Valér
2 °C
8 °C

Lőttek az igazi Trebitschnek

2001.12.19. 20:04
A "Minden hatalmat nekünk!" jelszó jegyében az orbáni zászló alatt tömörülő jobboldal újabb prominensei kötöttek választási együttműködést bizonyos politikusokkal, akik korábban kisgazdaként hitték színesebbé tenni a parlament egyre inkább egyenszínűvé váló jobbfelét.
A Szentgyörgyvölgyi Péter és Turi-Kovács Béla nevével jegyzett kisgazdaszakadárok az országos listán nekik felkínált helyért szakítottak még a látszatával is annak, hogy valami közük van, lehet a Független Kisgazdapárthoz.

Pár hónappal ezelőtt, amikor a kormányfő látványosan ejtette leányfalui kosztos pajtását, és az FKGP-ben, -ből megindult a körkörös kizárósdi, mindenki azt igyekezett bizonyítani ország-világ előtt, hogy ő, csakis ő - no meg néhány vele tartó - az igazi kisgazda, mondhat bárki bármit.

(Erről nekem Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitánya jut eszembe, abból is a Mr. Irving álnéven az alvilágba csöppenő herceg. Szorult helyzetében Mr. Irving elárulja Buzgó Mócsingnak, hogy ő St. Antonio szigetének inkognitóban járó hercege. Mire fel - a bizalmat meghálálandó - Buzgó Mócsing is beavatja nagy titkába a herceget, közli vele, hogy bármit hall is másoktól róla, ő bizony nem más, mint maga az igazi Trebitsch.)

Nevezett ex-FGKP-s politikusok befogadását a Fidesz-MDF féle választási szövetségbe aligha tudom másnak tekinteni, mint a hajdani kedves szövetséges teljes szétverésében és politikai amortizálásában derekas szorgalommal eljátszott szerep jutalmának.

Nem hiszem ugyanis, hogy az orbáni gárda választási reményeket táplálna az említettek szerepeltetésétől. Szívesen cserélgetnék eszmét azon polgárral, akik majd jövő tavasszal a szavazófülkében a listákat bogarászva megkönnyebbülten csap homlokára: hoppá, mit tépelődőm, ikszemnek ott a helye, ahol Turi-Kovács vagy Szentgyörgyvölgyi neve található.

Ezek a férfiak, akik korábban még - az FKGP-ből elűzött vagy önként távozó sokakhoz hasonlóan, olykor velük együtt - azt bizonygatták, hogy ők az igazi kisgazdák, és a pártot ma is, az agráriumot pedig orbáni kegyelemből (és haszonlesésből) vezérlő Torgyán József (akit ugyancsak hetekkel korábban még a haza egyik új bölcseként rajongtak körül ájult tisztelettel) csak bitorolja a kisgazda jelzőt.

Kisgazda-szimpatizáns legyen a talpán, aki ebben a túlkínálatban el tudja dönteni, ki is az igazi. Fideszék átvágták a maguk gordiuszi csomóját: nekik korábban voksok kellettek, s bár a hála nem politikai kategória, egy-két mandátumot megér fizetségként az, ami történt. A jobboldalnak - gondolhatják a Fidesz-MDF szövetségben - nem kellenek az igaziak.

A válást, a szakadást már korábban kikényszerítették. Az eredményről úgy vélekednek, az igazi Trebitschek maradjanak meg Torgyán körül, nekik inkább van szükségük a Buzgó Mócsingokra.