Árpád
-2 °C
4 °C

Megegyeztek a traumatológusok a tárcával

2006.09.08. 18:51
Megegyeztek a traumatológusok az egészségügyi tárcával, hogy novembertől javítanak a baleseti sebészek munkafeltételein és keresetén. Információink szerint növelik a traumatológiai ellátás után járó támogatást, s a kórházigazgatók ebből fizethetnek többet az ügyeletet vállaló orvosoknak.

Novembertől javítanak a traumatológusok munkakörülményein és keresetükön is – állapodtak meg az egészségügyi minisztérium és a Magyar Traumatológus Társaság képviselői. Legalábbis ez vonható le a tárca adott kiadott közleményből, amely szerint „a betegellátás érdekében a megindult reform keretein belül már novemberben javítják a betegek ellátásának és az orvosok munkájának anyagi feltételeit.”

Anyagiak

Az „anyagi feltételek javítása” információink szerint úgy oldható meg, hogy növelik a traumatológiai ellátás után a kórházak OEP-támogatását. A többletpénzből az intézmények vezetői dönthetnek az orvosok plusz javadalmazásáról. A működési nehézségeken a kórházak átalakításával, összevonásával, a párhuzamosságok megszüntetésével felszabaduló forrásokkal is lehet segíteni.

A baleseti sebészek nemrégiben jelentették be: októbertől csak a törvényben előírt túlórákat teljesítik, az efeletti munka után ugyanis megalázóan alacsony, 600-800 forintos óradíj jár. Hivatkozva az ügyeleti díjakról született legfelsőbb bírósági ítéletre, azt követelték, hogy ezért a túlmunkáért a törvény szerint járó magasabb díjat fizessék ki nekik.

Ha a traumatológusok csak a törvény szerint ügyeleti időt töltik be, a kórházak jelentős részében előfordulhat, hogy bizonyos időszakokban nem lesz ügyeletes orvos.

Gyurcsány Ferenc kormányfő kedden egy egészségügyi fórumon határozottan kijelentette: jogosnak tartják a traumatológusok követelését, de nem tudnak emelni a járandóságukon, erre ugyanis nincs pénz.

Támogatók

A helyzet változhatott, a traumatológus társaságot ugyanis csütörtökön váratlanul arról értesítette a minisztérium, hogy másnap tárgyaljanak. A pénteki megbeszélés után született meg a megállapodás arról, hogy a felek „a finanszírozási és intézményi struktúra olyan változtatását kezdeményezik közösen”, amely lehetővé teszi a hiányzó pénz pótlását.

A minisztérium közleménye szerint megkezdik az európai uniós munkaerő normák magyar jogszabályokba illesztését, de ennek tartalmát „a szakmai szervezetek véleményének és az esetlegesen az év végéig megszülető új európai uniós direktíva figyelembevételével” véglegesítik.

A traumatológusok követeléseihez a Magyar Neurotraumatológiai Társaság is csatlakozott. Szintén ragaszkodik az önkéntes többlettúlórák kiemelt díjazásához a Magyar Sebész Társaság, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, a Magyar Mellkassebészeti Társaság és a Magyar Transzplantációs Társaság.

A héten a gyermekorvosok is bejelentették, hogy lassan ellehetetlenül működésük, így nem vállalnak többlet túlórákat. A kórházak ugyanis a jogszabályváltozások és az energiaárak emelkedése miatt 20-25 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?