Valér
4 °C
8 °C

Visszafordulnak a gazdák a fővárosba?

2005.03.14. 22:58
A MAGOSZ vezetője szerint az gazdák azt fontolgatják, hogy a kormánnyal kötött vasárnapi megállapodásuk ellenére visszaindulnak Budapestre. Ennek oka, hogy a miniszterelnök az aláírt megállapodás értékét csökkentő nyilatkozatokat tett.
A miniszterelnöknek a közszolgálati televízióban hétfőn reggel tett megjegyzései mérhetetlen felháborodást keltettek a gazdák körében, ezért Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) vezetője tájékoztatása szerint azt fontolgatják, hogy a kormánnyal kötött vasárnapi megállapodásuk ellenére a hazaérkezett gazdák visszaindulnak Budapestre.

Jakab István a távirati irodával hétfőn közölte: "kedden reggel hét órakor összeül a MAGOSZ válságstábja és megvitatja, hogyan tovább". Megfogalmazása szerint semmit sem tart kizártnak.

Jakab István "érdekesnek" nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc a februárban megkezdett demonstráció alatt végig a gazdákhoz sem szólt, majd a megállapodás megkötését követően rögtön felháborító hangnemben kommentálja az egyezséget.

"A gazdák végig tiszteletben tartottak mindent, aláírták a megállapodást, rendezetten elhagyták a fővárost" - jelezte az elnök. Hozzáfűzte: erre a kormányfő azt sugallja nekik, hogy "jobb, hogy eltakarodtatok, mert nem értetek el semmit".

A demonstráló gazdák tárgyalódelegációja hétfőn délután kiadott közleményük szerint visszautasítja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök annak ellenére, hogy vasárnap még reális kompromisszumként értékelte a gazdákkal történt megegyezést, nem egészen 24 óra múltán a demonstráló gazdák meghátrálásáról és saját győzelméről beszél.

A közlemény szerint ezzel a miniszterelnök saját politikai kommunikációs céljainak szintjére szeretné silányítani a gazdákkal kötött megállapodást.

"Elfogadhatatlannak tartunk minden olyan politikai törekvést, ami indulatot gerjeszt a gazdák, a város és a vidék között" - hangoztatja a gazdák nevében Jakab István.

Mint hozzátette, a gazdák tárgyalódelegációja visszautasítja a miniszterelnök minden olyan nyilatkozatát, megnyilvánulását, amely az aláírt megállapodás értékét megkérdőjelezi, egyben elvárja, hogy további nyilatkozatai előtt kellő mélységben ismerje meg annak a megállapodásnak a tartalmát, amelyet kézjegyével ellátott.

A tárgyalódelegáció vezetője a gazdák nevében felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy az ünnep előestéjén hivatalából fakadóan ne a nemzet megosztására, hanem az össznemzeti érdekek képviseletére törekedjen, a saját és pártjának politikai térnyeréséhez ne a gazdákat használja eszközül.

A köznyugalom megtartása nemcsak a gazdáktól, hanem a miniszterelnöktől is megköveteli a felelős gondolkodást és a felelős nyilatkozatot, fogalmaz a MAGOSZ közleménye.