Szilárda
-4 °C
3 °C

Torgyán ingatlanai történetéről mesél

2000.11.06. 16:52
Újabb nyilatkozatot adott ki a kisgazda pártelnök házépítései hátteréről, amelyben teljes részletességgel számol be családja vagyongyarapodásáról. Mint ismert, a Torgyán család jelentős beruházásokba kezdett az elmúlt két évben: a földművelésügyi miniszter felesége a XII. kerületi Tállya utcában vásárolt ingatlant, és azon egy háromszintes luxusvilla épül, és a közelmúltban házat épített a politikus házaspár fia is.
Újabb nyilatkozatot adott ki a kisgazda pártelnök házépítései hátteréről, amelyben teljes részletességgel számol be családja vagyongyarapodásáról. Mint ismert, a Torgyán család jelentős beruházásokba kezdett az elmúlt két évben: a földművelésügyi miniszter felesége a XII. kerületi Tállya utcában vásárolt ingatlant, és azon egy háromszintes luxusvilla épül, és a közelmúltban házat épített a politikus házaspár fia is.

Torgyán József 1998-ban egy budapesti ingatlan, egy üdülő és egy Lada Samara tulajdonosának vallotta magát, nagyobb készpénzből álló vagyont a jelentés nyilvános részében nem jelentett be. A miniszter szerint az MSZP és az SZDSZ áll a kisgazdapártot és személyét ért támadások mögött, vagyonát pedig 35 éves sztárügyvédi pályafutása alatt szerezte. A miniszter először azt állította, hogy a bevallásban azért nem mondott igazat, mert rablótámadásoktól félt. Torgyán József most, a rágalmakat cáfolandó, nyilatkozatot adott ki, melyben ismerteti ingatlanai történetét. Közleménye teljes terjedelmű közléséhez járult hozzá a kisgazdapárt elnöke.

Torgyán József közleménye

A sajtó és a média sajátos szempontjaik szerint alakították a családi házunk építésével kapcsolatos nyilatkozataimat. Ezért szükséges, hogy ismételten tájékoztassam a közvéleményt vagyoni helyzetemről.

I.

Az én és a családom tulajdonába került ingatlanokról

Az ügyvédjelölti időm beszámításával az ügyvédi pályán eltöltött közel 35 év alatti jövedelmemből és a feleségem egész művészi életpályája során szerzett keresményéből három ingatlant vásároltam:

1. a Budapest II. kerület Endrődy Sándor utcai, a feleségemmel közös öröklakást, melyet a médiumok az 1989-90-es években számos alkalommal kacsalábon forgó kastélyként tüntettek fel,

2. a feleségem nevére telekkönyvezett leányfalui nyaralónkat,

3. a fiam nevére és részére vásárolt Aradi utcai öröklakást.

Ezen túl a tulajdonunkba került:

4. a feleségem örökrészeként egy fél családi ház, a hozzá tartozó asztalos műhellyel és raktárral,

5. a saját örökrészemként a testvéreimmel közös, de általam lakott újpesti családi ház.

II.

Az egyetlen gyermeket illető tisztességtelen sajtó- megnyilatkozásokkal kapcsolatban:

A gyermekem önálló családi életet él, 13 éve ügyvéd, nős, családos.

A fiam és családjának tulajdonába került:

1. az általam a részére vásárolt öröklakás,

2. a felesége által megörökölt várbeli ingatlanhányad, amelyet a média számos alkalommal bemutattak, mint egy kiemelkedően értékes ingatlant.

3. az újpesti öröklakás vételárából és a család keresményéből felépített Budakeszin lévő családi ház, amelynek fényképét ugyancsak nyilvánosságra hozták az újságok és a médiumok, aláhúzván annak jelentős értékét.

A fenti ingatlanok helyébe lépett a jelenlegi budai, ma még kialakítás alatt álló területen lévő családi ház.

III.

A Tállya utcai ingatlan

Amint az ismeretes, 1998. III. 16-án az ellenem és a feleségem ellen irányuló merénylet kapcsán kétkilónyi danubitot robbantottak az Endrődy Sándor utcai ingatlanomnál, amely a tulajdonostársak lakásaiban is szörnyű rombolást végzett. Ekkor engem a média - a tulajdonostársakra is hivatkozással - felszólított arra, hogy költözzek el az Endrődy Sándor utcai ingatlanomból.

Családom ezt elfogadta és a jómódú, tágabb értelemben vett családi kör az ehhez szükséges támogatást megadta.

Így került sor 1999. év végén a Tállya utcai ingatlannak a feleségem nevére történő vásárlására, mely vétel a családunk anyagi erejének felhasználásával történt. A vételár 50 millió forint volt.

A telken lévő régi családi ház lebontásra került. Kétszintes családi ház felépítésébe kezdtünk, melynek készültségi foka jelenleg 20-30 százalékos.

IV.

1990-ben, 1994-ben és 1998-ban tettem képviselői vagyonnyilatkozatot. A vagyonnyilatkozatok mindenben megfelelnek a valóságnak.

V.

A média állításaival szemben az igazság az, hogy az országgyűlési képviselők vagyongyarapodását vizsgáló bizottság felállítására én már 1996. VI. 25-én benyújtottam képviselői önálló indítványomat, melyet az Alkotmányügyi Bizottság akkor elvetett.

2000. november 2-án újabb önálló képviselői indítványt terjesztettem elő annak érdekében, hogy a vezető országgyűlési képviselők 1990-1998. VII. 8-ig terjedő, majd az ezt követően a mai napig szóló időszakra vonatkozó vagyongyarapodását vizsgáló bizottság felálljon.

Ennek az előterjesztésnek egy új változatát 2000. szeptember 6-án v a l a m e n n y i országgyűlési képviselőre vonatkozólag terjesztettem elő azzal, hogy a vizsgálat a miniszterelnök és a miniszterek vizsgálatával kezdődjék.

VI.

Az országgyűlési képviselők vagyongyarapodását vizsgáló bizottság előtt valamennyi vagyonnyilatkozatomat - beleértve a titkosat is - hajlandó vagyok kinyitni, a bizottság rendelkezésére bocsátani, és a vagyonomról részletesen elszámolni.

Természetesen erre az elszámolásra a viszonosság esetében kerülhet sor. Tehát ragaszkodom ahhoz, hogy ne csak én adjak számot arról, hogy miből épül a családi házam, hanem azok a képviselők is, akik családi házaik mellett milliárdos vagyonra tettek szert.

Végül felhívom a közvélemény figyelmét arra a tényre, hogy az 1990. május 2-án alakult, szabadon választott Országgyűlés működésének teljes időtartama alatt, de azt megelőzően is, mindezidáig soha egyetlen országgyűlési képviselő sem számolt be vagyoni viszonyairól.

A jelen nyilatkozatom megjelentetéséhez csak csonkítatlan formában járulók hozzá.

Budapest, 2000. november 6.

Dr. Torgyán József

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Több ezer budaörsi ház vár az Otthontérképen!
  • Költözz Szentendrére a budai nyugalomba, ingatlanokat az Otthontérképen találsz
  • Panorámás lakások a térképen, Budapesten