Torgyán biztos elnökké választásában

2000.04.29. 11:09
Torgyán Józsefnek nincs kétsége afelől, ha pártja jelöli államfőnek, az Országgyűlés többsége megválasztja a legfőbb közjogi méltóság posztjára. Csak a kisgazdapárt helyi szervezeteinek és vezető testületeinek álláspontja ismeretében hozom meg döntésemet arról, elfogadom-e az esetleges államfőjelöltséget -jelentette ki Torgyán József az FKGP szombati budapesti országos nagygyűlése előtt. Az MTI értesülései szerint a pártelnök a a kisgazdapárt legszűkebb körű vezetésének a nagygyűlés színhelyén tartott tanácskozásán sem nyilatkozott arról: igent mond-e az esetleges felkérésre.
Torgyán József
Pártja egy emberként a jelölése mellet
Az eddig megjelent információk alapján Torgyán József pártelnök köztársasági elnökké jelölését egy emberként támogatja az FKGP vezetése és tagsága. Jelölésem valóban reális lehetőség, de hogy mennyire az, a mai napon dől el - mondta Torgyán József szombaton az FKGP országos nagygyűlése előtt. Hozzátette: nincs kétsége afelől, ha pártja jelöli államfőnek, az Országgyűlés többsége megválasztja a legfőbb közjogi méltóság posztjára.

A Független Kisgazdapárt országos nagygyűlése délelőtt 10 órakor kezdte meg munkáját a Budapest Kongresszusi Központban. A küldöttek arról döntenek, hogy kit jelölnek a kisgazdák a köztársasági elnöki posztra. Mint ismert az FKGP-t a Fidesz-MPP-vel kötött koalíciós megállapodás alapján illeti meg a jelölés joga.

A nagygyűlésen Torgyán József elnök mond megnyitó beszédet, majd a résztvevők meghallgatják az elnöki beszámolót, ezt követően pedig módosítják a párt alkotmányát. Valószínűleg eltörlik azt a korlátozást, amelynek értelmében csak három egymást követő alkalommal választható meg ugyanaz a személy a párt elnökévé. Így lehetővé válna, hogy 2002-ben Torgyán Józsefet negyedszer is pártelnökké válasszák.

A napirendi ajánlás szerint délben kerül a mintegy 2000 küldött elé az államfőjelölés kérdése: a megyei, az országos elnökségi, végül a frakció álláspontjának ismertetését követően a résztvevők szavaznak a személyi javaslatról. Ezután a legtöbb voksot kapó jelölt nyilatkozik arról, hogy elfogadja-e a felkérést. A tervezet szerint a program délután három órakor nemzetközi sajtótájékoztatóval ér véget.

Torgyán József szerint Dávid Ibolya MDF-elnök negatív állásfoglalásai ellenére a demokrata fórum frakciójának legalább egyharmada rá adná voksát és körülbelül ugyanekkora lenne annak az ingadozó csoportnak a létszáma, amelyet nagymértékben befolyásolna a szavazásnál az, hogy mik a jövőbeni tervei. Aki 2002-ben országgyűlési képviselő szeretne lenni, az a Független Kisgazdapárt atyai jóindulatát semmiképpen nem veszítheti el - jelentette ki a pártelnök.

A kisgazda elnök szerint pártjában több olyan személyiséget is található, aki alkalmas lenne az FKGP vezetésére. A kérdés most az, hogy a rendkívül dinamikusan fejlődő kisgazdapártot miként érintené a személycsere - fogalmazott Torgyán József, hozzátéve, hogy ezt az esetleges váltást nem a párt, hanem az ország szempontjából kellene értékelni.

A politikus nem kívánt nyilatkozni a kisgazdapárt legszűkebb körű vezetésének szombat délelőtt az országos nagygyűlés színhelyén tartott tanácskozásáról, mondván, hogy az a párt ügyeit érintő "munkaülés" volt. Csupán annyit árult el: "tény, hogy a párt, egész fennállása alatt nem volt ennyire egységes, mint most". FKGP-s politikusoktól az MTI úgy értesült: a tanácskozáson a pártelnök nem nyilatkozott arról, hogy elvállalná-e az esetleges köztársaságielnök-jelölti felkérést.  • Tippek
  • Árfolyam