Aliz
6 °C
14 °C

Az ombudsman vizsgálódik a traumatológusok ügyében

2006.09.13. 19:35
Bejelentés, vagy panasz nélkül hivatalból indított vizsgálatot a traumatológusok ügyeleti idejével kapcsolatban. Lenkovics Barnabás előzőleg számos egészségóügyi intézmény vezetőjével konzultált és az észrevételeket eljuttatta az egészségügyi miniszternek.

Hivatalból vizsgálatot indított Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a traumatológusok ügyeleti idejével kapcsolatban. Az ombudsman szerdán a távirati irodának elmondta: a traumatológia az, amely közvetlen életveszélyt hárít el, így kiemelt helyzetben van más orvosszakmákhoz és betegségtípusokhoz képest. Ezért - az államot terhelő egészségvédelmi kötelezettségen belül - kiemelten kell kezelni mind a személyi, mind a dologi ellátottság tekintetében.

A traumatológia kiemelten fontos

Az országgyűlési biztos szerint körvonalazódni látszik az ellátási kötelezettségen belül egy igazságos és méltányos, ugyanakkor az emberi jogok rangsorában fellelhető differenciálódás. "Vannak bizonyos betegségfajták, (...) állapotok, amelyek kezelésre szorulnak, de nem ilyen sürgősek (mint a traumatológiai ellátás)" - utalt a hierarchiára az ombudsman, aki szerint a finanszírozást, a tárgyi és személyi feltételeket is ehhez kell igazítani, illetve az ügyeleti rendszernek is más lesz a súlya.

Hangsúlyozta, hogy a traumatológiát kiemelten fontos területnek látja, annak kiépítését, működtetését prioritásnak tartja, de - véleménye szerint - ide tartozik a gyermekgyógyászat is. Arra a kérdésre, egyetért-e azzal, hogy a traumatológusok a törvényben jelenleg előírt munkaóránál többet nem vállalnak, Lenkovics Barnabás azt válaszolta: amennyiben a szakorvosok ezt a miniszterrel szembeni érdekérvényesítő eszközként gondolják, akkor elfogadható, de ugyanezt nem mondhatják a betegnek. Hogy a traumatológusok az egészségügyi tárcával folytatott "érdekharcban" milyen eszközöket használnak, az két fél "belügye", de a beteg ebből hátrányt nem szenvedhet - hangsúlyozta.

AÉszrevételek a miniszterhez

Elmondta még, hogy az egészségügyi rendszer egészét nézve a közgondolkodás kezd egyfajta közmegegyezés irányába elmozdulni, amit helyesnek tart, ha az a fent említett prioritásokat "kristályosítja ki". A változtatásokat tükröznie kell a kormányprogramnak és a megszülető törvénymódosításoknak is. "Akkor az egész egészségügyi reform helyes irányba mozdulhat előre" - mondta Lenkovics Barnabás. A jelenlegi vizsgálódást új szituációnak tartja, hiszen eddig mindig egy-egy konkrét problémát vizsgáltak, most pedig komplex kérdésről van szó. Úgy vélte, hosszú és nehéz folyamat lesz a vizsgálat, amely új fajta viszonyulást és hozzáállást követel meg a jogállam összes intézményétől.

Elmondta, hogy folyamatosan tájékozódik a változásokról, és összegyűjtötte azokat a kifogásokat, észrevételeket, amelyek az intézményvezetőkkel folytatott megbeszélésein szóba kerültek. Néhány alkotmányjogi érvvel együtt levélben megküldte azokat Molnár Lajos egészségügyi miniszternek.

Molnár Lajos kíváncsian várja a küldeményt

A szaktárca vezetője a kormányszóvivői tájékoztatón az MTI érdeklődésére elmondta: még nem kapta meg az ombudsman levelét, amelyet a kézhezvétel után a legnagyobb tisztelettel és figyelemmel fog tanulmányozni.

Hozzátette: biztos benne, hogy az országgyűlési biztos tollát a legjobb szándék vezette, így nemcsak törvényi, hanem erkölcsi kötelessége is az egészségügyi kormányzatnak, hogy a legnagyobb figyelemmel olvassák el az észrevételeit. Augusztus végén a Magyar Traumatológus Társaság határozatot fogadott el, hogy amennyiben az egészségügyi kormányzat nem emeli meg a traumatológusok bérét, októbertől a kötelező és az elrendelhető túlmunkán felül nem vállalnak többlettúlórát az orvosok. Az orvosok a jelenleg 600-800 forintos órabér helyett 2.500-3.000 forintos órabért szeretnének kapni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?