Béla
12 °C
27 °C

Összeül a kisgazda elnökség a lemondás után

2001.02.09. 12:30
A Független Kisgazdapárt országos elnöksége péntek délutáni rendkívüli ülésén úgy döntött, Bánk Attilát javasolja Gyimóthy Géza utódjának a parlament alelnöki posztjára, míg az emiatt megüresedő frakcióvezetői pozícióra Torgyán Józsefet javasolja. Az európai uniós csatlakozási feltételeknek nem felel meg a magyar mezőgazdaság, de ez nem csak a Torgyán József vezette agrártárca hibája - állítják egybehangzóan az agrárium ágazatainak vezető szakemberei. A megkérdezettek szerint a politikának ki kell vonulnia a területről, a meglévő szellemi kapacitást pedig segíteni kell, hogy a tárca ,,helyzetbe tudja hozni a magyar termelőket". A lemondott miniszter közepest kapott, a leendő pedig tanácsokat.
A Független Kisgazdapárt országos elnöksége péntek délutáni rendkívüli ülésén úgy döntött, Bánk Attilát javasolja Gyimóthy Géza utódjának a parlament alelnöki posztjára, míg az emiatt megüresedő frakcióvezetői pozícióra Torgyán Józsefet javasolja. A frakcióvezetői posztról a párt képviselői következő ülésükön döntenek.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön február 15-i hatállyal mondott le, a lemondást Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta. Torgyán egyrészt a koalíció féltése miatt, másrészt az ellene és ártatlan családtagjai ellen indított hajtóvadászat miatt döntött a távozásról. A miniszter utódjául Gyimóthy Gézát, az Országgyűlés kisgazda alelnökét ajánlotta a miniszterelnöknek. Ahogy mondta: az agrárdiplomáciai offenzíva folytatása ezentúl Gyimóthy Géza feladata lesz.

Külföldi reakciók Torgyán távozására
A Neue Zürcher Zeitung budapesti tudósítója ismertette az utóbbi napok vonatkozó eseményeit, egészen odáig, hogy a Torgyán József lemondása előtti napon Orbán Viktor kétségét fejezte ki azt illetően, hogy a minisztérium vezetése meg tudja-e oldani az előtte álló feladatokat. A szerző hozzátette: "Mindenki tudja azonban, hogy Torgyán valójában a korrupciós botrányok egész sora után tarthatatlan teherré vált a kormány számára". A kormány parlamenti többségével kapcsolatban a szerző azt írta: "Úgy tűnik, hogy a Fidesz vezetése az utóbbi napokban bizonyosságot szerzett afelől, hogy az FKGP képviselőinek körében csekély a Torgyán iránti szolidaritás, s hogy a kiszorított pártelnök valószínűleg nem fog tudni annyi hívet rábeszélni a kormánytábor elhagyására, hogy az koalíciós válsághoz vezetne".

A Die Presse című konzervatív osztrák napilap tudósítója rövid, tényszerű írásában számolt be a történtekről, míg a Der Standard című bécsi lap az osztrák hírügynökség hírét közölte Torgyán József lemondásáról.

(forrás: MTI)

A lecke fel volt adva, a feladatot eddig sem sikerült megoldani

Eközben gyökeresen ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg a magyar mezőgazdaság elmúlt két és fél teljesítményéről. Többen az ágazat széteséséről, és káoszról beszélnek, de ezt az Index által megkérdezett agrárszakemberek nyilatkozatai nem támasztják alá. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a ,,lecke már az előző kormány idejében is fel volt adva, de akkor sem sikerült megoldani a feladatokat".

- Nagy lehetősáégek előtt áll a sertéstartás és feldolgozás az egyelőre csak a marháknál jelentkező BSE-kór miatt. Éppen ezért minél hamarabb konkretizálni kell a támogatási rendszert - mondta lapunknak Hegedűs Géza, a Vágóállat és Hústerméktanács elnöke. Hegedűs nem kívánta értékelni Torgyán József miniszter tevékenységét, mert az ,,agráriumban nem lehet két és fél éves szakaszokat vizsgálni". A legnagyobb gondnak azt tartja, hogy a minisztérium nem készítette el a kiszámítható támogatási rendszert, amely nélkül nehéz helyzetbe kerültek a gazdák, mivel nem tudnak tervezni. ,,Nálunk akkor történik érdemben valami, ha már baj van"- summázott Hegedűs.

