Ödön
1 °C
11 °C

Toroczkai először ütheti meg a bokáját

2007.10.24. 21:45
Toroczkai László csütörtöki tárgyalására készülnek hívei és a rendőrség is. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője akart már királyságot, megszervezte a Magyar Szigetet, dolgozott állami alapítványnak, és kitiltották három szomszédos országból. A tavalyi tv-ostrom előtt ő vitte az embereket a Szabadság térre és ő szervezte a 22-i erőszakba torkolló tüntetést is.

Toroczkai László az egyetlen, akit őrizetbe vettek az ünnepek idején történt zavargások kapcsán. 22-én a Nagymező utcában fogták el, ellenállást nem tanúsított. Ő volt az, aki a Szabadság téren tüntető tömeget felszólította, hogy menjenek az Operaházhoz, ahol Gyurcsány Ferenc beszélt. A rendőrség korábban megtiltotta, hogy a tüntetők odamenjenek. Toroczkait rendzavarással és a gyülekezési joggal való visszaéléssel gyanúsítják.

Nem ez volt az első eset, hogy Toroczkai valahova elküldte az embereket, aztán abból könnygázfelhő és vízágyúzás lett. Tavaly is ő vezette a tüntetőket a Kossuth térről a televízió Szabadság téri székháza elé. Akkor a tv-székház elesett, most azonban az Operát meg se tudta közelíteni a Toroczkai szavain felbuzdult tömeg.

Toroczkai farkasszemet néz a rendőrsorfallal október 22-én este (Fotó: Beliczay László)

Apuval a MIÉP-ben

Toroczkai László 29 éves, Szegeden született, 18 éves koráig Tóth Lászlónak hívták. A Magyar Fórumnál indított újságírói karrierje miatt változtatott nevet. Később dolgozott a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának, illetve ő a Magyar Jelen című hetilap főszerkesztője. Önéletrajza szerint nagy hatással volt rá a nagypapája, aki válogatott focista és csendőr volt a Horthy-korszakban, és katonáskodott a második világháborúban. Édesapjával a MIÉP-ben kezdett politizálni. 1998-ban Szegeden képviselőjelölt volt, de nem jutott be a parlamentbe. Ugyanabban az évben az apja önkormányzati képviselő lett és a párt szegedi elnöke. Toroczkai egy ideig a MIÉP parlamenti frakciójának dolgozott újságíróként, majd a Magyar Fórum jugoszláviai tudósítója lett. A Vajdaságból és Koszovóból küldött riportokat. 2000-ben lett kurátora az Esély a Stabilitásra Közalapítványnak. A szervezet Milosevics ellenzékét pénzelte.

Toroczkai és az államtitkok

Az alapítványt Szeged város önkormányzata alapította, de 2000-ben a kormány 350 millió forintos állami támogatásban részesítette, és több külföldi kormány valamint a NATO is beszállt a finanszírozásába. A szervezet környezetvédelmi, tájékoztatási és oktatási célokat határozott meg hivatalosan, de a valóságban kezdettől a szerb ellenzék finanszírozását szolgálta, írta a HVG 2006. november 23-i számában. Ennek megfelelően a Szerbiában nyilvánosan kiírt pályázatok szövege sok esetben nem esett egybe a valós célokkal. Például iskolai fűtésre írtak ki pályázatot, valójában pedig ellenzéki politikusok kapták meg a pénzt. Sokszor konspiratív módon készpénzben, vagy magyarországi bankszámlákra adták oda a támogatásokat. Toroczkait még Tóth néven választották be a kuratóriumba, akkor, amikor a magyar állam is beszállt a finanszírozásba. A tisztséget önkormányzati képviselő apja járta ki nála Szeged akkor fideszes polgármesterénél. Toroczkai kurátorként olyan papírokba is betekinthetett, amelyek államtitkoknak számították, legalábbis a HVG értesülései szerint ilyen adatokkal is foglalkozhatott az alapítvány.

