Tekla
9 °C
20 °C

Ádert és Poltot is meghallgathatnák a szocialisták

2003.09.05. 20:03
A szocialista Tóth Károly a nemzetbizottsági bizottságba invitálná Áder Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét és Bácskai Jánost, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett vezetőjét. A Fidesz frakcióvezetőjétől azt tudakolná, hogy miről tárgyalt Kulcsár Attilával, és milyen információkkal rendelkezik. Kovács László pártelnök levelet ír a Brittonnak és a K&H-nak.
Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bozottság alelnöke szerint Áder Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét és Bácskai János dandártábornokot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatóját is meg kellene hallgatnia a nemzetbiztonsági bizottságnak. "Információim szerint Kövér László, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szeptember 9-re hívja össze a testület rendkívüli ülését, hogy ott Demeter Ervin kezdeményezésére a Kulcsár-üggyel kapcsolatban meghallgassuk Tóth Andrást, a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős politikai államtitkárt" - közölte Tóth Károly, a bizottság alelnöke a szocialista frakció tanácskozását követően.

Hallgassák meg Lamperthet és Poltot
Az MSZP támogatja azt a fideszes javaslatot, amely az Országgyűlés rendészeti bizottságának összehívására irányul és Lamperth Mónika belügyminiszter meghallgatását szorgalmazza a K and H-ügyben - közölte az MTI-vel pénteken Gál Zoltán, a testület MSZP-s elnöke. Hozzátette: a szocialistáknak is van javaslatuk arra nézve, kiket hallgasson meg a bizottság. "Érdemi meghallgatásra akkor látok lehetőséget, ha a meghallgatottak köre kibővül a legfőbb ügyésszel és a rendőrfőkapitánnyal is" - közölte Gál Zoltán. A politikus elmondta azt is, hogy valószínűleg zárt ülés lesz, az időpont egyeztetés kérdése.

"Eddig ugyanis Tóth Andrást faggatták egyedül, aki állítása szerint elmondott már mindent az ügyről, ami a tudomására jutott" - mondta a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke.

Tóth Károly bejelentette, a rendészeti bozottságban is támogatják Polt Péter legfőbb ügyész meghallgatását is, akinek Tóth szerint szintén be kellene számolnia arról, az ügyészségnek milyen szerepe van a brókerbotrányban.

Kovács László pártelnök, szintén a szocialisták tapolcai frakcióülésén bejelentette: levelet ír a Britton és a K&H vezetőségének, amelyben arra kéri őket, nyilatkozzanak arról, vannak-e szocialista érintettjei a brókerbotránynak, és ha igen, hozzák nyilvánosságra a neveket.

A Brittonnál tartott pénteki házkutatásról és Rejtő E.Tibor, a K&H volt vezérigazgatójának feltartóztatásáról bővebben itt olvashat.