Vonuljon ki a politika!

A sertésállomány egyébként a kilencvenes évek eleji 10 milliós állományról 5 millióra csökkent, de jelenleg is mintegy ötszázezer udvarban tartanak sertést. Tavaly 30 ezerrel kevesebb állatot dolgoztak fel a vágóhídakon, és komoly problémát okoz, hogy az állomány több, mint háromnegyedét nagyvállalatok és a szövetkezetek adják. - Két év alatt visszaállhat az eredeti állomány, de ehhez kiszámítható támogatási rendszer, valamint a politika kivonulása szükséges - vonta le a konklúziót Hegedűs Géza.

Nem látják a lépéseket

- Az FVM-mel nem voltak jók a kapcsolataink: nem kaptuk meg az ígért 600 milliós exporttámogatást, és az intervenciós kifizetések is elmaradtak - nyilatkozta Istvánfalvi Miklós, a Tejterméktanács elnöke. Az elnök szerint, ,,aki komolyan gondolja, hogy két év múlva EU-tagok leszünk, az valamit nem tud, mert még a minisztériumban sem látják a lépéseket" - fogalmazott Istvánfalvi. Azt azonban hozzátette, hogy a tejágzatanak kifejezetten jól jött a Torgyán által meghirdetett iskolatej-akció, és voltaképpen a minisztérium tudta kezelni a problémákat. A legfontosabb feladat a minőségi termékek előállításához szükséges beruházások felgyorsítása, valamint az EU-normák mihamarabbi bevezetése. - A szellemi kapacitás megvan, csak ügyelni kell a vélemények sokszínűségére, és lehetőséget kell adni, hogy ezek teret kapjanak - mondta Istvánfalvi.

Az előző kormány szintén bukott

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács főtitkára csatlakozott Hegedűs Géza véleményéhez: nem szabad kiragadni az elmúlt két és fél év miniszteri munkásságot.
- A lecke már az előző kormány idejében is fel volt adva, de akkor sem sikerült megoldani a feladatokat - mondta Lux Róbert, a Tanács főtitkára. Lux szerint nyolc éve nem ismeri fel a agrárvezetés, hogy a zöldség-gyümölcs szektor kitörési pont lehetne, mert a jogi keretek részbeni harmonizációja mellett az agrárcélokból már negyedik éve kimarad az, hogy az Eu-normáknak megfelelően fejlesszék a magyar mezőgazdságot.

- Helyzetbe kell hozni a magyar termelőt, hogy az általuk termelt, csomagolt és kínált áru az importtal versenyképes legyen - foglalta össze véleményét Lux, aki szerint a fórumoknak, és érdekegyeztő tárgyalásoknak kell betölteni azt az űrt, amit a tárcák okoztak. A globális statiszkai mutatókat fenntartással kell kezelni, ugyanis alapvetően rossz összehasonlítási alapon kezeli őket mind a sajtó mind a politika. A főtitkár szerint elhamarkodottan nem szabad ítélkezni: ,,hajózni kell", de hogy merre, az már egyértelműen a döntéshozók felelősége - összegzett a főtitkár.

Lassan, de működött

- A szőlőtőketelepítés támogatása stabil, és a minisztérium bevont bennünket több döntésébe is. De hangsúlyozom, mi az ágazatok közül jelenleg a legjobb helyzetben vagyunk - kezdte a pozitívumokkal Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Urbán szomorúan utalt arra, hogy az elmúlt két évben nem változott semmi, a gazdák hitelképessé tételét ugyanúgy nem tudták megoldani, mint a folyamtos konzultációt. ,,Ebben az FVM mindenképp sáros, de azt is hozzá kell tenni, hogy ha lassan is, de működött a minisztérium, és vele együtt az agrárium is."

A főtitkár szerint meghatározó szerepe van a miniszternek, és az államtitkároknak az agrárium fejlődésében, ugyanis ők diktálják a tempót, a szakemberek pedig eszerint dolgoznak. Ennek ellenére nem rajtuk múlik egy ágazat teljesítőképessége - mondott kritikát igen is meg nem is Urbán András.