Toroczkai nem elégedett meg a pénzosztással, szeretett volna egy fegyveres testületet is létrehozni a vajdasági magyarok védelmében. Ennek érdekében horvátországi veteránokkal is felvette a kapcsolatot, de Csurka István MIÉP-elnök leállította szervezkedését. Állítólag e konfliktus miatt lépett ki a MIÉP-ből 2000-ben, az akkor még csak 22 éves politikus-újságíró. Hamarosan a Külügyminisztérium nyomására kirakták az Esély a Stabilitásra alapítványból. Felmerült, hogy valamelyik külföldi titkosszolgálat embere lehetett, és balhés lépései a magyar diplomácia lejáratását szolgálták. Toroczkai azonban koholmánynak nevezte a vádat, amit hivatalosan soha nem fogalmaztak meg ellene.

Hatvannégy

Miután szakított a MIÉP-pel, saját ifjúsági szervezetet alapított, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) néven. A szervezet 14-35 közötti fiatalokat toborozott, a határon túli magyarok körében is. Elsősorban Trianon-ellenes megmozdulásokkal hívták fel magukra a figyelmet. A HVIM szervezi 2001 óta a Magyar Sziget nevű nyári fesztivált, aminek négy éve már felvidéki változata is van. A HVIM rendszeresen tartott felvonulásokat a trianoni békeszerződés évfordulóján, már 2002-ben tüntettek a szlovák nagykövetség előtt a Benes-dekrétumok ellen, tavaly júniusban pedig a Versaillesban tüntettek, magában a Kis-Trianon nevű kastélyban, ahol a békeszerződést aláírták.

Tavaly úgy tűnt, hogy a HVIM esetleg eltűnik. Toroczkai kiszállt, és csak a tiszteletbeli elnökséget vállalta, viszont megalakította a Mi Magunk nevű új csoportját (a név az északír Sinn Fein párt nevének fordítása, sokáig ez volt az IRA politikai szervezete). A HVIM jegelésére azért volt szükség, mert a tévészékház ostroma után az ügyészség eljárást indított a szervezet ellen, és félő volt, hogy esetleg feloszlatják. Idén októberben azonban lezárult a vizsgálat és megállapították, hogy a HVIM törvényesen működik. Toroczkai rögtön feloszlatta a Mi Magunkat és visszatért a HVIM aktív vezetéséhez. Mellette Hunnia néven is vezet egy mozgalmat, utóbbi célja a jelenlegi kormány megdöntése.

Akciók külföldön

Toroczkait az elmúlt években kitiltották Szerbiából, Szlovákiából és Romániából is. Szerbiában többször is verekedésbe keveredett. 2004-ben szerb fiatalokkal verekedett össze Palicson, akik állítása szerint azért támadták meg, mert magyarul beszélt. Az eset után a szerb hatóságok egy évre kitiltották az országból. Idén Zentán verték meg egy koncerten a biztonságiak. 2005 szeptemberében a román határőrök indoklás nélkül fordították vissza, mondván nem kívánatos személy az országban. 2006 szeptemberében a szlovák hatóságok öt évre tiltották ki, amikor Pozsonyban a belügyminisztérium előtt akart tiltakozni a felvidéki magyarokat ért támadások ellen. Toroczkai elfogadta, hogy a HVIM nem tüntethet a szlovák fővárosban, és egy sajtótájékoztatót készült tartani a tüntetés tervezett helyszínén. A szlovák rendőrök azonban ezt is illegális demonstrációként értelmezték.

Királyságot is akart

2006 tavaszán Toroczkai bejelentette, hogy aláírásgyűjtést kezd a királyság visszaállítása érdekében. A TV2-ben arról beszélt, hogy akár a király nélküli királyságot is el tudná képzelni (a Horthy-rendszer alatt volt ez Magyarország államformája) és nincs ötlete arra, hogy ki lehetne a magyar uralkodó.

