Ervin
14 °C
20 °C

Torgyán elfogadta Orbán döntését

2001.03.22. 17:13
Torgyán József elfogadta Orbán Viktor azon döntését, hogy a kisgazda pártelnök kérése ellenére sem menti fel a miniszterelnök Boros Imrét a PHARE-miniszteri posztról. Torgyán József a csütörtök délutáni találkozó után úgy fogalmazott, hogy a legjobb házasságokban is vannak viták, ezek azonban nem veszélyeztetik a koalíciót. Torgyán József ismét megerősítette: Boros Imre delegálása az FKGP részéről megszűnt és nem tekinthető kisgazda kormánytagnak.
Torgyán József
"A legjobb házasságokban is vannak viták. "
Orbán Viktor Torgyán Józsefet a miniszterelnök dolgozójában tartott csütörtök délutáni megbeszélésen arról tájékoztatta, hogy nem menti fel Boros Imrét PHARE-miniszteri tisztségéből. A kisgazda pártelnök a találkozót követően úgy kommentálta a nézetkülönbséget, hogy a legjobb házasságokban is vannak viták. A miniszterelnök döntése azonban nem veszélyezteti a koalíció működését. Torgyán ugyanakkor leszögezte, hogy miután a PHARE-miniszteri tisztségre a kisgazdapárt delegálhat minisztert, a későbbiekben mindenképpen vissza kell térni erre a kérdésre. A pártelnök közölte, hogy amikor megkötötték a koalíciót, világos volt számára, hogy a miniszterelnök szava a döntő. Torgyán József ismét megerősítette: Boros Imre delegálása az FKGP részéről megszűnt és nem tekinthető kisgazda kormánytagnak.

Torgyán már tudja, hogy ki lesz az FVM politikai államtitkára

Az exagrárminiszter úgy nyilatkozott, hogy tisztában van azzal, hogy ki lesz az FVM politikai államtitkára, de úgy véli, hogy ennek bejelentése nem az ő, hanem Vonza András tiszte. A kisgazda pártelnök mindemellett biztos abban, hogy a minisztériumba új közigazgatási államtitkár kerül majd.

Erre, mármint új közigazgatási államtitkár kinevezésére biztosan sor is kerül majd, minthogy lemondott tisztségéről az FVM közigazgatási államtitkára. Tamás Károlyban - mint csütörtökön elmondta - hetek óta érlelődött a lemondás gondolata, mert szerinte olyan változások következnek a tárcánál, melyek negatív hatással lehetnek a szakmaiságra. Vonza András leendő agrárminiszter várható teljesítményét nem kívánta előzetesen értékelni, szakmai múltjáról pedig annyit közölt, hogy állatorvosként ismerte meg. Tamás Károly egyúttal örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a kormányfő nem meneszti tisztségéből Boros Imre PHARE-minisztert.

Kisgazda elnökségváltás Tolna megyében
Aláírásgyűjtő ívet indítanak a Tolna megyei kisgazdák, amelyben azt kérik, hogy helyezzék vissza megválasztott elnöküket, Koppánné Kertész Margitot tisztségébe, mert ellenkező esetben visszaadják tagsági könyvüket. A helyi ellenzők döntésüket a FKGP megyei irodáján ismertették Bernáth Varga Balázs főtitkárral. A főtitkár annak a március 20-ai országos elnökségi határozatnak jött érvényt szerezni, amelyben leváltották Koppánné Kertész Margit megyei elnököt, akit viszont a megyei nagyválasztmány ez év február 10-én választott meg titkos szavazással a Tolna megyei szervezet élére. Bernáth Varga Balázs az elnök asszony felmentését azzal indokolta, hogy az országos elnökség elvárja a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjától, képviselőitől, hogy a reformszárnnyal, illetőleg a különböző platformokkal szemben a párt által megszabott stratégiát támogassa.