Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormány nem támogatja, hogy több tornaóra legyen

2008.09.23. 12:47
Elfogadta a Parlament Sport- és turisztikai bizottsága a kötelező testnevelési órák emeléséről szóló javaslatot. Almássy Kornél és Herényi Károly előterjesztésével minden párt képviselője egyetértett, így kormánypárti bizottsági tagok is, ám a kormány nem támogatja azt. A két MDF-es politikus azt szeretné, ha az általános iskolákban 3-ról 5-re emelnék a testnevelés órák számát.

Megtárgyalta és általános vitára alkalmasnak tartja a Parlament Sport- és turisztikai bizottsága, Almássy Kornél és Herényi Károly javaslatát. A közoktatásról szóló törvényre vonatkozó javaslat két sarkalatos kérdést említ: egyrészt a kötelező testnevelési órák számának emelését heti háromról, öt alkalomra, másrészt a megfelelő képesítésű oktatók szükségességét hangsúlyozza.

A bizottság tagjai egyhangúlag fogadták el az MDF-es javaslatot, melyet azonban a kormány nem támogat. A bizottsági ülésen az Oktatási Minisztérium referense elmondta, hogy a törvény előírja a heti 5 nap kötelező mozgást a gyermekeknek, ám a kötelező heti 3 testnevelés órán túl, annak módja szabadon választható meg. Érvelése szerint, az MDF javaslata a többi tantárgytól venné el az órákat a testnevelés számára, míg a jelenlegi keretek között jobban lehet biztosítani a kötelező óraszámok és a megfelelő mozgás mennyisége közötti egyensúlyt. A szaktárca szerint a megfelelő szintű és képesítésű oktatók tartják meg a testnevelés órákat.

Reagálásában Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: a szintén kötelező heti két napi szabadon választható mozgást is testnevelő szakemberek felügyelete alá rendelné, amit a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Szövetsége is támogat.