Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A török EU-csatlakozás ellen tüntettek a Hősök terén

2005.05.13. 17:47
Negyven négyzetméteres transzparenst feszítettek ki Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök érkezésére várva a Hősök terén egy kampány aktivistái, a kormányfő azonban végül nem látogatta meg a teret. A szervezet a teljes jogú török EU-tagság ellen tüntetett, transzparensén a nők jogaira hívva fel a figyelmet.

A Hang Európáért kampány aktivistái pénteken a Hősök terén negyven négyzetméteres transzparenssel várták a török miniszterelnököt, Recep Tayyip Erdogant, aki kétnapos látogatásra jött Magyarországra. A transzparensen "Az európai nők szabadok - Az európai alkotmány és a Korán más-más jogokat ad a nőknek - Erdogan úr, melyiket választja?" felirat volt olvasható angolul.


Forrás: Hangeuropaert.org, Györgyfalvi Zita

A török kormányfő koszorúzott volna a Hősök terén, ezért szervezte ide a demonstrációt a Hang Európáért, de a miniszterelnök hivatalos programját végül megváltoztatták, a tér meglátogatása így elmaradt.

A szervezet ezzel a demonstrációval is reklámozta azt a tizenhat héten át tartó aláírásgyűjtő kampányt, amely Törökország teljes jogú uniós tagsága ellen, és a különleges partneri kapcsolat kialakítása mellett indult május 9-én, Európa napján, mondta lapunknak Csizmadia Daniella, a kampány szóvivője. A nemzetközi petíciós kampányhoz, amely Európa több országában zajlik (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Németország, Dánia), a magyarországi szervezet is több helyszínnel csatlakozott. A fővárosban váltakozóan két helyszínen, a Deák Ferenc téren és a Móricz Zsigmond körtéren, ezen kívül tizenhat városban gyűjtenek aláírást a kampány aktivistái.

Nőnapi tiltakozás

Hasonló tiltakozó akciót tartott egy szervezet a Nemzetközi Nőnapon, március nyolcadikán, amikor muzulmán viseletbe öltöztette Budapest és több magyar nagyváros nőszobrait. Az Európai Nők a Szabadságért szervezet honlapján azt írták, a Nemzetközi Nőnap alkalmából Európa több nagyvárosában így cselekedtek a nőszervezetek, hogy felhívják a figyelmet az iszlám európai jelenlétére, és kifejezzék nemtetszésüket a nőket alsóbbrendűnek tartó gondolkodásmóddal szemben.