Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Hivatalos személy elleni erőszak lehet a tortadobálás

2004.03.29. 15:59
A hivatalos személy elleni erőszak gyanúját is felveti a múlt pénteki salgótarjáni tortaügy, véli a rendőrség, amely továbbította az iratokat az ügyészségi nyomozóhivatalhoz. A salgótarjáni képviselő-testület óvodabezárási döntése ellen tiltakozva vágott a polgármesterhez tortát az egyik szülő. A rendőrség akkor még garázdaságot gyanított.
Az ügyészségi nyomozóhivatal vizsgálja tovább a múlt pénteki tortadobálást, nyilatkozta az Indexnek Kaszás Ottó, a Nógrád megyei rendőrség szóvivője. Tájékoztatása szerint a rendőrség hétfőn adta át az aktákat az ügyészségnek, az eddigi vizsgálatok a hivatalos személy elleni erőszak gyanúját vetik fel, közölte a szóvivő. Az ügyet azért az ügyészégnek kell vizsgálnia, mert Puszta Béla polgármester egyúttal országgyűlési képviselő is.

Amint arról az Index is hírt adott, a pénteki városi közgyűlés döntött a Salgótarján belvárosában található Százszorszép Óvoda megszüntetéséről. A döntés után az óvoda bezárás ellen tiltakozó szülők elhagyták a városháza tanácstermét, az egyik szülő azonban egy tortával a hóna alatt visszatért az éppen szünetet tartó testület ülésének helyszínére, ahol a polgármester arcába akarta nyomni születésnapi tortáját.

Tomka István az Indexnek korábban azt nyilatkozta: mivel a város jegyzője megpróbálta kiverni az édességet a kezéből, ezért rajta és Puszta Béla ruházatán landolt a habostorta. A dühödt szülőt némi dulakodás után kivezették az önkormányzat épületéből.

A szülők sajnálkoznak

Az esetet követően a város jegyzője tett feljelentést a rendőrségen. Az óvoda szülői munkaközössége hétfőn állásfoglalást tett közzé, amelyben azt kéri, hogy "a cselekményt a közvélemény egyediségében kezelje, és ne a szülői közösség egészét minősítse ezzel". A Mitró Éva elnök és Farkas Beáta elnökhelyettes nevével jegyzett állásfoglalásban a szülői munkaközösség sajnálatát fejezi ki a közgyűlésen történtek miatt.

"A közvélemény csak egy tortára figyel"

"Bár a tiltakozás e módját természetesen nem tartjuk a demokratikus meggyőzés eszközének, a Százszorszép Tagóvoda megszüntetését továbbra sem tekintjük véglegesnek és megfellebbezhetetlennek" - áll a nyilatkozatban. Az állásfoglalás tartalmazza: "Sajnálatosnak tartjuk, hogy a közvélemény csak egy tortára figyel fel, nem pedig arra, hogy a város önkormányzata minden valódi ok nélkül és több mint 2600 városlakó tiltakozó aláírása ellenére bezárja legcsaládiasabb és leggazdaságosabban működő óvodaintézményét."