Klaudia
-4 °C
2 °C

Szereti Matthäust, ha fideszes is

2005.12.07. 09:48
Hirtelen ötlettől vezérelve állt ki Lothar Matthäus labdarúgó szövetségi kapitány mellett az ősszel a szocialista Török Zsolt, aki amúgy ritkán foglalkozik sportügyekkel. Az egri tízemeleteseket a magasból tényleg CCCP-nek lehet olvasni, de a város képviselője ezt csak felnőttkora hajnalán tudta meg.

Mutatkozzon be harminc másodpercben!

[Mintha az önéletrajzából olvasná.] Török Zsolt országgyűlési képviselő vagyok, három gyermekem van, Egerben születtem, a szociális és családügyi bizottság alelnökeként dolgozom.

#alt#
(Fotó: Huszti István)

Még van hét másodperce.

[Nem jön zavarba.] Szívesen foglalkozom ifjúsággal kapcsolatos ügyekkel is.

A sportot nem említette.

A parlamentben több szocialista képviselőtársam is magas szinten foglalkozik a sport különböző szakterületeivel.

Annál érdekesebb, hogy a horvátok elleni sovány 0-0 után közleményben állt ki Lothar Matthäus szövetségi kapitány mellett.

Úgy érzem, hogy megindult egy biztató folyamat, végre előtérbe kerültek a fiatalok.

Tudta-e Ön?
  • Török Zsolt 1971. augusztus 2-án született Egerben. A Neumann János Közgazdasági Szakközépiskolában számítástechnikai folyamatszervezői képesítést szerzett. 2002-ben az MSZP Heves megyei listájáról jut a parlamentbe, előtte kétszer hiába próbálkozik. Három ikerlánya van.
  • Lothar Matthäus 2004. január elsejétől a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A német válogatottal játékosként világbajnokságot és Európa-bajnokságot nyert, 1990-ben aranylabdás, a német válogatott örökös csapatkapitánya, bármit is jelentsen ez.
  • A legutóbbi világbajnoki selejtezőkön a válogatott csak Máltát és Izlandot győzte le, igaz, ezeket a csapatokat kétszer is. A Bulgária, Svédország és Horvátország elleni hat mérkőzésen tizennyolc pontból két pontot szereztünk.
  • A még szovjet Csebokszárival 1972-ben kötött testvérvárosi megállapodást 2004-ben újította meg a két város. Az előző rendszerben divat volt, hogy magyar városok lakótelepeit szovjet testvérvárosokról nevezzenek el. Ezért van például Szegeden Odessza lakótelep.

Jó-jó, de ilyen eredményeket a magyar kapitányokkal is elértünk. Végül is Izlandon és Máltán kívül senkit sem vertünk meg a világbajnoki selejtőzökön.

Igen, ez kétségtelenül igaz, de ezeké a játékosoké a jövő, Matthäus vezetésével kibontakozhat a tehetségük.

A közlemény után nem vádolták azzal, hogy politikai tőkét akar kovácsolni Matthäus népszerűségéből? A kapitányt a meccs után kórusban éltették a drukkerek, talán őket akarta megszólítani?

Nem vezérelt ilyen cél, tényleg úgy gondolom, hogy a fiatal játékosaink Matthäusszal érhetik el a legjobb eredményt.

Nem változott a véleménye a hétvégén történtek után sem? Ugye, tudja, hogy mire gondolok: Matthäus egy fideszes rendezvényen bukkant fel.

[Nevet.] Úgy gondolom, hogy a kapitány két vasat tart a tűzben. Ha esetleg nem hosszabbítják meg a szerződését, akkor mondhatja azt, hogy ez azért történt, mert fideszes.

Nem mondták még Önnek, hogy miért nem a szinte nem is létező egri futballal törődik inkább?

Hát, innen már csak felfelé vezet az egri foci útja.

Miért, már nem is létezik?

A megyei második osztályban játszunk, de legalább igazán közönségszórakoztatóak a mérkőzéseink. Nyolc-tíz góllal szoktunk győzni. Egyébként Egerben a vízilabdának vannak nagy hagyományai, a városban szinte minden gyerek kipróbálta már a pólót.

Az életrajzából tudom, hogy a Csebokszári Egyesült Lakásszövetkezetnek is az elnöke. Régóta meg akarom kérdezni valakitől, hogy a magasból nézve tényleg az egykori Szovjetunió cirill betűs rövidítésének, CCCP-nek lehet olvasni az egri tízemeleteseket?

Tizennyolc-tizenkilenc éves lehettem, amikor először hallottam. A három cirill esz betűs házat mi valójában U-házaknak neveztük, és mellettük valójában volt egy olyan ház, amit fölülről akár cirill ernek is lehet olvasni.

Hol van Csebokszári?

[Úgy mondja, mintha az iskolában felelne földrajzból.] Csebokszári Oroszországban van, a Csuvas Köztársaság fővárosa.

Járt már ott?

Nem, de akik a testvérvárosi kapcsolat keretében elutaztak oda, azok mesélték, hogy egy olajlelőhelyekben gazdag terület fővárosáról van szó, ahol a társadalom kettészakadt nagyon szegényekre és nagyon gazdagokra.

Mi lenne az a három dolog, amit magával vinne egy lakatlan szigetre?

[Kapásból.] A családomat.

Csak tárgyakat vihet.

[Hosszan gondolkozik.] Egy könyvet. [Még hosszabban gondolkozik, ránéz fotóriporterünk gépére.] Egy fényképezőgépet.

És egy magnót?

Nem. Talán még egy könyvet, a Bibliát. A hit nagyon fontos.

Mit szokott olvasni?

Szépirodalmat ritkábban, inkább politikával foglalkozó könyveket.

És milyen regényt olvasott utoljára?

A Nagy Könyv vetélkedő hatására újraolvastam az Egri csillagokat.