Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A török EU-csatlakozás ellen tüntettek a Külügyminisztériumnál

2005.07.13. 20:08
Ne kezdje meg az Európai Unió Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat, követelték tüntetők szerda délután a Külügyminisztérium előtt. A minisztérium átvette tiltakozó levelüket, de álláspontja nem változott: Magyarország továbbra is kitart Törökország csatlakozása mellett, azaz támogatja az EU további bővítését.

Törökország tervezett európai uniós csatlakozása ellen tiltakoztak szerda délután a Voice for Europe - Hang Európáért nemzetközi kampány aktivistái. A húsz-harminc tüntető transzparensekkel, táblákkal és EU-zászlós lufikkal vonult a Külügyminisztérium épülete elé, ahol egy Somogyi Ferenc külügyminiszternek címzett levelet is átnyújtottak.

Kiskovács Miklós, az akció egyik szervezője elmondta: a tüntetéssel a török csatlakozás hátrányaira szeretnék felhívni a figyelmet. Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy az Európai Unió ne kezdje meg októberben a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, ehelyett építsen ki vele "speciális partneri viszonyt". A következő három hétben tizenöt európai nagyvárosban szólítják fel ugyanerre a politikusokat, a mostani tüntetés volt a kampány kezdete.

Az Unió lufija


Kattintson a képekért!
Kiskovács Miklós kérdésünkre elmondta: a Voice for Europe nemzetközi szerveződés, tagjai - alapítványok, szervezetek, magánszemélyek - több európai uniós tagállamból verbuválódtak. Tevékenységét május 9-én kezdte, amikor az Európa-napon nemzetközi aláírásgyűjtés kezdődött Törökország európai uniós csatlakozása ellen. Az elmúlt két hónapban több mint harmincezer aláírás gyűlt össze Európában, mondta a szervező, amit jövő hét kedden át fognak adni Brüsszelben az Európai Parlament képviselőinek.

Kérdésünkre, hogy miért tartják hátrányosnak a török csatlakozást, Kiskovács Miklós kifejtette: "A legfontosabb indok, hogy a csatlakozáskor, mondjuk tizenöt év múlva, Törökország az EU legnépesebb tagállama lenne. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió parlamentjében is meghatározó arányban lenne jelen, azaz meghatározó lenne a szava az európai uniós politikában. Törökország azonban alapvetően, több mint 99 százalékban muszlim ország, azaz egy teljesen más társadalmi és vallási berendezkedésű állam, a demokrácia is inkább felülről irányított. Gazdasági problémák is megfigyelhetők, ez a világ egyik legeladósodottabb országa. Emellett Nyugat-Európában már most komoly jelei vannak azoknak a társadalmi feszültségeknek, amelyek a török államból Európába érkező vendégmunkások integrációjának hiányára vezethetők vissza. Ez az integráció a csatlakozással nem erősödne fel. "

A tüntetők az EU-zászlós lufikat szélnek eresztettek, ezek, mint mondták, azt jelképezték, hogy az "Unió lufiját" nem lehet a végtelenségig fújni, ugyanis előbb-utóbb elpukkan. A külügyminiszternek címzett levelet, melyhez az Országos Örmény Önkormányzat támogató levelét is csatolták, Kecskés Tibor, a Külügyminisztérium török kapcsolatokért felelős főosztályvezetője vette át, aki közölte: Magyarország továbbra is kitart Törökország csatlakozása mellett, azaz támogatja az EU további bővítését, mert álláspontjuk szerint az hozzájárul a régió és a kontinens stabilitásához.