagság február 19-én leváltotta, amely döntést a Fővárosi Bíróság is megerősítette. Ezzel szemben Balog Richárd, a tüntetést szervező Független Ifjúság elnöke a 2000. augusztus 19-én Ópusztaszeren megtartott FI-nagygyűlésre hivatkozik, ahol ők kaptak bizalmat.

Balog szerint a Független Kisgazdapárt vezetősége észlelve a Független Ifjúsági Szervezet önálló véleményalkotását, a párttól független politizálását, 2000. február 19-én a Független Kisgazdapárt székházában puccskísérletet szervezett a Független Ifjúság vezetőinek leváltása érdekében. Az egyesület 11 tagú elnökségének helyére ekkor választották meg Torgyán miniszter személyi titkárát dr. Imrédy Szabolcsot, dr. Béres Béla FVM-kabinetfőnököt és Gulyás Balázst, miniszteri tanácsadót. A Balog vezette FI megtámadta a döntést, és mint fogalmazott ,,Torgyán úr személyi titkárát csupán a morálisan értékvesztett FKgP vezetői ismerik el legitim vezetőnek, a Független Ifjúság tagjai nem."

A Független Ifjúság által kezdeményezett akcióhoz többen is csatlakoztak. Ezek között volt Karsai József, battonyai vállalkozó is, aki felszólalásában szintén Torgyán József menesztését, és a párt megújulását hangsúlyozta. Balog Richárd, a FI elnöke az Indexnek elmondta, hogy nem tudnak azonosulni ,,Karsai teátrális hangnemével", és hozzátette, hogy ,,a kisgazda párt grémiuma feltehetőleg így szeretné összemosni a Független Ifjúság szervezetét a Karsai-féle vonallal. Balog a teátrális hangnemen bizonyára azt értette, hogy a Karsai által vezetett csoport hordóra állított egy Torgyán Józsefet ábrázoló bábút nyakában egy táblával, amelyen a Szathmáry név szerepelt. Karsaiék ezzel Torgyán József III/3-as ügynöki múltjára kívántak utalni, amelyet szerintük máig nem tisztázott a pártelnök-miniszter.

Sarló, kalapács, földgömb

-Ennél sokkal fontosabb, sokkal aktuálisabb problémáink is vannak - mondta Balog, aki a tüntetésen felszólalva kijelentette, hogy a FI nem az épülő Torgyán-villa ellen demonstrál, hanem azért, hogy mindenki építhessen ilyen családi házat az országban. A tüntetésen ,,bort, búzát, villát mindenkinek" transzparensek alatt felvonulók egyetértettek abban, hogy az egyszemélyes párt megjelölés alól ki kell bújni, mert ez lehet az első feltétele annak, hogy a választók előtt hitelesek maradjanak a kisgazdák. A tiltakozók sarlót, kalapácsot és malteres vödröt ajánlottak fel a Torgyán-villa építéséhez, valamint egy földgömböt Torgyán József, mezőgazdasági miniszterként való utazásaihoz.

A Torgyán Kft.

- Várjuk azokat a politikai vezetőket, akik részt vállalnak abban, hogy a kisgazda párt úgynevezett Torgyán Kft.-sítését megszüntessék. Magyarországon pillanatnyilag nem kisgazda párt van, hanem egy Torgyán-féle családi vállalkozás, a korlátlanul felelőtlenkedők társasága - fogalmazott Ládi Mihály, a szervezet egyik alapító tagja. A Független Ifjúság tagjai végül a békés demonstráció jeléül fehér virágot ajándékoztak a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőröknek.

Torgyán József a Tállya utcai - becslések szerint legalább - 100 milliós építkezésével kapcsolatban legutóbb elmondta, hogy gazdag húga és rendkívül jómódú testvére - aki egy nagy amerikai vállalat igazgatója -, segítségével vásárolta meg a Márton-hegyi telket. A miniszter az Aktuális című műsorban úgy fogalmazott, hogy véleménye szerint ő az első olyan képviselő Magyarországon, aki ilyen részletességgel feltárja vagyoni helyzetét. Ennek némileg ellentmond, hogy a kisgazda párton belül is heves támadások érik a pártelnököt az elhíresült építkezés miatt. A párt azonban látszatra egységes szeretne maradni, amelyet a frakcióvezető a költségvetés elfogadásával kapcsolatos kijelentése is fémjelez: - Ha valaki nem vesz részt a szavazáson, vagy nem voksol igennel, azt a párt és a koalíció elleni támadásnak tekintjük - emlékeztetett Torgyán József pártelnök korábbi kijelentésére Bánk Attila.