Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szakít eddigi fegyvertársával a megerőszakolt fibiszes

2005.02.25. 15:22
Beszünteti eddigi fegyvertársával, a megszünetett Vas megyei MSZP elnökével való együttműködését a megerőszakolt fibiszes. Szabó Bálint pénteken bejelentette, nem akar partner lenni abban, hogy egyesek "hatalmi és karrierérdekeik miatt lépjenek át embereken, és csak darabszámban gondolkodjanak a párttagokról".

"Másfél év után lezárom a Tóth Csabával való együttműködésemet" - jelentette ki az Indexnek Szabó Bálint, aki az elmúlt hónapokban megerőszakolásának történetével szerzett országos ismertséget.

Valós ajánlat

Egy tartalmas kapcsolat
Szabó Bálint 2002-ben még a Fidesz támogatásával indult a polgármesteri posztért Csepregen, ám saját állítása szerint a kőszegi MSZP-ben megjelent Tóth Csabával való személyes megismerkedése miatt döntött úgy, hogy a baloldalon folytatja politikai karrierjét. Szabót Tóth támogatásával 2003-ban a Fibisz vasi elnökévé válaszották, de közben a 400 fősre növekedett taglétszámú köszegi szervezetből kivált csepregi MSZP elnöke is lett. A fiktív tagbotrány 2003-as kirobbanásakor a szombathelyi roma vezető mindkettejüket megvádolja, majd az MSZP vasi etikai bizottsága együtt zárja ki őket első fokon a pártból. 2004-ben a másik fiktívbotrány, a Fibisz tagszervezeteinek szabálytalan alapítása miatt elsőként Szabót, mint az ifjúszocialisták helyi elnökét, majd Zuschlag János volt országgyűlési képviselő mellett Tóth Csabát is vádlottként hallgatja ki a rendőrség. Zuschlag és Tóth neve hitelesítőként szerepel azokon az alapító okiratokon, amelyek a rendőrség gyanúja szerint csupán papíron léteztek a megye különböző kistelepülésein.
A vasi MSZP feloszlatásáig a csepregi alapszervezet elnöki tisztét is betöltő Szabó pénteken azt állította, megfelel a valóságnak, hogy Tóth Csaba, a feloszlatott vasi szervezet elnökének egyik beoszottja ingyenvacsora-meghívással kívánta a romák körében "újjászervezni" a csepregi MSZP-t. Szabó bejelentésével Horváth Csaba, az OCÖ Vas megyei irodavezetőjének múlt heti állítását erősítette meg. A fiktív tagbotrányt 2003 végén kirobbantó Horváth szerint a Tóth Csaba által Vas megyei MSZP irodavezetővé kinevezett Menyhárt Bizsán tett ajánlatot a romáknak azzal, hogy a vacsorán majd "valamit alá is kellene írni".

Régen perben

Szabó egyébként 2003-as állításaiért éppen Horváth Csabát perelte be becsületsértésért, miután Tóth Csabát és őt azzal vádolta, hogy pénzen vett roma MSZP-tagokkal duzzasztották fel az általuk vezetett kőszegi szervezetet. Szabót állítólag a Horváth elleni per március 15-i tárgyalása előtt három roma megverte, sőt később az is kiderült, hogy támadás nemi erőszakkal járt együtt. Szabó állítólagos megerőszakolása pedig Tóth Csaba azon levele alapján kapott országos nyilvánosságot, amelyben Hiller Istvánnak ecsetelte a vasi helyzet komolyságát, ám a levél a Magyar Nemzet címlapján landolt.

Darabszámban gondolkodók

Szabó Bálint szerint nem vállaható, hogy ugyanazok a személyek, akik a megyei szervezet feloszlatása előtt is ott voltak, ugyanolyan eszközökkel benne maradjanak a rendszerben. Közölte azt is, nem akar partner lenni abban, hogy egyesek "hatalmi és karrierérdekeik miatt lépjenek át embereken, és csak darabszámban gondolkodjanak a párttagokról". Mint mondta, nem akar a továbbiakban párt Vas megyei szervezetének tagja lenni, de nem lép ki az MSZP-ből, hanem valószínűleg a fővárosban tevéknykedik tovább.