Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Titokban találkozott a nemzetbiztonsági államtitkár és Rejtő E. Tibor?

2004.07.15. 10:34
Egyelőre minden kérdés elől elzárkózik Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkár, a Magyar Nemzet ugyanakkor azt írja, hogy a szocialista politikus - ellentétben az eddig ismertekkel - tavaly júliusban, konspiratív körülmények között mégiscsak találkozott Rejtő E. Tiborral, a K&H Bank egykori vezetőjével, akit ma pénzmosással és sikkasztással vádolnak. Tóth korábban Kulcsár Attilával is találkozott, holott akkor már nemzetbiztonsági megfigyelés alatt tartották a milliárdos sikkasztással gyanúsított álbrókert. Kövér László az államtitkár alkalmasságát is megkérdőjelezi.
A brókerbotrány kirobbanása után Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár konspiratív körülmények között a MÁV kórházban találkozott Rejtő E. Tiborral, a K&H Bank egykori, ma pénzmosással és sikkasztással vádolt vezetőjével egy rejtélyes harmadik személy társaságában, állítja a Magyar Nemzet szemtanúkra hivatkozva. A kórház alkalmazottja azt mondta a lapnak, hogy Tóth és Rejtő E. az intézmény előcsarnokában futottak össze, és arra is emlékezett, hogy mindez júliusban, hétköznap történt.

Pizsamás moderátor

A titkozatos harmadik személy a kórház betege lehetett, erre utal, hogy fürdőköpenyben és pizsamában vett részt a beszélgetésben. Az előtérből a társaság egy különszobába vonult el, állítja a szemtanú, a lap szerint. A megbeszélés közel egy órán keresztül tartott, ezután előbb Rejtő E. majd Tóth is elhagyta a kórházat.

Saját kollégái is láthatták

Tóth András államtitkár szerepét korábban az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tisztázni kívánta. Tóth ugyanis találkozott Kulcsár Attilával, a milliárdos sikkasztással gyanúsított álbrókerrel, aki akkor már a nemzetbiztonsági szolgálatok figyelmének kereszttűzében állt, és aki nem sokkal később elhagyta az országot. Tóth kérésére Kulcsár egy feljegyzést készített, amely a banknál történteket lett volna hivatott tisztázni. Ez a feljegyzés azonban az államtitkár szerint nem érkezett meg hozzá.

Alkalmassági próba

A napilap szerint a Rejtő E. Tiborral történt találkozóról Tóth András államtitkár nem beszélt a nemzetbiztonsági bizottság ominózus ülésén sem. Az Index kérdésére Kövér László, a testület elnöke azt mondta, nem emlékszik rá, hogy említette volna Tóth a Rejtővel való találkozóját, viszont valószínűnek mondta, hogy a bizottság jövő heti ülésén szóba hozzák a kérdést. A bizottság napirendi pontja a titkosszolgálatok új vezetőinek meghallgatása, amivel kapcsolatban Kövér azt mondta, "ha már a szolgálatok vezetőinek alkalmassága szóba kerül, akkor beszélni kéne az államtitkár alkalmasságáról is".

Nincs cáfolat

Az államtitkár egyelőre nem reagált megkeresésünkre. A nemzetbiztonsági szolgálatok "illetékeséhez" irányított Index csupán annyi reakciót kapott a szolgálatoktól, hogy Tóth András államtitkár nem kíván nyilatkozni olyan lapjelentésekben foglalt feltételezésekről, amely tavaly júliusi beteglátogatása vagy egyéb magánprogramjának idején létrejött állítólagos "rejtélyes találkozójára" vonatkozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!