Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Torgyán pártelnök és miniszter marad

2000.12.21. 16:54
Torgyán József, miután találkozott a Kisgazdapárt megyei elnökeivel, közölte: a testület határozata értelmében a pártelnöki és miniszteri poszt szétválasztásának kérdése ezentúl fel sem vethető. A miniszter bejelentette, hogy a minisztérium kifizeti egyes szövetkezetek adósságát, ha azok megfelelő üzleti tervet nyújtanak be. Torgyán szerint nincs semmi jelentősége annak, hogy idén már nem kötik meg a választási együttműködést a Fidesszel.
A Kisgazdapárt fővárosi és megyei elnökeit felháborítja, hogy az utóbbi időben felmerült a pártelnöki és miniszteri poszt szétválasztása - közölte a vezetők budapesti tanácskozása után Torgyán József. A testület egyhangúlag úgy döntött, hogy Torgyán marad a párt elnöke és a földművelésügyi miniszter is. Sőt, a vezetők azt is kimondták, hogy a szétválasztás kérdése ezentúl fel sem vethető.

A pártelnök kijelentette: véleményük szerint a tisztségek szétválasztását az FKGP elleni alattomos támadásnak lehet tekinteni, ,,amelyet ellenzéki személyek sugalltak és a párt meggyengítésére, illetve lefejezésére irányul".

Sajtótörvény a hazug orgánumok ellen

Torgyán József beszámolt arról, hogy a vezetők szorgalmazták egy olyan sajtótörvény mielőbbi megalkotását, amely védelmet nyújt "a következetesen hazudozó, az igazságot elhallgató sajtóorgánumokkal szemben".

A külső szövetkezeti üzletrészek kifizetésével kapcsolatban bejelentette: a Földművelésügyi Minisztérium minden megyében megfelelő számú irodát nyit annak érdekében, hogy a külső üzletrészek tulajdonosai hozzájuthassanak a pénzükhöz. A miniszter kiemelte: a szövetkezetek bevételei mellett elenyésző az a húszmilliárd forint, ami a külső tulajdonosok kifizetéséhez összesen kell.

Az FVM kifizeti egyes szövetkezetek adósságát

A miniszter bejelentette: az FKGP 48 milliárd forintot szán a szövetkezetek megsegítésére. Ha egy szövetkezet megfelelő üzleti tervet nyújt be a minisztériumnak, és ezt el is fogadják, akkor a tárca három év alatt kifizeti a szövetkezet tartozásait.

Bár a Fidesz és a Független Kisgazdapárt a közös jelöltek nagy részéről már megállapodott, még sokáig kérdés, mikor születik meg az alku. Korábban a két párt vezetői megegyeztek, hogy még idén aláírják a megállapodást. A halasztást egy héttel ezelőtt, a legnagyobb kormánypárt vezetői kezdeményezték.

Késik a választási megállapodás

A Tv2 információi szerint a Fidesz vezetői jelezték Torgyán Józsefnek, hogy a Kisgazdapárttal kapcsolatban nyilvánosságra került ügyek miatt csak a jövő év elején folytatják a tárgyalást a választási együttműködésről. A Fidesz vezetői azt kérték a Kisgazdapárt elnökétől, hogy rendezze az FKGP sorait, és a jelenlegi két százalékos támogatottságot a lehető leggyorsabban emelje az öt százalékos parlamenti küszöb fölé.

Torgyán József az üggyel kapcsolatban kijelentette: a megállapodás megkötésére nem tűztek ki konkrét határidőt. ,,Most mindkét párt nagyon elfoglalt, és akkor sem történik semmi, ha a megállapodást az idén már nem írják alá Kövér Lászlóval" - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!