Toroczkai László és Budaházy György a Szabadság téri színpadon október 22-én este (Fotó: Beliczay László)

A tévéostrom tette híressé

Néhány akciójával és a Magyar Szigettel már korábban is bekerült a hírekbe, azonban az országos ismertséget a tavalyi tv-székház elleni ostrom hozta meg számára. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után többször is szónokolt a Kossuth téri tüntetésen. A tüntetés második estéjén Takács Andrással, a Szabad Magyarországért Mozgalom vezetőjével elmentek a közeli tévészékházhoz, hogy kérjék a tüntetők petíciójának beolvasását. Miután a Magyar Televízió nem tett eleget kérésüknek, Toroczkai visszatért a Kossuth térre, és felszólította az embereket, hogy vonuljanak át a Szabadság térre, követelni a petíció beolvasását. Gonda László a Kossuth téri színpad egyik akkori moderátora az Indexnek azt mondta, hogy ő úgy tudja, hogy Toroczkai és Takács pénzfeldobással döntötték el, hogy ki maradjon a tévénél, és ki menjen vissza a térre embereket toborozni.

A Szabadság téren a tömeg megostromolta és elfoglalta a tévészékházat. A csatában rengeteg rendőr megsérült, több autót és egy vízágyút felgyújtottak. Visszaemlékezések szerint a székház eleste után a rendőrök arra kérték Toroczkait, hogy hangosbeszélőn keresztül csillapítsa az embereket, és ő ennek eleget is tett. Későbbi interjúiban Toroczkai spontán forradalomnak nevezte a történeteket.

Az ostrom kapcsán két per is indult Toroczkai ellen. Egyrészt negyvenezer forintra büntették mert engedély nélkül szervezett tüntetést a Szabadság téren. Toroczkai fellebbezett és nyert, mert az önkormányzati választások előtt a kampánygyűléseket nem kell előre bejelenteni és a bíróság elfogadta, hogy ez is az volt. A rendőrség továbbá tízmillió forint kártérítést is követel tőle, az ostrom alatt a felszerelést ért kár miatt. Toroczkai nem hajlandó fizetni, ez a per még nem fejeződött be.

Eltűnt, visszajött

A tévéostrom után egy időre Toroczkai visszavonult a tüntetésektől, tavaly november 4-én például egy szépségversenyen tűnt fel, amelynek honlapját szerkesztette, míg korábbi szövetségesei Budapest utcáin vonultak. Idén áprilisban tért vissza egy Hősök terén tartott tüntetésen, ahol a Gyurcsány-kormány megdöntésére szólított fel.

A Kossuth tériek későbbi akcióit nem vette komolyan, egy visszaemlékezés szerint "nem bízott már a békés megoldásban". Toroczkai a tévészékház elleni évfordulón a Hír tévének arról beszélt, hogy most már a rendőrök felkészültebbek, ezért nincs értelme egy hasonló támadásnak. Gonda László, a mai napig naponta tüntető Kossuth téri csoport egyik vezetője szerint "kemény ember, aki nagyon radikális, de nem szélsőjobboldali".

A 22-i tüntetés egyik fő szervezője volt. Bejelentette ugyan a rendőrségen, hogy a tüntetők át akarnak menni az Operához, ám ezt a rendőrség nem engedélyezte. Ennek ellenére Toroczkai mégis az Opera felé küldte az embereket, mondván hogy hivatalosan a rendőrség nem értesítette arról, hogy nem lehet az Operához menni. A rendőrség szerint ezt ők többször is próbáltá közölni vele, telefonon is elmondták neki. Toroczkai nem vette át azonban a hivatalos értesítést, viszont a sajtóból így is tudhatott arról, hogy nem lehet az Opera környékén 22-én tüntetni.

Toroczkait 22-én este az utcán fogták el, ő volt az egyetlen a balhé közben előállított személyek közül, akit őrizetbe is vettek. 23-án a rendőrség bejelentette, hogy vidékre szállították, ennek ellenére néhányan a Gyorskocsi utcai fogdához vonultak kiszabadítását követelni. A csütörtöki tárgyalásra hívei mozgósításba kezdtek, hogy személyesen is ott lehessenek a bíróságon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?