Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kedvezményezett tőzegbányászok

2001.05.18. 17:35
Orbán Győzőt, a kormányfő édesapját is meglepte az a hír, hogy a tőzeg kitermelésével foglalkozó vállalkozások fejlesztés esetén adókedvezményt vehetnek majd igénybe, ha elfogadják a pénzügyi tárgyú törvénycsomagot. A 14 tőzegbánya közül kettőt üzemeltető vállalkozó üdvözli a kormány szándékait, de úgy véli: a piac nem bővül, így esély sincs arra, hogy bankkölcsönt vegyen igénybe, ez pedig gátat szab a bővítésnek. Keller László szocialista honatya a pénzügyminiszterhez intézett kérdésében azt sejteti, családi okok állhatnak a törvény ezen passzusa mögött.
Családi okokat sejt a pénzügyi tárgyú törvény csomag egyik passzusa mögött Keller László szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP helyettes frakcióvezetője. A jogszabálytervezet 16. paragrafusának egyik bekezdésében ugyanis érzékeny, támogatandó területté nyilvánítják a tőzegkitermelést, melyre a tervezet elfogadását követően adókedvezményt lehet kapni a kormány egyedi döntése alapján. A törvénytervezet szerint ehhez a tizennégy magyarországi bányának összesen legalább ötmilliárd forintos fejlesztést kell végrehajtani, öt év alatt.

Tőzeg
Elhalt mocsári és vízi növények laza, kevéssé megszenesedett tömege
Keller László szocialista képviselő Varga Mihály pénzügyminiszternek kíván feltenni kérdést "Ön szerint is családi érdekek indokolják a bányákra vonatkozó újabb adókedvezményeket?" címmel. Keller hiányolja a szakmai egyeztetést, aminek elmaradását az is jelezi, hogy még az Országos Bányászati Szövetség sem hallott a tervezett könnyítésekről. A törvénycsomag az Európai Megállapodással való összhang megteremtésére hivatkozva definiálja a tőzegkitermelést érzékeny ágazattá. Keller tudomása szerint azonban az említett megállapodás semminemű konkrét EU-előírást nem tartalmaz a tőzegkitermelés érzékeny szektorba sorolása végett.

A Pénzügyminisztérium adókkal kapcsolatos törvénymódosítások esetén nem szokott egyeztetni a szakmai szervezetekkel - tudatta az Index megkeresésére a tárca sajtóosztálya. A tájékoztatás szerint a tőzeg kitermeléssel kapcsolatos adókedvezmény ráadásul az EU-jogharmonizáció jegyében került bele a jogszabályba.

Az Index által megkeresett tőzegtermelők most hallottak először a tervezetről. A Natura Tőzegbánya Kft. ügyvezetője üdvözli a kilátásba helyezett adókedvezményeket, de értetlenül áll azelőtt, hogy erről nem tájékoztatták. Ágh Pál, a hazai tőzegkitermelés felét adó Hidroterra Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben a Magyar Tőzegbizottság helyettes vezetője is, az Indextől értesült arról, hogy tervbe vették a tőzegkitermelés támogatását adókedvezményekkel.

Tőzeg
Más néven turfa, a földtörténeti újkorban keletkezett legfiatalabb, legtökéletlenebb kőszén. Elhalt mocsári és vízi növények laza, kevéssé megszenesedett tömege. Víztartalma igen nagy (80-90%), fűtőértéke meglehetősen csekély (3000-13000 kJ/kg), így fűtésre nem használható. Szerves trágyának használható, azonban problémát jelent, hogy a vele együtt kitermelt mocsárgáz gyúlékony.

Képződése: elhalt mocsári és vízinövények levegőtől elzárva lassan lebomlanak, megszenesegnek, tőzeggé válnak. Minél tovább tart e bomlás, annál gazdagabb szénben az ásvány. A széntartalom maximuma 59 százalék. Legtöbb esetben a kémiai összetétele nem nagyon tér el a növényi rostétól.

Előfordulása: Kis-Balaton, Fertő-tó, Sárrét, Ecsedi láp

A szakember ugyanakkor irreálisnak tartja az ötmilliárd forintos fejlesztési összeget, szerinte ennyi pénz az összes magyarországi bánya fejlesztésére elegendő volna. Ágh úgy véli: bányánként ötszázmilliós fejlesztést előírni reális volna, és ez nagyban segítené a piac bővülését. Ágh Pál szerint a hazai tőzegkitermelésből évente legfeljebb 700-800 milliós bevételre tesznek szert a bányaüzemeltetők, ezért is tartja irreálisnak az ötmilliárdos fejlesztést.

Orbán Győző, a miniszterelnök édesapja szintén az Indextől értesült arról, hogy adókedvezményt adhatnak a pénzügyi törvénycsomag elfogadása után akár az ő vállalkozásának is. A Gánt Kő-Tőzeg Kft. tulajdonos-vezetője ugyanakkor úgy véli: a piac nem bővül, a kitermelőknek feleslegük van, így pedig a bankok sem rohannak, hogy pénzt adjanak a kitermelőknek. Orbán Győző maga sem tud mit kezdeni a keletkező felesleggel, és azt sem tudja, milyen forrásból állhatna neki fejleszteni bányáit.

Orbán Győző ugyanakkor örül annak, hogy a kabinet gondolt a tőzegkitermelőkre. (Az Index információi szerint Orbán két bányájában a hazai kitermelésnek alig 10 százaléka történik.) Ágh cáfolja, hogy ne bővülne a piac, szerinte évente 10 százalékkal növekszik a tőzeg iránti kereslet. A 14 tőzegbányából összesen évi 250 ezer köbméter tőzeget nyernek ki, amire van is piac. Egy köbméter tőzegért 3000 forintot adnak.