Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

A vegyvédelmet fejlesztené a magyar honvédség

2003.02.28. 14:29
Miközben kiderült, a magyar honvédség semmivel sem tud hozzájárulni Törökország esetleges védelméhez, zajlik a felülvizsgálat eldöntendő, mit kellene fejleszteni. Az eddigiek alapján szállító repülőgépek beszerzése és a vegyvédelem korszerűsítése várható a következő években.
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerint politikai hátránya kevéssé származik az országnak abból, hogy nem tudunk semmivel sem hozzájárulni Törökország védelméhez. Nagyobb baj - véli -, hogy az egész NATO-nak egy hetet kellett várnia arra az országgyűlési döntésre, amely átengedi az ország területén a szállítmányokat.

A honvédelmi miniszter pénteken az Indexnek elmondta, hogy csupán rutineljárásnak tekinthető az a NATO minden tagállamának kiküldött levél, amelyben önkéntes felajánlásokat várnak Törökország esetleges védelméhez. A levél csütörtökön érkezett meg a honvédelmi tárcához.

Ez sincs, meg az sincs

A NATO levele konkrétan AWACS felderítő gépekre, Patriot rakétákra és vegyvédelmi felszerelésekre vonatkozik. Magyarországnak csupán AVB (atom, vegyi, és biológiai) védelmi felszerelései vannak, azok is csupán szűkösen, mondta Matyuc Péter HM szóvivő. A levelet megkapta Csehország és Lengyelország is, de ők sem tudnak mit felajánlani. Valki László nemzetközi jogi szakértő az Indexnek elmondta, hogy a levél semmire sem kötelezi az országot, mert azt nem hivatalos NATO-szervek küldték, csupán amerikai kezdeményezés.

Az elkövetkező 10-15 évben nem is valószínű, hogy orvosokon, békefenntartó missziókon, hídépítőkön kívül mást fel tudnánk a NATO-nak felajánlani.

Szállítógépek, kicsit jobb vegyvédelem

A tervek szerint a nyár elejére záruló védelmi felülvizsgálat tisztázza végérvényesen, mire is van szüksége az országnak. Ebből egyelőre csak annyi tudható, hogy szállító repülőgépeket szereznek be, és az AVB-védelmet is erősíteni akarják.

Az elmúlt években Magyarország békefenntartó missziókat, tehát katonákat küldött Boszniába, Koszovóba, és orvosokat Afganisztánba.  • Eladnék
  • Hírek