Ágnes
-5 °C
2 °C

A kormány nem támogatja, hogy több tornaóra legyen

2008.09.23. 12:47
Elfogadta a Parlament Sport- és turisztikai bizottsága a kötelező testnevelési órák emeléséről szóló javaslatot. Almássy Kornél és Herényi Károly előterjesztésével minden párt képviselője egyetértett, így kormánypárti bizottsági tagok is, ám a kormány nem támogatja azt. A két MDF-es politikus azt szeretné, ha az általános iskolákban 3-ról 5-re emelnék a testnevelés órák számát.

Megtárgyalta és általános vitára alkalmasnak tartja a Parlament Sport- és turisztikai bizottsága, Almássy Kornél és Herényi Károly javaslatát. A közoktatásról szóló törvényre vonatkozó javaslat két sarkalatos kérdést említ: egyrészt a kötelező testnevelési órák számának emelését heti háromról, öt alkalomra, másrészt a megfelelő képesítésű oktatók szükségességét hangsúlyozza.

A bizottság tagjai egyhangúlag fogadták el az MDF-es javaslatot, melyet azonban a kormány nem támogat. A bizottsági ülésen az Oktatási Minisztérium referense elmondta, hogy a törvény előírja a heti 5 nap kötelező mozgást a gyermekeknek, ám a kötelező heti 3 testnevelés órán túl, annak módja szabadon választható meg. Érvelése szerint, az MDF javaslata a többi tantárgytól venné el az órákat a testnevelés számára, míg a jelenlegi keretek között jobban lehet biztosítani a kötelező óraszámok és a megfelelő mozgás mennyisége közötti egyensúlyt. A szaktárca szerint a megfelelő szintű és képesítésű oktatók tartják meg a testnevelés órákat.

Reagálásában Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: a szintén kötelező heti két napi szabadon választható mozgást is testnevelő szakemberek felügyelete alá rendelné, amit a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Szövetsége is támogat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!